İraklı Mina’nın Üç Böbreği Var

Irak’ta yüksek ateş şikayetiyle gittiği hastanede üç böbreği olduğu tespit edilen 9 yaşındaki Mina Al Mayyah, sağlığına Türkiye’de kavuştu.

Irak’ta yaşayan Fadhel Mohamed Mohsen’in üç çocuğundan biri olan ilköğretim 3’ncü sınıf öğrencisi Mina Al Mayyah, sürekli ateşlenmesi üzerine hastaneye götürüldü. Ailesi tarafından ülkesinde sürekli doktora götürülen küçük kız, her defasında bademcik iltihaplanması olduğu söylenerek evine gönderildi. Mina’nın ateş problemi bir türlü düzelmeyince başka tetkiklerin yapılması istendi. Çekilen batın tomografisinde de Mina’nın üç böbreği olduğu ve böbreklerinden birinin çalışmadığı ortaya çıktı. Ameliyat olmasına karar verilen küçük kızın ailesi soluğu Türkiye’de aldı. Acıbadem Hastanesi’nde ameliyat edilen küçük çocuk sağlığına kavuştu.

Üroloji Bölümü’nden Prof. Dr. Veli Yalçın, çocuğa ülkesinde uzun süre teşhis konulamadığını vurguladı. Küçük kızın üç böbreği olduğunu anlatan Yalçın, “Bir tarafta iki böbrek, diğer tarafta tek böbrek. Solda normal böbreği olduğu, sağ tarafında iki böbrekli olduğu ama böbreklerinden birinin işlevini yitirerek kistik bir hale geldiğini gördük. Böbreği aşağı kadar indiren kanalın da oldukça geniş bir hale geldiğini tespit ettik” dedi.

Prof. Dr. Yalçın, bu durumun çocukta sürekli enfeksiyona neden olduğunu ve ateşini yükselttiğini ifade ederek, “Sürekli enfeksiyona neden olmasının nedeni, idrarın çocuğun aynı zamanda böbreğine kaçması. Boğazınız şişti, karnınız ağrıdı gibi nedenlerle tedavileri yapılmış. Oysa tamamen böbreğe yönelik bir enfeksiyon bu” diye konuştu.

Yalçın, çocuğa ülkesinde açık ameliyat önerildiğini ifade ederek, “Kendisine açık ameliyat önerilmiş. Bu ameliyatlar ya açık ya kapalı yapılabiliyor. Biz kendilerine açık ameliyatı önermedik. Açık ameliyatta ama en az iki büyük yarası oluyor. Çünkü önce böbreği almak için kesi açılıyor. Bir de onu aşağıya kadar indiren kanal için büyük bir kesi açmak gerekiyor. Ama bizim elimizde uzun yıllardır çalıştığımız robotumuz var. Bu ameliyatları kapalı yapabilen bir ekibiz. Dolayısı ile kendisine böyle bir ameliyat yapabileceğimizi söyledik” şeklinde konuştu.

Mina’nın ameliyatı ile bir ilki gerçekleştirdiklerini de ifade eden Yalçın, “Kendisine ilk defa hastanemizde bir çocuğa da vinci robotu ile ikili ameliyatı bir seansta yaptık. Dünyada da çocuklarda robot kullanımı giderek artıyor ancak belirli merkezlerde. Robotik cerrahi belli kilosu, boyu olan insanlara uygulanıyor. Çocuk anatomisinde mesafeler kısa olunca karın içinde robotun kollarını hareket ettirmek zor olur. O nedenle çocuklarda kullanılması sınırlı. Bu çocuğumuz gayet uygun bir hastaydı. Bu uygunluktan dolayı yapalım istedik” dedi

Prof. Dr. Yalçın, Mina’nın karın boşluğunda 1 cm boyutunda 4 küçük kesi olduğunu belirterek, “Bu ameliyatın en büyük avantajı bir kere yara olmuyor. İkincisi ağrı çok az. Ertesi gün kalkıp yürüyebiliyor, gezebiliyor. Günlük işini 24 saat içinde yapabiliyor. Faydalı bir yöntem. Ameliyatın robotik cerrahi ile kapalı yapılması kız çocuğu olması nedeniyle kozmetik bir avantaj da sağlıyor” diye konuştu

Kaynak: İHA