UNICEF Açıklaması

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu , zengin ülkelerde uygulanan tasarruf tedbirlerinin çocukların refah seviyesini düşürdüğünü bildirdi. UNICEF, Hollanda'nın çocuklar için refah seviyesinin en yüksek ülke olduğunu açıkladı.

UNICEF'in dünyanın zengin 29 ülkesinde yürüttüğü siyasi ve sosyal politikalar araştırma raporunda, hükümetlerin kemer sıkma politikaları nedeniyle çocukların eğitim ve sağlık harcamalarından kısıntıya gittiği ortaya konuldu.

Raporu hazırlayan araştırma ekibine öncülük eden Chris de Neubourg, devletlerin gelecek yıllarda borçlanmamak adına, çocuklara yönelik harcamalardan kesilerek hem bugünlerinin hem de yarınlarının çalındığını söyledi.

Rapor, 2000-2010 arasında ekonomisi zengin 29 ülkedeki çocukların okul başarısı, sigara, alkol, uyuşturucu madde kullanımı, obezite oranı ve şiddete eğilimi gözlenerek hazırlandı.

Elde edilen veriler kapsamında, çocukların en rahat yaşadığı ülkelerin sırasıyla Hollanda, Norveç, İzlanda, Finlanda ve İsveç olduğu belirlendi.

Romanya'nın 29'uncu olarak listenin en sonunda olduğu kaydedilirken Romanya'nın hemen üstünde Letonya ve Litvanya'nın yer aldığı ifade edildi.

Muhabir:Esma Arslan/ AFP

Yayıncı: Hüseyin Köşger
Kaynak: AA