Moğolistan, Başbakan Erdoğan’ı Bekliyor

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan yarın Moğolistan’a tarihi bir ziyaret gerçekleştiriyor.

Moğolistan, Başbakan Erdoğan’ı Bekliyor
12 Nisan’a kadar sürecek ziyaretinde Erdoğan başkent Ulanbator’da ilk olarak Sukhbaatar meydanında bulunan Cengiz Han heykeline çelenk koyacak ve Başbakan Noroviin Althankhuyag ile görüşecek. Sonrasında ise kültür ve emniyet kurumları arasında işbirliği anlaşmaları imzalanacak.

Ayrıca Moğolistan’ın tek taraflı olarak uyguladığı vizelerin kaldırılması konusunun da görüşüleceği ifade ediliyor ve muhtemelen vize muafiyeti anlaşması imzalanacak. Erdoğan ayrıca burada bir basın toplantısı da düzenleyecek. 12 Nisan’da Moğolistan Cumhurbaşkanı Tsakhiagiin Elbegdorj ile de görüşecek Erdoğan, TİKA ve Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından Ulanbator’da yapılan Ankara caddesinin açılışını yapacak.Sonrasında ise Türk tarihi açısından önemli olan ve ilk Türkçe yazılı metinlerin olduğu Orhun Abidelerini ziyaret edecek ve TİKA’nın daha önce Karakurum’dan ile Orhun Abideleri müzesi arasında yaptığı 46 kilometrelik karayolunu inceleyecek Erdoğan ve beraberindeki heyet, 12 Nisan’da Türkiye’ye dönecek.

Türkiye’nin Ulanbator Büyükelçisi Mustafa Sarnıç, ziyaretle ilgili olarak Cihan Haber Ajansı’nın (Cihan) sorularını yanıtlarken, Erdoğan’ın Moğolistan’ı en son 2005’te ziyaret ettiğini ve bu ziyaretin ilişkilerin geliştirilmesi adına çok önemli olduğunu vurguladı. İlişkilerin son 20 yılda büyük ilerleme kaydettiğine dikkat çeken Sarnıç, son yıllarda bu ilişkilerin çeşitlendiğini belirtti.

Erdoğan’ın ziyaretinde, büyük sıçrama yapan Moğolistan ile yeni işbirliği olanaklarının da irdeleneceğini aktaran Türk Büyükelçi, ilişkilerin ekonomik, kültürel ve sosyal alanlarda daha da derinleşeceğini dile getirdi. İki ülke arasındaki ilişkiler özellikle 1994’ten beri burada varlığını devam ettiren Türk okulları, TİKA ve THY’nin katkılarıyla hızlı bir gelişme gösterdi. THY, Rusya, Çin ve Güney Kore’den sonra Ulanbator’a doğrudan uçan dördüncü yabancı havayolu şirketi. Moğollar, THY’nin seferlerini arttırmasını istiyor.İki ülke arasındaki ticaret hacmi 35 milyon dolar ve Türkiye’nin bu ülkeden ithalatı ise sadece 8 bin dolar.

Türkiye, Moğolistan’a ağırlıklı olarak soba, radyatör ve çikolata ve diğer tarım ürünleri ihraç ediyor.
Moğolistan’ın ihracatının yüzde 90’ından fazlası madene dayanıyor ve bunların tamamına yakınını da Çin’e yapılıyor.
Moğolistan, 25 Ocak'ta Bakü'de kurulan Avrasya Askeri Statülü Kolluk Kuvvetleri Teşkilatı’nın (TAKM) Türkiye, Azerbaycan ve Kırgızistan’dan sonra dördüncü üyesi konumunda bulunuyor.