Bm Açıklaması

Birleşmiş Milletler, Libya'dan kaçırılan silahların bölgede "endişe verici oranda" yayıldığını açıkladı.

Silah kaçakçılığıyla ilgili BM tarafından 5 uzman üyenin katılımıyla oluşturulan kurul, BM Güvenlik Konseyi'ne sunduğu raporda, Libya'daki silahların, artan bir şekilde Batı Afrika, Suriye ve Gazze Şeridi gibi çatışmaların yaşandığı bölgelere yasadışı olarak transfer edildiğini belirtti.

Raporda, Libya'dan, 12'den fazla ülkeye taşınabilir hava savunma sistemi, patlayıcı, mayın gibi ağır ve hafif silahlar ile askeri teçhizat kaçırıldığı açıklandı.

Libya eski lideri Muammer Kaddafi'nin 2011'de devrilmesinden bu yana ülkenin bölgede önemli ve cazip bir silah kaynağı haline geldiği belirtilen raporda, "Son 12 ayda Libya'daki silahlar endişe verici oranda yayılmaya devam ediyor ve Batı Afrika, Doğu Akdeniz Bölgesi, hatta Afrika Boynuzu'na transfer ediliyor. Ülkeden yapılan silah kaçakçılığı, Afrika ve Doğu Akdeniz'deki mevcut çatışmaları alevlendirirken terörist gruplar gibi devlet dışı aktörlerin cephanelerini besliyor. Siyasi istikrarsızlık, güvenlik zafiyeti ve depoların yetkililer tarafından kontrol edilmemesi, silahsızlanma ve silahları toplamanın ertelenmesi silah kaçakçılığını teşvik etmiş ve kaçakçılara maddi anlamda büyük fırsat doğurmuştur" ifadeleri yer aldı.

Raporda, düzenli transferlerin büyük çoğunluğunun Mısır ve Sahel'e gerçekleştirildiği, Çad ve Suriye'nin ise Libya'dan en düzensiz şekilde silah kaçırılan ülkeler olduğu belirtiliyor.

Eşşebab Hareketi gibi isyancıların bulunduğu Somali'de de Libya'dan gelen çeşitli cephanelerin olduğuna dair kanıtlar elde ettiğini açıklayan kurul, Libya'daki halk hareketi sırasında Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin, BM'nin silah ambargosuna rağmen Kaddafi karşıtlarına silah ve mühimmat temin ettiğinin işaretlerinin da araştırıldığını belirtti.

5 uzman üyeden oluşan kurulun, 10'u Libya'ya olmak üzere Afrika, Avrupa ve Ortadoğu'daki 15 ülkeye 28 ziyaret gerçekleştirerek hazırladığı raporda, silah transferlerinin Libya, Suriye ve Suriye'ye komşu ülkelerde bulunan bir dizi aktör tarafından yürütüldüğü ifade ediliyor.

BMGK, geçen ay Libya hükümetine uygulanan öldürücü olmayan askeri teçhizatlara yönelik yaptırımları hafifletmiş, ancak silah kaçakçılığı konusunda uyarıda bulunmuştu.

Libya Başbakanı Ali Zidan ise BMGK'ya, Cezayir, Nijerya, Çad, Sudan ve Mısır sınırlarının kontrol altında olduğunu ve kent alanlarının dışındaki güvenliği sağlayacak polis, ordu ve ulusal muhafızlara eğitim verildiğini bildirmişti.

Muhabir: Tutku Şenen / AP

Yayıncı: Hüseyin Köşger
Kaynak: AA