Bakan Ergün Lava’yı Açtı

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Eskişehir’de LAVA isimli işletmenin açılış törenine katıldı.

Bakan Ergün, yüksek katmadeğerli ürünlerin yapılması gerektiğine dikkat çekti. Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi’nde LAVA isimli işletmenin açılışına katılan Bakan Ergün, Türkiye’de ileri teknoloji ile üretim yapılmasının önemine değindi. Ergün, “En önemli ihracat pazarı olan Avrupa pazarlarında ki sıkıntılara rağmen Türkiye ekonomisi büyümeye devam ederken, yatırımcıların dikkatini çekmeyi başarıyor. Türkiye’nin yıllık 153 milyar dolarlık ihracatının ürünlerinin yüzde 95’ini sanayi ürünleri oluşturmaktadır. Türkiye artık sanayi ülkesidir. Buda ekonomi için çok doğru bir tercihtir. Bir ülkenin ekonomisinin merkezinde sanayi yoksa ülkenin gerçek bir ekonomisi yok demektir. İhracatının yüzde 60’nı imalatta faaliyet gösteren kobilerimiz göstermektedir. Demek ki Türkiye ciddi yoğun bir üretimin yapıldığı bir ülkedir. Ancak ürettiğimiz malın yüzde 25’i ileri teknoloji ile üretilen ürünlerdir. Büyük bir bölümü orta teknoloji bölümünden oluşuyor. İhracatımızın kilogram fiyatına 6-7 dolara çıkarmamız lazım. Bugün bizim ihracatımızın kilogram değeri 1-2 dolar. Almanya’nın kilogram değeri 6-7 dolar seviyesine ulaşmıştır. Bu seviyeye ulaşmak istiyorsak daha yüksek katma değerli, daha ileri teknolojiyle üretilmiş ürünler yaparak ulaşabiliriz. Bazen binlerce otomobilin montajından elde ettiğimiz parayı sadece tasarlamadan elde etme imkanına sahibiz. Bu tabloyu yavaş yavaş değiştirmeye başladık. Ne ürettiğimizden çok nasıl ürettiğimiz hangi teknoloji ile ürettiğimiz önemli. İşte Türkiye’nin yapmak istediği model bu modeldir. Bu modele hızlı bir şekilde geçmek gerekir. Bakanlık olarak yüksek katmedeğerli yatırımları yoğun bir şekilde teşvik ediyoruz” diye konuştu.

Açılışı yapılan işletmenin kendisini memnun ettiğini de belirten Bakan Ergün, sözlerine şöyle devam etti; “Böyle yatırımları görmek bizim yorgunluğumuzu üzerimizden alan gelişmelerdir. Her zaman şunu söylüyoruz. Bir fabrika açılsın. Bir kardeşimiz daha istihdam edilsin . Bir tesis daha açılsın. Biraz daha ihracat yapalım. Eskişehir’de böyle bir istihdam yapan, kısa sürede onlarca ülkeye ihracat yapan bir firmanın çok önemli olduğunu düşünüyorum. Eskişehir’in bundan sonra nice değerli yatırımlara ev sahipliği yapacağına inanıyorum. Yönetim Kurulu Başkanın ifade ettiği gibi bir insan aferim almak için çalışma yapar. Bizde aferim diyoruz.

2023 hedefleri hepimizin hedefi artık. Dünyanın büyük 10 ekonomisi yolunda ilerliyoruz. Bu değerli tesisleri ülkemize kazandıran girişimcilerimizi tebrik ederim.” Celalettin Kesikbaş, yaptıkları çalışmaları aferim alabilmek için yaptıklarını dile getirerek, “ Kazandığımız tecrübe birikimi ile LAVA’yı kurduk. Şirketin ana konusu emay kaplamı döküm ürünler. Neler yapabiliriz? diye düşünürken. Bu zamana kadar ülkemize Fransa’dan ithal edilen ve yüksek fiyatlarla satılan döküm demir tencere, tava üretimi hedef aldık. Ancak bu üretim için modern bir tesisimizin olması gerekiyordu. İstedik ki dünyanın en iyi teknolojisi bizde olsun. En iyisi biz olalım istedik. Yatırımlarımızı bu akılcılık ile yaptık. Son bir yıldır 20 ülkede düzenlenen organizasyonlarda ürünlerimizi faal olarak tanıttık. Ülkemize 5 milyonluk bir girişe sahip ürünleri artık biz sağlıyoruz. Bununla yetinmeyip hedeflerimiz yükselttik. 25 ülkede LAVA ürünleri sofraları süslemeye başladı.

Markamız yurt dışında bulunan 100 yıllık şirketlerle yarışır oldu” diye konuştu.

Kaynak: İHA