Bakan Yazıcı: Halk Dalkavukluğu Yapmadık

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, “Hiçbir zaman süreçlerde milletimize popülist anlama gelecek, eski ifadeyle halk dalkavukluğu anlamına gelecek bir beyanımız, taahhütümüz olmadı.

Bakan Yazıcı: Halk Dalkavukluğu Yapmadık
” dedi.

Bakan Yazıcı, Türkiye’de 45 milyon ton meyve sebze üretimi olduğunu, bu ürünlerin yüzde 25’inin paketleme esnasında telef olduğunu açıkladı.

‘Kolay Ticaret Projesi'nin tanıtımı için geldiği Bursa’da AK Parti İl Başkanlığı’nı ziyaret eden Bakan Yazıcı, hükümetin icraatlarını anlattı. Türkiye'nin her alanda muazzam bir sıçrama içerisinde olduğunu ifade eden Bakan Yazıcı şunları kaydetti: “3 Kasım öncesinde milletten yetki isterken, söylediğimiz sözlere sadık kalarak yürüttüğümüz çalışmalarla Türkiye'yi bu günlere getirdik. Halkın gündemi neyse hükümetin de gündemi budur. Hiçbir zaman süreçlerde, milletimize popülist anlama gelecek, eski ifadeyle halk dalkavukluğu anlamına gelecek bir beyanımız, taahhütümüz olmadı. Yapabileceklerimizi çok açık seçik ifade ettik. Bunun arkasında durduk. Neyi yapacaksak millete ait bütçeyi dikkate alarak, söyledik. Finansmanını bulamayacağımız, ifade ettiğimiz zaman diliminde gerçekleştiremeyeceğimiz hiçbir taahhütte bulunmadık. Çok hareketli ve aktif bir politika yürütüyoruz. Önemli bir hata yapmadan Türkiye'yi bu günlere getirdik." "ÜRÜN KÜRESİNİ DE DEVREYE SOKACAĞIZ"Bakan Yazıcı, bir gazetecinin, kamuoyunda 'Hal Yasası' olarak bilinen, ‘Meyve Sebze Ticareti ile Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkındaki Kanun’da değişiklik yapılıp yapılmayacağı yönündeki soruyu da cevapladı. Hal Yasası’nın Türkiye'yi ileri götürmeyi amaçlayan önemli bir yasa olduğunu kaydeden Bakan Hayati Yazıcı şöyle devam etti: “Bu yasa; tarladan sofraya ürünün, kayıt altına alınarak tüketiciye, fiyat artışına yol açmadan ulaştırmayı amaçlayan bir yasa. 2010 yılı verilerine göre Türkiye'de 45 milyon ton meyve sebze üretimi var. Bunun parasal değeri 65- 70 milyar lira civarında. Bu ürünlerin yüzde 5'ini ihraç ediyoruz. Yüzde 95'i ise iç piyasada. İç piyasaya sevk edilen bu ürünün yüzde 25'i paketleme ve sevkiyat sırasında telef oluyor. Geriye kalan yüzde 30'u kayıtlı. Geri kalanı ise kayıt dışı. Yani kayıt dışının çok muazzam fazla olduğu bir alan. Yasanın uygulama sürecinde birtakım eksiklikler oldu. Hal kayıt sisteminde ve donanımda sorunlar yaşadık. Ama bitme aşamasında. İnşallah ürün küresini de devreye sokacağız. Bunu da devreye soktuğumuzda aldığınız her ürünün, ne zaman, nerede üretildiğine dair bilgiye ulaşacaksınız. Bu da tüketici hukuku ve üreticiler bakımından önemli." Konuşmaların ardından AK Parti İl Başkanı Sedat Yalçın, Bakan Yazıcı'ya İznik çinisi hediye etti. Hediye verilmesi sırasında partililerce alkışlanan Bakan Yazıcı, “Ben de alkışlamadığınız için ellerinizde bir sorun var sandım" şeklinde espri yaptı .