Mşü’de Çözüm Süreci Konferansı

Muş Alpaslan Üniversitesi (MŞÜ) tarafından düzenlenen konferansta konuşan Gazeteci-Yazar Oral Çalışlar, “Çözüm ve müzakere sürecine Türkiye'nin batısı ve doğusu da çok fazla tepkiyle bakmadığı gibi, batı olumlu bir sessizlik, doğu ise açık bir destek şeklinde tutum gösteriyor” dedi.

Mşü’de Çözüm Süreci Konferansı
MŞÜ tarafından "Türkiye Buluşmaları" programı çerçevesinde düzenlenen ‘Çözüm yolunda Türkiye: İmkanlar, zorluklar ve tuzaklar’ konulu konferans düzenlendi.

Konferansa konuşmacı oalrak katılan Gazeteci-yazar Oral Çalışlar, yeni bir sürecin başladığını ve bu süreci herkesin heyecan ve sevinçle desteklediğini söyledi.

Çalışlar, toplumda “Kürt meselesi çok ciddi bir meseledir, hangi siyasetçi buna parmağını koysa yanar, hangi siyasetçi bunu çözmek isterse başı beladan kurtulamıyor” görüşünün savunulduğunu belirterek, “Tayyip Erdoğan'ın Son çözüm iradesi konusundaki çıkışlarının aleyhine olacağı zannedildi. Hem toplumun genel psikolojisi hem de yapılan anketler gösterdi ki; çözüm ve müzakere sürecine Türkiye'nin batısı da doğusu da çok fazla tepkiyle bakmadığı gibi hatta batı olumlu bir sessizlik, doğu ise açık bir destek şeklinde tutum gösteriyor” dedi

“HER İKİ TARAFTA FEDAKARLIK YAPMALI”

Çalışlar, en çok acıyı Kürtler'in çektiğini, barışın kıymetini de en çok onların bilmesi gerektiğini ifade etti.

Çalışlar, “Fedakarlık yapılıyorsa iki tarafında fedakarlık yapması gerekiyor. Bir müzakere olacaksa mutlaka iki tarafta bu müzakerelerde tavizler, ödünler verecek. Kimse durduğu yerde durmayacak. Onun için ben Tayyip Erdoğan'ın Türkiye'nin batısını değiştirmede oynadığı rolü çok önemsiyorum. Burada da BDP, Türkiye'nin doğusunu değiştirmede önemli bir rol oynayabilir, oynamalıdır, oynayacaktır diye düşünüyorum” ifadesini kullandı.

Çalışlar, Kürtlerle barışmanın, aslında Türkiye'nin bütün farklılıklarıyla barışması, ceza, seçim ve siyasi partiler kanunu ile Anayasası’na kadar bütün formatlarının yeni baştan değişmesi anlamına geldiğini, ancak böyle bir yeniden yapılanma ile gerçek kalıcı bir barışının sağlanacağına inandığını kaydetti.

Akademisyen ve öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği konferansın ardından MŞÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Ekrem Atalan, Oral Çalışlar'a bir plaket takdim etti .
Kaynak: İHA