Suriyelilere Balık Verme Yerine Balık Tutturulmasına İş Dünyası Sıcak Bakıyor

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın, ikamet izni alan Suriye uyruklu vatandaşların istihdamına yönelik işverenlerin başvurularını değerlendirmeye alacağını duyurması, özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki iş dünyası tarafından olumlu karşılandı.

Suriyelilere Balık Verme Yerine Balık Tutturulmasına İş Dünyası Sıcak Bakıyor
Suriye’den gelenlerin istihdamı; tatlı, şekerleme, ayakkabı sektöründe ihtiyaç duyulan tecrübeli işgücü açığının kapatılması açısından önem taşıyor.

Ülkelerinde 2 yıldan bu yana süren iç savaştan dolayı Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin sayısı toplamda 300 binlere dayandı. Kampların dışında da 100 bin civarında Suriyeli yaşıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı da uzun süredir ikamet izni olan Suriyelilerin istihdamıyla ilgili yaşanan gelişmelerle ilgili duyuru yaptı. Yapılan duyuruda, ‘Ülkelerindeki iç karışıklık nedeniyle Türkiye’ye gelmiş ve emniyet makamlarınca ikamet izni verilmiş bulunan Suriye uyruklu yabancılara ikamet izin sürelerini aşmamak üzere, değerlendirme kriterlerine tabi tutulmaksızın çalışma izni verilmesi uygun bulunmuştur. Bu itibarla Emniyet makamlarından alınmış en az 6 ay süreli ikamet tezkeresi bulunan Suriye vatandaşlarını istihdam etmek isteyen işverenlerimizin internet sitemizde belirtilen usul ve esaslara göre başvuru yapmaları halinde talepler Bakanlığımızca değerlendirmeye alınacaktır.’ denildi. Alınan kararı memnuniyetle karşıladıklarını söyleyen TUSKON Genel Başkan Yardımcısı ve Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Federasyonu (GÜNSİAF) Yönetim Kurulu Başkanı Kasım Fincan, Türkiye’nin sosyal güvenliği oturmuş bir devlet olduğunun altını çizdi. Suriye uyruklu vatandaşların istihdama katılmasının bölgeye ve ülkeye işgücü katacağını dile getiren Fincan, bunun son zamanlarda vasıfsız eleman sıkıntısı yaşayan sanayi için de iyi olacağını belirtti.

Özellikle Suriye’den gelen ve tatlı, şekerleme, ayakkabı ve terlik sektöründe faaliyet gösteren kişilerin de Türkiye’ye sığınanlar arasında yer aldığını hatırlatan Fincan, bu insanlardan da faydalanılabileceğinin altını çizdi. Fincan, ayrıca akademik birikimi olan Suriyelilerin de tecrübelerinin göz ardı edilmemesi gerektiğinin, ülkenin bu insanlardan yararlanmasının iyi olacağının altını çizdi. Gaziantepli iş adamı Cahit Erbalcı da kararı olumlu bulduklarını ifade etti.

Gaziantep’te de işçi açığının bulunduğunu vurgulayan Erbalcı, “Bu insanlar uzmanı oldukları meslek grubunda değerlendirilmeli. Ayrıca, bu insanları yabancı değil, kendi kardeşimiz gibi bağrımıza basmalıyız. Tek dikkat edilmesi gereken şey, gerekli araştırmanın iyi yapılması.” değerlendirmesinde bulundu. Hür Sanayici ve İşadamları Derneği (HÜRSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı İlker Hasırcı da istihdam talebini önceden de dile getirdiklerini hatırlatıp, “Suriyeli kardeşlerimiz, yardım kampanyamız kapsamında kampları ziyaretimizde bizlerden iş istiyorlardı. Artık bu imkânımız oldu. Bu kararın iki taraf içinde çok yerinde olduğuna inanıyorum. Bunun yanında inşallah vasıflı arkadaşlarda daha iyi işlerde çalışırlar. Ne yazık ki Suriye'den gelen Doktorlar, öğretmenler işyerlerine, ‘Ne iş olsa yaparım’ diye başvuruyor. Hatta hamallık yapmayı öneren bile var. Hedefimiz yasal ve daha iyi işlerde çalışmaları." açıklamasında bulundu. Şanlıurfa Girişimci İşadamları Derneği (ŞUGİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Öksüzoğlu da Bakanlığın aldığı kararın yerinde olduğunu savundu. Öksüzoğlu, “Burada ciddi bir genç nüfus ve potansiyel var. Burada bulundukları süre içerisinde hem bölge ve ülke ekonomisine hem de Suriyeli kardeşlerimize katkı sağlayacak bir adım. Balık vermenin dışında Suriyeli kardeşlerimize balık tutmayı da öğretmiş olacağız.” diye konuştu.