Sırbistan, Türkiye’den Tekstil ve Tarım Yatırımları Bekliyor

Sırbistan Başbakan Yardımcısı ve İç-Dış Ticaret ve Telekomünikasyon Bakanı Rasim Ljajic, Türkiye’den şirketleri ülkesine yatırım yapmaya davet etti.

Sırbistan, Türkiye’den Tekstil ve Tarım Yatırımları Bekliyor
Rasim Ljajic, tekstil ve tarım alanlarına yatırım yapılabileceğini, buradan iyi gelirler elde edilebileceğini dile getirdi.Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON), Sırbistan Başbakan Yardımcısı ve İç-Dış Ticaret ve Telekomünikasyon Bakanı Ljajic’i konuk etti. Bu çerçevede yapılan 'Türkiye-Sırbistan Ticaret ve Yatırım Forumu’'nda söz alan Ljajic, "Bağlarımız güçlü. Buna uyumlu olarak önemli anlaşmalar yaptık. Serbest Ticaret Anlaşmamız (STA) dahi var. Bu meyvelerini veriyor, Türkiye’den yatırımcılar geliyor ama rakamlar bizi tatmin etmiyor." dedi.

Şu aşamada Sırbistan-Türkiye ticaretinin 600 milyon dolar olduğunu bildiren Ljajic, şöyle devam etti:"Ama Almanya ile 2,5 milyar dolar, İtalya ile 2,3 milyar dolar ticaret yapıyoruz. Türkiye şu an gerilerde. Köklü bağlarımıza ve yakınlığımıza göre 600 milyon dolar çok ufak bir rakam. Türkiye’den 30 şirket ülkemde. Demek ki tanıtım ve sunum adına yapmamız gereken çok şey var. Kuşku duymuyorum iyi bir tanıtımın ve sunumun ardından Sırbistan’a gelecek şirketlerin adedi artacak. Şu an 600 İtalyan, 400 Alman şirketi Sırbistan’da faal. Yani ülkem yatırım adına iyi bir yer. Bundan böyle Sırbistan’da Türkiye’den daha çok şirket ve girişimci görmeyi arzu ediyoruz. Hakikaten yatırım için iyi bir yer, bilhassa Türkiye’den şirketler için. Çünkü Sırbistan bulunduğu bölgenin en büyük ticaret alanıdır. Buraya yatırım yapmak Avrupa’ya da açılmaya imkân tanır." Ljajic, Sırbistan’ın yatırım alanları ve kolaylıkları ile ilgili olarak da şu açıklamalarda bulundu:"Bu sene Sırbistan’ın Avrupa Birliği (AB) ne vakit gireceği belli olacak, yine Dünya Ticaret Kongresi’ne üyeliği söz konusu olacak. Sırbistan’ın AB ile ve Beyaz Rusya, Ukrayna, Azerbaycan ile STA’ları var. Türkiye ile STA’sı var. Belki bu yatırımların artışını ortaya koyuyor ama artış daha büyük olmalı. Türkiye, Sırbistan’ın artılarından yararlanmalı. Siyasi irade olarak ülkeye gelen yatırımları her daim teşvik ediyoruz. Bir defa ticari olarak 4 ila 10 bin dolar kredi takdim ediyoruz, burada iade diye bir şey yok. Yeni şirketler açılması için 4 ila 10 milyon Euro yardımda bulunuyoruz. Yine KDV indirimleri uyguluyor, arsaları minimum bedellerden satıyoruz. Hukukumuz AB ilkelerine uygun. İşte bütün bunlar ülkeye gelen yatırımcılar için iyi bir iklim oluşturuyor. Sırbistan’da tekstil önemli bir alan. Alanda yapılan özelleştirmeler Türkiye’den girişimciler için fırsat ihtiva ediyor. Ayrıca makinede, tarımda fırsatlar var. Bunun yanında tarımı büyütmek için yeni yatırımlar gerekiyor. Tarım Sırbistan için hayati. Burada güç birliği yapılabilir."Sırbistan Başbakan Yardımcısı, 30 Mart’ta Belgrad’da bir yatırım forumu yapılacağına işaret etti. Forum ile Sırbistan’dan ve Türkiye’den girişimcilerin bir araya geleceğini anlatan Rasim Ljajic, "Etkinlikten faydalanmalı, ortak faaliyetlerde bulunmalıyız. Her şey iyi hoş, ama söz bir yere dek. Artık gol atmalıyız." ifadelerini kullandı. TUSKON Başkanı Rızanur Meral ise Sırbistan’ın 2010’dan bu yana ihracat ve imalatta ilerlemeler elde ettiğini belirtti.

Türkiye ile Sırbistan’ın ithalat ve ihracatının arttığını vurgulayan Rızanur Meral, "2010’da 463 milyon dolar olan ticaret; 2011’de 568 milyon doları, 2012’de 600 milyon doları buldu. Bu nedenle şirketlerimizin Sırbistan ile yakınlığımızı ve ticaretimizi temel alarak ülkede önemli rol oynamalıyız." dedi.

Meral, Sırbistan’da yatırım yapılacak veya ortaklığa girilecek alanları altyapı ve inşaat projeleri, tekstil, tarım makinesi, otomotiv ve gıda olarak sıraladı. Meral, Türkiye’nin milli gelirinin 800 milyar dolara vardığına, ihracatının 150 milyar doları aştığına temas etti. Ülkenin, Sırbistan’dan şirketlere partner olabilecek firmaları bulundurduğunu sözlerine ekledi .