Cizrede Hayat Boyu Eğitim Seminerleri Başladı

Şırnak'ın Cizre ilçesinde “Hayat Boyu Eğitim” semineri kapsamında velilere ilk defa Kürtçe olarak sunum yapıldı.

Cizrede Hayat Boyu Eğitim Seminerleri Başladı
Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Eğitim Genel Müdürlüğünün başlatmış olduğu, Cizre Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünün destek verdiği “Hayat Boyu Eğitim” seminerleri başladı.

Seminerde velilere ilk defa Kürtçe olarak sunum yapıldı. Cudi Mahallesinde bulunan Sevgi Yuvası Anaokulunda Velilere yönelik geliştirilen “Hayat Boyu Eğitim” seminerinde 0-3,3-6,7-11 ve 11-18 yaş grubundaki çocukları olan anneler ve çocuk bakmakla yükümlü olan velilere Kürtçe sunum yapılarak eğitim verildi.

Aile Eğitmeni, Psikolojik Danışman ve Fen Lisesi Rehber Öğretmeni Agit Işık, “Eğitime katılan velilerin Türkçe’de sıkıntı yaşadıkları için kendilerine hem Türkçe hem de Kürtçe sunum yaptık. Bu bağlamda her hafta farklı bir konu işlemek suretiyle çocuklarımıza daha iyi nasıl bir anne olunabilir, daha iyi nasıl bir baba olunabilir bunları eğitim sürecinde velilerimizle birebir paylaşacağız” dedi.

“Anadilde eğitim muhakkak her insanın hakkıdır ancak bizim burada yaşadığımız en büyük problem ailelerin eğitim sürecinden uzak olmaları” diyen Işık, “Bunu araştırdığımda da şu sonuca vardım; Annelerin dil bilmemeden kaynaklanan sorunlardan kaynaklandığını gördüm. Yani Türkçeye hakim olmadığı için, Türkçeyi bilmediği için okula gitsem de zaten öğretmeni ile anlaşamayız, öğretmenini anlamıyorum şeklinde bir ön yargı geliştiriyor dolayısı ile biz bunu kırmak adına onların anlayacağı dilden bu eğitimi vermeye çalıştık. Önemli olan burada aileye en iyi nasıl yaklaşılacağıdır. Biz burada yeri geldiğinde Türkçede eğitimimiz yapıyoruz ancak ailelerin daha çok kendilerine yakın buldukları, kendilerini daha iyi ifade edebilecekleri dil olan Ana dillerinde dilimiz döndüğünce yardımcı olmaya çalışacağız” dedi.

Veliler de bu eğitime çok önem verdiklerini, bu eğitimlerle çocuklarının gelişmesine daha fazla katkıda bulunacaklarını söyledi

Kaynak: İHA