'Vergiler Ne İnecek Ne Artacak'

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Bizim vergiyi indirme ya da yükseltme gibi bir düşüncemiz yok.Yani bu reformla vergiler ne inecek ne yükselecek ama vergi tabana yayılacak" dedi.

" Uludağ Ekonomi Zirvesi"nde konuşan Bakan Şimşek, "2003 yılında kayıt dışılık yüzde 32'ydi, biz bunu yüzde 27'ye indirmişiz. Bayağı bir mesafe katetmişiz. Şimdi bizim amacımız bunu yüzde 20'nin altına çekmek. Önümüzdeki yıllarda bunu başaracağız. Önümüzdeki yıllarda bunu başarırsak vergi oranları ile oynamadan, yeni bir vergi getirmeden, yeni bir vergi artışına gitmeden, Türkiye'nin eğitimine biz 45 milyar, 50 milyar lira daha kaynak aktarabileceğiz. Çok ciddi bir rakam. Dolayısı ile hakikaten önemli bir konu. Biz AB ortalamasının üzerindeyiz. Onu yakalamak zorundayız ve bu bizim hedefimiz" diye konuştu.

Şu anda Gelir Vergisi Kanunu üzerinde çalıştıklarının altını çizen Şimşek, şunları dile getirdi: "Amacımız vergi mevzuatını güçlendirmek, vergi müesseselerinin güçlendirmek,vergi denetim kapasitemizi teknoloji olarak artırmak, buna ilaveten ortaya güçlü bir irade koyarak bizim vergiyi tabana yaymamız lazım. En önemli reformlardan birisi gelir vergisi reformudur. Biz çalışmalarımızı bitirdik, Başbakanımıza sunduk, birtakım hususlar konusunda ilave çalışmalar yapmamız istendi. O ince detayları bitirmek üzereyiz, inşallah yakında Meclis'e gider ve böylelikle Türkiye hakikaten bu alanda da önemli bir reformu gerçekleştirmiş olacaktır. Bizim vergiyi indirme ya da yükseltme gibi bir düşüncemiz yok. Yani bu reformla vergiler ne inecek ne yükselecek ama vergi tabana yayılacak." Gelir vergilerinin artacağını vurgulayan Şimşek, "Nasıl olacak? Bir, beyanname kapsamını genişletiyoruz. İki, istisna ve imtiyazları azaltıyoruz, kaldırıyoruz. Üç, mevzuatımızı basitleştiriyoruz. Çünkü uyumun da bir maliyeti var. Yani vergi, uyum, mevzuat uyumu da maliyetli. O maliyeti azaltarak uyumu artırmak çabası içindeyiz" diye konuştu.

Dünyadaki ekonomik krizle ilgili genel kanaatin "2013, 2012'den daha kötü olmaz" şeklinde olduğunu ifade eden Şimşek, ancak kırılganlığın sürdüğünü kaydetti.

Şimşek, "AB 5 yıl kaybetti, 5 yıl yerinde saydı, geriledi. İnşallah bir 5 yıl daha kaybetmez, biz bunu kaldıramayız" ifadelerini kullandı .
Kaynak: İHA