Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Şahin Açıklama Yaptı

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, ustalık dönemindeki makro başarının taçlanması için daha küçük ölçekte ihtisaslaşmaya gitmeleri gerektiğini belirterek, ''Yaşlılarımız konusunda da ihtisaslaşmaya gitmemizin artık mecburiyetini görüyoruz'' dedi.

Bakan Şahin, Kültür, Toplum ve Aile Derneği ile Başakşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 1. Uluslararası Yaşlanma Sanatı Kongresi'nin açılışında yaptığı konuşmada, insanoğlunun, kaçınsa bile gitmeye mecbur olduğu hayat yolculuğunda doğduğunu, büyüdüğünü ve öldüğünü anlattı.

Yaşam ve ölüm arasındaki hayat yolculuğunda, yaşlılığın çok mukaddes olduğunu ifade eden Şahin, saçların ve sakalların kendiliğinden ağarmadığını, bu yolculukta koca bir hayat, büyük bir tecrübe, deneyim, nesiller arası büyük bir köprü bulunduğunu kaydetti.

İnanç değerlerine bakıldığında da yaşlılığın çok önemli olduğunu belirten Şahin, şöyle konuştu:

''Bu kadar önem verilen bir alan içinde bize düşen şey, yarın onları yaşamamak için bugün gerekli tedbirleri almamız gerektiği. Çevremde, annenize, babanıza iyi bakarsanız evlatlarınızın da size iyi bakacağını gördüm. O yüzden yarınlar adına EFT yapacaksak, kendi anamıza, babamıza 'of' demeden bakabilmeyi başarmamız lazım. Çünkü hayat çok kısa. 'Ben nasıl bir evlat oldum', 'Onun gönlündeki durumum neydi-', 'Bu sınavı geçebildim mi-' dediğinizde, o vicdanın sesinin çok olumlu gelmesi lazım her şey bitmeden önce. Onun için bakanlık olarak yeniden yapılanmamızdaki en temel neden budur. Her yönden çok güçlenmemiz lazım''

-''Güçlü politikalar üretilebilmesi için...''-

Güçlü politikalar üretilebilmesi için uzmanlar ve mali güç gerektiğini ifade eden Şahin, yardım talep eden herkesin yanında olabilecek güce sahip olduklarını, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde bu güce ulaştıklarını, bu nedenle de hiç bir mazeretleri bulunmadığını dile getirdi.

Başbakan Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın da yaptıkları her işte yanlarında yer aldığını, yollarını açtığını anlatan Şahin, bakanlığın çalışmalarına ilişkin şu bilgileri verdi:

''Son 10 yılda yaşlanma ve yaşlılıkla ilgili temel çalışmalar yaptık. Bugün 90 bin yaşlımıza mali destek veriyoruz. 400 bin engellimize de mali destek veriyoruz. Bugün 11 bin yaşlımızın, devlet kurumları içinde bakımını sağlıyoruz.

Bir gerçekle karşı karşıyayız, onun için gerekli tedbirleri bugünden almamız gerekiyor. Nasıl dünya yaşlanıyorsa ülkemiz de yaşlanıyor. TÜİK'in yaptığı araştırmaya göre, Türkiye'de şu an yüzde 7,5-8 olan 65 yaş üstü, 2023'te yüzde 10,2'ye çıkıyor. Bir toplumda 65 yaş üstü yüzde 10'un üzerine çıktıysa bu yaşlanmanın başladığını gösteriyor. Bu rakamın 2050'de, yüzde 20'lere çıkacağı varsayılıyor. O zaman şimdiden gerekli tedbirleri almamız ve aktif yaşlanmanın nasıl sağlanması gerektiğini başarmamız gerekiyor.''

-''Mikro çözümleri hayata geçirmemiz gerekiyor''-

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, 16 bakanlığı ilgilendiren 2013 Eylem Planı hazırladıklarını hatırlattı.

Erken tanının, koruyucu ve önleyici tedbirlerin, toplumun bilinçlenmesinin, yaşlılıkta ihtiyaç olan tedavi sisteminin ve rehabilitasyonun çok önemli olduğunu vurgulayan Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bu çerçevenin içinde bunu yaptığımızda dönüp bakıyoruz, bir çok mikro çözümleri hayata geçirmemiz gerekiyor. Ustalık dönemindeki makro başarının taçlanması için daha küçük ölçekte ihtisaslaşmaya gitmemiz gerekiyor. Yaşlılarımız konusunda da ihtisaslaşmaya gitmemizin artık mecburiyetini görüyoruz. Çünkü alzheimer hastası bir yaşlı ile zihinsel engelli veya yatağa bağımlı bir yaşlımızı yan yana kurumsal bakım altında tutmaya çalışıyorsak birbirlerine zarar veriyor. O yüzden bunları kendi içinde spesifik bir şekilde ayırmamız gerekiyor. Bu çalışmaları yoğun şekilde Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü bünyesinde çoğaltıyoruz.''

-''Dönüşümü aile bazlı yapmak durumundayız''-

TÜİK'in araştırmasına göre, yaşlıların yüzde 62'sinin ailelerinin yanında mutlu olduklarını belirten Şahin, bu nedenle dönüşümü aile bazlı yapmak durumunda olduklarını söyledi.

Şahin, ''Toplu konut sisteminin uygulandığı büyükşehirlerde dedenin ve ninenin, torununun yanında kalabileceği alt yapılar oluşturmak durumundayız. Pencerenin kenarında dışarı bakıp, hayatla bütün umudunu kesmiş, ölümü bekleyen yaşlılar istemiyoruz'' dedi.

Yaşlıların en büyük korkularının bireysellik ve yalnızlık olduğunu ifade ettiğini anlatan Şahin, bu nedenle yaşlıların yanında olunması gerektiğini vurguladı.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, konuşmasını Can Yücel'in ''Çaya Kaç Şeker'' şiirini okuyarak tamamladı.

Kongrenin açılışına, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun eşi Sare Davutoğlu, İçişleri Bakanı Muammer Güler'in eşi Neval Güler, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ve eşi Gül Mutlu da katıldı.

Muhabir: Çiğdem Pala

Yayıncı: Sibel Ertürk Kurtoğlu
Kaynak: AA