Başbakanı Berişa Açıklaması

Arnavutluk Başbakanı Sali Berişa, Arnavutluk'u yabancı yatırımcılar için tercih edilen bir ülke haline getirmeyi ve gelecek 4 yıllık dönemde 6 milyar dolar tutarında yabancı yatırım çekmeyi hedeflediklerini bildirdi.

Berişa, Arnavutluk'ta faaliyet gösteren yabancı şirketlerden 150'sinin temsilcileriyle bir araya geldi. Berişa, burada yaptığı konuşmada, yatırım için ülkesini tercih ettikleri için firma temsilcilerine teşekkür etti.

Arnavutluk'u yabancı yatırımcılar için güvenilen ve tercih edilen bir ülke haline getirmek istediklerini ifade eden Berişa, "Bu alanda kaybettiğimiz zamanı kazanmak için yürümeye değil, koşmaya, hatta uçmaya ihtiyacımız var. Bunun gerçekleştirilmesi için yabancı yatırımlar çok önemli" dedi.

Arnavutluk'a yatırım yapmak isteyen yatırımcıların, Avrupa geleceği olan bir ülkeye yatırım yaptığını düşünmelerini isteyen Berişa, NATO'ya üye olduktan hemen Sonra ülkedeki yabancı yatırımların kısa sürede üç kat arttığına dikkati çekti. Berişa, NATO üyeliğinin Arnavutluk için güvence olduğunu, Arnavutluk'un AB entegrasyonu yolunda attığı adımların da yabancı yatırımcılar için büyük bir garanti niteliği taşıdığını ifade etti.

Yabancı yatırımların yeni iş yerleri ve istihdam açısından da ülkeye büyük katkı sağlayacağını belirten Sali Berişa, Son 4 yıllık süreçte Arnavutluk'a yabancı yatırımların yılda 1 milyar doları geçtiğini kaydetti.

Yaptıkları araştırmalara göre ülkede yılda 2 milyar dolar civarında yabancı yatırım potansiyeli bulunduğunu dile getiren Berişa, hedeflerinin gelecek 4 yıllık dönemde Arnavutluk'a 6 milyar dolar tutarında yabancı yatırım sağlamak olduğunu bildirdi.

Başbakan Sali Berişa, Avrupa'da ve bölgedeki krizin kısa sürmeyeceğini, buna rağmen Arnavutluk ekonomisinin gelecek 4 yıllık dönemde büyümeyi sürdüreceğini söyledi.

Arnavutluk'un, turizm, enerji, madencilik gibi sektörlerde büyük potansiyele sahip olduğunu ifade eden Berişa, geçen yıl ülkeyi ziyaret eden yabancı turist sayısının 4,7 milyon olduğuna dikkati çekti.

Başbakan Berişa, yabancı şirket temsilcileriyle görüşmesini, başkent Tiran'da 1993'te kurulan ve Arnavutluk'taki ilk yabancı yatırım olan Coca-Cola tesislerinde yaptı.

Muhabir: Tiran

Yayıncı: Serkan Fidan
Kaynak: AA