Öğrenciler Sertifikalarını Törenle Aldı

''Anadolu Ajansı Haber Akademisi Diplomasi ve Finans Muhabirliği Sertifika Programı'' mezunları düzenlenen törenle sertifikalarını aldı.

Akademiye başvuran bin 492 kişi arasından seçilen 49 öğrenci, 3 aylık teorik ve uygulamalı eğitimin ardından sertifikalarını alma mutluluğunu yaşadı.

Sertifika töreninde, akademiden mezun öğrencilerin, eğitim gördükleri dönemde yaptıkları çalışmalara ilişkin hazırladıkları film gösterimi yapıldı.

AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk, mezuniyet töreninde yaptığı konuşmada, AA'da yaşanan bütün gelişmelerin heyecan verici olduğunu belirterek, "Ajansta yaşadığımız şeylerden ilk önce ben zevk alıyorum, ilk önce ben heyecan duyuyorum. Dolayısıyla buradaki yaşanan duyguların ortak yaşandığını bilmenizi isterim. Akademi öğrencilerini alırken 10 yıl sonra akademinin yöneticilerini seçtiğimizi biliyorduk. Arkadaşlarımızın eğitimini verirken gelecekte bu akademiyi yönetecek ekibi eğittiğimizi söylemiştik" dedi.

Göreve başladıklarında büyük bir hayalleri olduğuna dikkati çeken Öztürk, bu hayali kurduklarında birçok insanın inanmadığını ifade ederek, "Dünyanın ilk 5 ajansından biri olmayı hedefleyen bir ekibin böyle bir iddiayı ortaya koyması birçokları için inandırıcı değildi. Burada gördüğünüz ekip bu hayale inandı ve kolları sıvadı. Bu ekibin içinde mühendisten haberciye, foto muhabirinden kameramana, şoförden çaycıya kadar herkes var. Hepimiz bu rüyaya inandık" diye konuştu.

-"Biz bu topraklarda ayağa kalktığımızda bizi herkes görür"-

Öztürk, AA Arapça servisi yeni kurulduğu dönemde katıldıkları Ajanslar Birliği toplantısına değinerek, şöyle konuştu:

"Toplantıda İspanyollar bize, 'Arapça servisini boşuna kuruyorsun. Biz kurduk da ne oldu- İsterseniz bizim Arapça servisini beraber yönetelim' dediler. Daha sonra aynı teklifi Almanlar da yaptı. Bizimle onların arasında şöyle bir fark vardı. Biz bu toprakların çocuklarıyız. Onlar ise başka toprakların çocukları. Biz bu topraklarda ayağa kalktığımızda bizi herkes görür. Lübnan'a, Kahire'ye, Kudüs'e gittiğimizde bizi bilirler. Aramızda böyle bir fark var."

Aynı toplantıda diğer ajansların yöneticilerine AA'nın 100. Yıl Vizyonu'nu da anlattıklarını belirten Öztürk, "Anlattığımda dudaklarının kenarında müstehzi bir gülümseme olduğunu fark ettim. Hiçbir zaman adı duyulmayan, bütçesi bile olmayan bir ajansın, ileride koca ajanslardan biri olacağına inanmadılar. Ama motivasyonumuz hiçbir zaman etkilenmedi. Bir sene içinde Arapça servisi Ortadoğu'da öylesine güçlü bir gelişme gösterdi ki bizden 30-40 yıl önce kurulan ajanslarla aynı seviyeye geldik" değerlendirmesinde bulundu.

Öztürk, Balkanlar'da AA Boşnakça servisinin kurulduğunda bölgede Boşnakça yayın yapan başka bir ajansın olmadığını, AA'nın güçlü habercilik anlayışı sayesinde Alman ve Çin haber ajanslarının da Boşnakça yayın yapmaya başladığını kaydetti.

AA'nın bölgedeki gücünü gören ajansların böyle bir kararı aldıklarına işaret eden Öztürk, "Bizim 1 yıl içinde geçirdiğimiz süre, gelecekte ilk 5 ajans içine gireceğimizin en büyük kanıtıdır. Biz 100. yıl hedefi koyduk. Bu hızla ve motivasyonla gidersek hedefimizi daha erken gerçekleştireceğiz" ifadelerini kullandı.

-"Bu ekip 100. yıl ekibi diye anılacak"-

AA çalışanlarının güçlü bir motivasyona sahip olduğunu anlatan Öztürk, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Motivasyonumuz, içimizde kaynayan ve damarlarımızın içinde yüzen kanda var olan bir şey. Büyük Türkiye hayali. Bir zamanlar Osmanlı'nın söz söylediği topraklarda yeniden dünyaya söyleyecek sözü olan bir ülke. İnsanlık için, adalet için, mazlumlar için, mağdurlar için sözü olan bir ülke. Bu Türkiye'nin güçlü bir ajansı olması lazım. Çünkü bu sözü taşıyacak kimsemiz yok. Gelecekte inanıyorum ve dua ediyorum ki, insanlar 'AA'ya 100. Yıl ekibi diye bir ekip geldi. Garip bir şekilde bir hedefe kilitlenmişlerdi ve başardılar' diyecekler. Ben, bir gün bu hikayenin anlatılacağına inanıyorum. Şu anda belki farkında değiliz. Bir hikaye yazıyoruz. Bu hikayenin bir parçası olmaktan gurur duyuyorum. Bu ekip 100. Yıl ekibi diye anılacak. Sizlerin de bu ekibin bir parçası olacağına inanıyorum."

Haber Akademisi mezunlarına seslenen Öztürk, akademide verilen eğitimin çok özel bir eğitim olduğunu vurguladı. İletişim fakültelerindeki eğitimi yakından takip ettiklerini kaydeden Öztürk, "Aldığınız eğitim iletişim fakültesinin yıllarca süren eğitimine bedel bir eğitim. Bu kadar sıkı, bu kadar disiplinli ve uzmanları tarafından verilmiş bir eğitimi başka hiçbir kurumda yok. Ajans haberciliği konusunda bizim öğrencilerimize ders verecek kimsenin olduğu kanaatinde değiliz. İddiamız şudur ki, yakın zamanda dünyada da ajans haberciliği konusunda bize ders verecek insan az olacaktır" dedi.

-"AA'yı bundan sonra kimse tutamaz"-

AA Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Tek ise AA'nın son günlerdeki tanınırlığını arttığını gözlemlediğini ifade ederek Anadolu Ajansı'nda neler olduğunu dair kendisine sorular sorulduğunu söyledi.

Tek, "Bu sorulara karşı oldukça gurur duyacağım cevaplar veriyorum. AA'daki değişimi keyifle anlatıyorum sayın Genel Müdürümüz Kemal Öztürk'ün 100. yıl projesinden bahsediyorum" dedi.

Üretilen her 10 haberden 1'inin özel haber olduğunu söyleyen Tek, "Özel haberlerimizin yüzde 70'i kullanılıyor. Özel haber sayımızı da yüzde 25'e çıkaracağız. AA'yı bundan sonra kimse tutamaz. Bana en önemli çalışmanız ne diye sorduklarında gururla haber akademisi diyorum'' diye konuştu.

Tek, Haber Akademisi'nin AA'nın kaderini değiştireceğini vurgulayarak şunları kaydetti:

"AA'nın 2020'deki omurgasını Haber Akademisi oluşturacak. Bu genç arkadaşlar yıllar sonra gazeteci olarak dünyanın farklı bölgelerinde görev yapacak. Bugününün akademilileri belki Türkiye'nin başka bir yerinde belki Ortadoğu'da, belki Balkanlar'da, belki Kafkaslar'da, ya da Amerika'da AA markasının adını dünya medyasına ulaştıracak."

Akademi öğrencilerinin kendileri için verilen emeği unutmaması temennisinde bulunan Tek, ''Akademinin kurulmasına vesile olanları, sizlere bu yuvada kapı açanları, sizlere mesleki tecrübelerini aktaranları, meslek büyüklerinizi, size hizmet edenleri dilerim hiç unutmazsınız. İyi bir gazetecinin ilk vasfı iyi bir insan olmaktır. İyi bir insanın vasfı da vefadır. Bir çınar gibi kök salmış bu kurumun bağrında dallar da siz olursunuz. Genel Müdürümüzün emeği sizin üzerinizde çoktur. Kendilerine buradan yürekten teşekkür ediyorum. Emanete sahip çıkmak hepimizin görevi" diye konuştu.

-"AA'da eğitim almak büyük bir ayrıcalık"-

Haber Akademisi öğrencilerini temsilen Diplomasi Muhabirliği Sertifika Programı'ndan Betül Yürük, AA Haber Akademisi'nde eğitim almanın kendileri için büyük bir ayrıcalık olduğunu belirterek, AA'nın diğer basın kuruluşlarından farklı olduğunu, bu farkı eğitim sırasında çok iyi anladıklarını kaydetti.

Yürük, hedeflerinin AA'nın 100. Yıl Vizyonu'nda yer almak olduğunu sözlerine ekledi.

Finans Muhabirliği Sertifika Programı'ndan Ata Ufuk Şeker ise mezun olmaktan duydukları memnuniyeti dile getirerek, "AA büyük bir aile. Bu büyük ailenin biz de akademi sürecinde misafiri olduk. Bu aile bizi kucakladı. AA'nın gelenekleri görenekleri ve kültürünün bir parçası olduğumuz için şeref duyuyoruz" diye konuştu.

Konuşmaların ardından AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Öztürk başta olmak üzere, AA yöneticileri ve servis editörleri öğrencilere sertifikalarını verdi.

Kaynak: AA