Etkinlik İçin Mersin'e Gelen 9 Büyükelçi İle Bazı Diplomatlar Vali Güzeloğlu'nu Ziyaret Etti

Türk-Arap Ülkeleri İşadamları Derneği'nin organize ettiği ''Arap Birliği İçel'de'' etkinliği için kente gelen 9 büyükelçi ile bazı diplomatlar, Vali Hasan Basri Güzeloğlu'nu ziyaret etti.

Güzeloğlu, ziyarette yaptığı konuşmada, İçel'de önemli ve değerli misafirlerle olmaktan mutluluk duyduğunu dile getirdi.

Organizasyonu gerçekleştiren ve İçel'de böyle bir buluşmayı sağlayan TURAB yöneticilerine teşekkür eden Güzeloğlu, İçel'in Türkiye'nin uluslararası ilişkilerinde ve kalkınmasında ne derece önemli bir kent olduğunun bu organizasyonla bir kez daha ortaya çıktığını vurguladı.

Arap ülkeleriyle tarihten gelen dostluğun, kardeşliğin ve birlikteliğin olduğuna dikkati çeken Güzeloğlu, şöyle konuştu:

''Bugün, temeli bu kadar sağlam olan bir geçmişin üzerine yeni katlar yapma zamanı. Her şeyden önce kardeşliğimizin devamı için bu buluşmalar son derece önemli. Bugünkü ziyaret, ülkelerinin dostluğunu ve kardeşliğini güçlendirecek, sonrasında ise ticari, sosyal ve kültürel ilişkileri artıracaktır. Bugün Türkiye, dünyanın en büyük 16. ekonomisi konumundadır. Türkiye, 2023'te cumhuriyetin kuruluşunun 100. yılında dünyanın en büyük ilk 10 ekonomisine doğru kararlı adımlarla yürüyor.''

Arap Ligi Türkiye Temsilcisi Büyükelçi Mohamed el Fatah Naciri ise ziyaretin, Türkiye ile Arap ülkeleri arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi açısından bir başlangıç olacağını ve organizasyonla İçel'i ve Türk halkını daha iyi tanıyacaklarını söyledi.

Kuveyt'in Ankara Büyükelçisi Abdullah Abdulazeez Al Duwaikh de İçel'e gelmekten büyük mutluluk duyduklarını, ayrıca gördükleri ilgiden memnun olduklarını ifade etti.

Türük-Arap ilişkilerinin güçlendirilmesi için her türlü desteği vermeye hazır olduklarını anlatan Duwaikh, şunları kaydetti:

''Arap ülkeleriyle Türkiye arasında eskiden beri var olan tarihi ve dini bağlarımız, ilişkimizin daha da yükselmesini sağlıyor. Başka ülkelerle bu geçmişimiz yok ve biz bu geçmişimizin üzerine geleceğimizi inşa edeceğiz. Her zaman deriz ki; 'Arkadaş sıkıntılı zamanda belli olur'. Türkiye'nin bize karşı duruşunu görüyoruz. Büyük hedeflerimizin başında iktisatla ilgili yatırımları genişletmek var. İnşallah Türk iş adamlarını da Arap ülkelerine bekliyoruz. Türkiye iktisadi açıdan çok önemli bir ülke, bunu görüp ona göre hareket edilmelidir. İlişkilerimizin gelişmesi için elimizden geleni yapacağız. Şuna da şahidiz ki, Suriyeli kardeşlerimizi burada barındırıp yardımcı oluyorsunuz. Türkiye, Filistin ve Suriye'deki olaylarda yardıma muhtaç insanların hep yanında olmuştur.''

Ziyarete Kuveyt, Filistin, Bahreyn, Umman, Mısır, Moritanya, Somali, Ürdün ve Lübnan'ın Ankara büyükelçileri ile 7 ülkenin büyükelçilik diplomatları katıldı.

Muhabir: Basir Gülüm / Kerem Kocalar

Yayıncı: Tevfik Işık
Kaynak: AA