BM Yetkilisi Myanmar İçin ‘alarm’ Verdi

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisi Direktörü John Ging, Maynmar’da yaşanan şiddet olaylarından dolayı evlerinden olan 100 binden fazla Müslüman’ın bu defa muson yağmurlarının yol açabileceği su baskınları tehdidi altında kalacağı uyarısında bulundu.

Dört günlük Myanmar ile Filipinler gezisinden dönen Ging, BM’de gazetecilerin sorularını cevapladı. Myanmar’da durumun çok kötü olduğuna dikkat çeken Ging, şiddet olayları nedeniyle 125 bin insanın yerlerinden olduğuna dikkat çekti. Myanmar’da yerlerinden olan insanların kamplarda yaşamak zorunda kaldığına dikkat çeken Ging, bu kişilerin şimdi de muSon yağmurları nedeniyle hayatlarının tehlike altında olduğunu aktardı. Ging, özellikle Rakhine eyaletindeki kamplarda ikamet edenlerin ciddi su baskını tehlikesi ile yüz yüze kaldıklarını kaydetti.

Ging, "Bir başka trajedinin yaşanmaması için çok hızlı hareket etmek zorundayız. Kampların çoğunluğu su baskınlarından etkilenecek alanlara kurulmuş durumda." dedi.

Myanmar hükümetinden yeni kamp yerleri için arazi tahsisi talep ettiklerini belirten Ging, yine devlet yetkililerin insanların serbestçe hareket etmelerine izin vermelerini de istedi. Ging, Maynmar hükümetinin Rakhine bölgesinde yardım dağıtılmalarını da yanlış yorumlamakla eleştirdi.

"Uluslararası yardım kuruluşları ve yardım çalışanlarına karşı tehdit ve kışkırtma eylemleri ciddi bir sorun haline gelmiştir." diyen Ging, yardımların sağlıklı şekilde ulaştırılabilmesi için hükümetin desteğine ihtiyaç duyduklarını söyledi.

GEÇEN YILA ORANLA MYANMAR’DA DURUM DAHA DA KÖTÜ
Myanmar’a en Son olarak geçen yıl Ağustos ayında ziyarette bulunduğuna işaret eden Ging, geçen zaman içinde iki toplum arasında (Müslümanlar ile Budistler) gerilimin azalmadığını ve mevcut durumun ise alarm seviyede olduğunu belirtti.

Myanmar’da devam eden çatışmaların ülkedeki demokratikleşme, barış çabaları ile ekonomik reformların önünde engel olduğuna dikkat çeken Ging, geçen hafta Meikhtila ile Mandalay bölgelerinde yaşanan şiddet olayları nedeniyle 12 bin insanın daha yerlerinden olduğuna dikkat çekti. Hükümetten dirayetli davanmasını isteyen Ging, ayrıca bölgedeki olayların sorumlarının cezalandırılabilmesi için bağımsız bir soruşturma ekibinin kurulmasını talep etti. "Ülkede durum Son derece kritik." diyen Ging, "Toplum önderleri ile dini liderlerin çok-kültürlü, çok-etnik yapılı Myanmar'da karşılıklı saygı ve hoşgörünün geliştirilip barış içinde yaşayabilmeleri için büyük görev düşmekte ve bir an önce harekete geçmeleri gerekmekte." dedi.

İSLAM İŞBİRLİĞİ TEŞKİLATI 50 MİLYON DOLAR YARDIM ETTİ
Myanmar’da yaşanılan kriz nedeniyle zor şartlarda yaşayan insanlara İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) yardım eli uzattı. Konu ile ilgili bilgi veren John Ging, İİT’nin Myanmar’daki şiddet olaylarından olumsuz etkilenen kimselere yardım etmek için kendileri ile işbirliği yapmak istediklerini söyledi.

"İİT, ayrım gözetmeksizin her iki toplumdan mağdur olan kimselere yardım sağlama teklifinde bulundu. İİT’nin konumu sorunun çözümü adına önemli." diyen Ging, bu kuruma desteğinden dolayı da teşekkür etti .