Sular Çekilince Sinekler De Gidecek

Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Salih Köksal, Koçarlı’da görülen endişeye neden olan sineklerin insan sağlığı ve tarıma zararı olmadığını belirterek, “Suların çekilmesiyle birlikte sinek populasyonu kendiliğinden düşecektir” dedi.

Sular Çekilince Sinekler De Gidecek
Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün Koçarlı ilçesinde yaşanan sinek epidemisi ile ilgili çalışması tamamladı. Sinek popülasyonunda yaşanan artışın ardından Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü’nde görevli Dr. Nevin Başpınar, Ziraat Mühendisi Deniz Çetinkaya ve Ziraat Mühendisi Yüksel Şanlı’dan oluşan uzman ekip tarafından yapılan arazi çalışması sonucunda sineklerin çürükçül olduğu, gerek tarım arazilerine gerekse insanlara sinekler tarafından bir zararın söz konusu olmadığı sonucu ortaya çıktı.

Koçarlı’da yağmurların sona ermesiyle birlikte aniden artış gösteren sinek popülasyonunun halk arasında paniğe neden olduğunu belirten Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Salih Köksal, “Olayın ardından hemen bölgeye ulaşan uzman ekibimizin yaptığı arazi çalışması sonucunda sineklerin çürükçül olduğu, gerek tarım arazilerine gerekse insanlara sinekler tarafından bir zararın söz konusu olmadığı bildirilmiştir. Ayrıca araziden toplanan örnekler teşhis için laboratuarda incelenmiş olup Diptera takımına ait Chironomidae familyasından olduğu belirlenmiştir. Yapılan literatür çalışması sonucunda, sinek larva ve pupalarının sularda yaşadığı için birçok sucul canlının besini olduğu ve kirli sularda kirlilik nedeni olan maddeleri ayrıştırabildikleri bildirilmektedir. Ayrıca bazı türleri sadece temiz sularda yaşayabildiğinden, bu türler suların kirli olup olmadığını anlamak için bir göstergeç olarak da kabul edilmektedirler. Sonuç olarak, sinek larvaları suda yaşadığından, suların çekilmesiyle birlikte sinek populasyonunun kendiliğinden düşeceği ve sorun olmaktan çıkacağı bildirilmiştir” dedi.

Kaynak: İHA