Mersin'deki Define Arayışı Sürüyor

İçel'de, Hataylı madenci Hikmet Rençber tarafından yaklaşık 20 gün önce define bulma umuduyla başlatılan kazı çalışmaları sürüyor.

Mersin'deki Define Arayışı Sürüyor
Merkez Toroslar ilçesine bağlı Çavuşlu Mahallesi’nde 14 Mart tarihinde başlatılan kazı çalışmaları 19’uncu gününe girerken, define bulma umutları da sürüyor. Meraklı vatandaşların ilgisinin yüksek olduğu kazı çalışmalarında, 26 metre derinliğe ulaşıldığı bildirildi.

Derinlik arttıkça, iş makinelerinin hareket kabiliyeti kısıtlandığı için, çalışmaların da yavaşladığı ifade edildi. Kazı çalışmalarında şu ana kadar yaklaşık 300 bin lira para harcadığını söyleyen madenci Hikmet Rençber, ilk günkü heyecanını koruduğunu belirtti.

"Hedef aynı, beklenti doğru" diyen Rençber, defineye 30 metre derinlikte ulaşmayı umduklarını kaydetti.

Bugün iş makineleriyle yapılan kazı çalışmalarına öğlene kadar ara verdiklerini dile getiren Rençber, ellerindeki cihazlarla derinlik ve malzemenin yeriyle ilgili bazı ölçümler yaptıklarını söyledi.

Hazinenin yer altındaki tünellerin içine gizlenmiş olduğunu düşündüklerini belirten Rençber, bölgede ilk Roma ve Mısır dönemine ait eserlerin olduğunu iddia etti.

Hedefe yaklaştıklarını öne süren Rençber, "Kazıyla ilgili hiçbir umutsuzluğumuz yok. Altta Ne Var Ne Yok biliyoruz. Ancak buradaki yapı çok enteresan. Huni biçiminde oyularak yapılmış kısımlar var. Bu da bölgenin tuzaklı olduğuna işarettir. Buraya sadece bir giriş var, alttaki mekanizmayla oynadığınız zaman yukarıdaki kum aşağıdaki lahdin bulunduğu bölüme doluyor. Çünkü eski tarihlerde bu tip yerlerde güvenlik için çeşitli tuzaklar kurulabiliyordu. Biz de yaptığımız araştırmada kum tuzağı olabileceğini düşündük. Bu açıdan çalışmalarımızı daha dikkatli yapıyoruz" şeklinde konuştu.

Buradaki kazı çalışmalarının aynı zamanda İçel için de büyük bir fırsat olduğunu savunan Rençber, bölgenin ilk Roma ve Mısır dönemine ait yerleşim yeri olduğunu, buradan çıkacak olan eserlerin kent turizmine katkı sağlayacağına inandığını vurguladı. Bu açıdan kentin ortaya çıkan bu fırsatı iyi değerlendirmesi gerektiğine işaret eden Rençber, iyi bir sunum ve pazarlamayla bunun başarılabileceğine inandığını ifade etti.

Kaynak: İHA