Kimsesiz Kimse Kalmayacak

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından hayata geçirilen ‘Gönül Elçileri Projesi’ Yatağan Halk Eğitim Merkezi’nde yapılan toplantıyla tanıtıldı.

Kimsesiz Kimse Kalmayacak
Toplantı sırasında yapılan konuşmalarda, 2014 yılı itibariyle yurt sisteminde bakım hizmetleri gerçekleştirilen kimsesiz çocuk kalmayacağına vurgu yapıldı ve konu; “Kimsesiz Kimse Kalmayacak” ifadeleriyle özetlendi. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından hayata geçirilen Gönül Elçileri Projesi Yatağan’da tanıtıldı.

Bilindiği üzere, Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın hayata geçirdiği Gönül Elçileri Projesi 81 ilin valilikleri tarafından yurt geneline yayılmış, projenin Muğla ayağını ise Muğla Valisi Fatih Şahin’in eşi Ayşe Şahin üstlenmişti.

Gönül Elçileri Projesi Muğla İl Başkanı Ayşe Şahin, Muğla Vali Yardımcısı Mestan Yayman, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Ali Akkuzu, Yatağan Kaymakamı Dr. Hasan Tanrıseven’in eşi Gönül Elçileri Projesi Yatağan İlçe Başkanı Ceylan Tanrıseven ve Sosyal Hizmetler Uzmanı Bahar Süslü’den oluşan proje heyeti dün Yatağan Halk Eğitim Merkezi’nde gönül elçisi adayı; öğretmenler, sağlık personelleri, okul müdürleri ve diğer gönüllülerle bir araya gelerek projenin tanıtımını yaptı

Gönül Elçisi adaylarına ilk seslenen isim olan Ceylan Tanrıseven; “Gönül Elçileri projesi il çapında başarıyla yürütülüyor ve bizlerde takibimizi sürdürüyoruz. Sayın Valimiz Fatih Şahin’in eşi ve Gönül Elçileri Projesi Muğla İl Başkanı Ayşe Şahin’e değerli zamanlarını Yatağan’a da ayırdıkları için teşekkür ediyoruz. Bizler bu projenin organizasyonunu gerçekleştirebiliriz fakat projenin amacına ulaşmasında bütün gönüllülere ihtiyacımız var. Yatağan’ın bu konuda üzerine düşeni yapacağına inanıyoruz” şeklinde konuştu.

Paylaşma, sevme, empati gibi kavramların önemine vurgu yapan Ayşe Şahin de; “Gönül Elçisi maddi karşılık beklemeden, çevresindeki dezavantajlı kişiler için yardım eli uzatan kişidir. Başkasını mutlu etmenin keyfiyle kafasını yastığa rahat koyabilen kişi gönül elçisidir. 7’den 70’e kriterleri tutan herkes gönül elçisi olabilir. Bunun için Sosyal Politikalar il ve ilçe müdürlüklerine başvurmak gerektiği gibi, bizzat form doldurarak veya internet ortamında başvuru yaparak gönül elçisi olunabilir. Toplum Kalkınmasında Gönül Elçileri Projesi kapsamında göreve başlayan Gönül Elçilerinin katkılarının beklendiği öncelikli alt proje alanları; koruyucu aile, kaliteli yaşlanma ve kuşaklar arası uyum, engelli ve hizmetlere erişim, aile ve yoksulluk ile kadın ve güçlenme şeklinde sıralanıyor. Bu konuda aldığımız geri dönüşler de bizlere umut veriyor” dedi.

Söz konusu yurtlarda çocukların her türlü fiziksel ihtiyaçlarının karşılandığına vurgu yapan Ayşe Şahin, manevi ihtiyaçlar konusunda yurt sisteminin yetersiz kaldığını belirterek; “Yurtlarda kalan çocuklar yetişkin birer birey olduğunda aile sıcaklığını ne kadar hissedebiliyor bu soru işareti. Bu yüzden devlet korumasındaki çocuklarımızın manevi yönden de gereken desteği alması için sevgi evleri gibi projeler mevcut. Bu projeler kapsamında çocuklar ev ortamına sahip olacak. Bu amaçla 2014 yılında bu sistemin oturtulmasına yönelik çalışmalar var. Özellikle öğretmenlere ve sağlık görevlilerine büyük görev düşüyor. Çünkü öğretmenler sayesinde bütün ailelere ulaşabileceğimiz gibi sağlık görevlileri sayesinde de geniş bir yelpazeye hitap edebiliriz” şeklinde konuştu.

Ayrıca, Gönül Elçileri Projesi’nin tanıtım toplantısı sırasında konuşan Sosyal Hizmetler Uzmanı Bahar Süslü proje hakkında detaylı bilgi verirken, Muğla Vali Yardımcısı Mestan Yayman yaptığı konuşma ile herkesi Gönül Elçisi olmaya çağırdı. Toplantının ardından yapılan açıklamada, Muğla’ya bağlı 10 ilçede tanıtım toplantılarının gerçekleştirildiği belirtildi ve belirli aralıklarla organizasyonların devam edeceğinin altı çizildi .
Kaynak: İHA