Down Sendromlu Gençler Ritm Tutmasını Öğrendi

İzmir Üniversitesi, İzmir Valiliği sahipliğinde, İl Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü ve Ulusal Down Sendromu Derneği liderliğinde, down sendromlu kişilere yönelik, “Ülkemin ve Şehrimin İyilik Polisiyim” projesine dahil oldu.

İzmir Üniversitesi Ritm Kulübü’nün altı öğrencisiyle birlikte enstrüman çalmayı öğrenen down sendromlu altı genç, 7 Nisan 2013'te Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenecek gala ve mezuniyet töreninde gösteri yapacak. Kulübün eğitim verdiği gençler arasında, İzmir Üniversitesi öğrencisi Deniz Ayçe Karagöz de bulunuyor.Yaklaşık 100 bin down sendromlunun yaşadığı düşünülen Türkiye’de, toplumdaki yerlerinin iyileştirilmesi, toplumun engellilik algısının değiştirilmesi, ileride akademik çevreler, kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarınca yapılması gereken çalışmalara önayak olması amacıyla uygulanan projede gençler, bir ay boyunca İzmir Üniversitesi öğrencileri eşliğinde ritm enstrümanları çalmayı öğrendi. Proje hakkında bilgi veren İzmir Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğrencisi ve Ritm Kulübü eğitmeni Cihat Yılmaz, “Üniversitemizde down sendromlu bir arkadaşımızın bulunması, hepimizin konuya bakışını olumlu etkiledi. Deniz Ayçe Karagöz ile birlikte eğitim almamız, down sendromluların olanaklar sunulduğunda ne kadar başarılı olabileceğini gösterdi. Bu gençlerle hem eğitici hem de keyifli zaman geçirme fırsatı bulduk.” dedi.

DOWN SENDROMU

Down sendromu, vücut hücresinde fazladan bir kromozom bulunması sebebiyle ortaya çıkan genetik bir durumdur. Bir hastalık değildir ve ırsi olarak geçmez. Hamilelikte meydana gelir. Down sendromlu herkes, farklı derecelerde öğrenme güçlüğüne sahiptir. Bazı fiziki özellikler, down sendromlular arasında yaygındır ve onlar bazı tıbbi problemlere yatkın olabilirler. Down sendromluların her birinin kim olduğunu, kendi güçlü ve zayıf yönleriyle şahsi davranışları belirler .