Develi’de Nevruz Coşkusu

Develi’de, Nevruz Türk Cumhuriyetlerinin sanatçı topluluklarının katkılarıyla coşku ile yaşandı.

Develi’de Nevruz Coşkusu
Uluslar arası Türk Kültür Teşkilatı olan TÜRKSOY’a ait 11 üye ülkenin Devlet sanatçılarından oluşan ekiplerin katılımıyla, Develi Kaymakamlığı ve Develi Belediyesinin ortaklaşa düzenlediği Türk dünyasının önemli kültür değerlerinden olan Nevruz Bayramı coşku ile kutlandı.

Develi İlçesindeki nevruz şenliklerine “Dağıstan, Kazakistan, Gagavuzya, Kalmuk, Kırgızistan, Azerbaycan, Tataristan, Tacikistan, Kırgızistan, Kırım ve KKTC ve TÜRKSOY temsilcileri de iştirak etti. Develi’deki Nevruz şenlikleri yalnızca Türk dünyasının müzik, eğlence ve şenlikleri dışında kültürel değerleri ve giysi kültürü ve kıyafet defilesini de aratmadı.

Develi Nevruz şenliklerine Develi Kaymakamı Enver Ünlü, Belediye Başkanı Recep Özkan, Ürgüp Belediye Başkanı Fahri Yıldız, İlçe Protokolü, öğrenciler yanı sıra vatandaşlar büyük ilgi gösterdiler.

TÜRKSOY Temsilcisi Elçin Gafarlı 2009 yılında, UNESCO nezdinde Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi”ne dahil edilen Nevruz’un Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 21 Mart Uluslararası “Nevruz Bayramı” olarak resmen tanındığını belirtti.

Develi Kaymakamı Enver Ünlü; “Nevruz geleneği Türk dünyasının zenginliğidir. Tüm Türk Devletleri gücünü, sağlam ve tarihi devamlılığı olan bir topluma, bu toplum içinde yaşayan geçmişin mirasına, dayanışma, hoşgörü, insanlık ve kardeşlik kültürüne borçludur” dedi.

Belediye Başkanı Recep Özkan ise, “Avrasya’nın geniş coğrafyasında yaşayanlar için baharın müjdecisi ve “yeni gün” olarak bilinen Nevruz, yeniden canlanmaya başlayan doğanın insanlara sunduğu bolluğu, bereketi, diriliği, sevgiyi, kardeşliği, paylaşmayı, barışı ve dostluğu simgelemektedir. Kültürümüzde bayramlar, bireyleri ve toplulukları yakınlaştırarak bütünleştiren, unutulmaya yüz tutmuş değerleri yeniden gün yüzüne çıkaran ve gelecek kuşaklara aktaran ortak kültür ve gönül bağlarımızdandır. Genç nesiller, kendi kültür ve kimliklerini doğru bir şekilde öğrendikleri takdirde başka kültürlere de barış ve hoşgörü ile yaklaşabileceklerdir” diye konuştu.

Develi Cumhuriyet meydanında yapılan nevruz şenliklerinde Azerbaycan dans topluluğu “Odlar Yurdu Dansı” Tataristan naz topluluğu “uf yüreğim şarkısı” Kazakistan tomiris dans topluluğu “Bozkır kızı dansı” Kırgızistan solist kunduz karpayeva “örtünsün balan jal” Kırgızistan Hanişa dans topluluğu “Asilzat dansı” Kalmukya solist gilyan bembeyeva “şarka barka şarkısı” Tataristan Agidel dans topluluğu “şumabas dansı” Kazakistan solist Ayna Tuyakova “Nur tugan şarkısı” Tacikistan zebo dans topluluğu “Kuksori Tacik Dansı” Tataristan solist Alesya Kaziyeva “Akayın şarkısı” Kazakistan Tomiris dans topluluğu “Asatayak Dansı” Kalmukya solist Nurbek Dayarbfkoglu “Bitanış Kıza şarkısı” Azerbaycan Aysel dans topluluğu “Naz eleme dansı” Tataristan solist maksud yulva şov “adigil hızlı akıyor şarkısı” Tataristan agidel Dans topluluğu “Akilim dansı” Kırgızistan hanişa dans topluluğu “kugu dansı” Tataristan solist atlas amirullin ve marat “Arzular dansı” Tataristan Agidelde tan “ata dansı” Kırgızistan solist kunduz karpayeva “eski dostlar şarkısı”ile renk kattı .
Kaynak: İHA