Brıcs İş Konseyi Resmen Kuruldu

Güney Afrika’nın Durban şehrinde devam eden 5. BRİCS (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika) zirvesinde önemli bir karar alındı.

Zirvede BRİCS İş Konseyi (BİK) resmen kuruldu. Konseyin başkanlığına Güney Afrikalı milyarder Patrice Motsepe getirildi.

Üye ülkelerin ticaret ve yatırım bakanları iş konseyi için dünden beri toplantı halinde idiler.
Dünya nüfusunun yüzde 40 ile, global ekonominin yüzde 20’sini temsil eden üyeler arasında oluşturulan konsey, karşılıklı ticareti ve yatırımı teşvik edecek, ticaret balansı ayarlayacak.
Güney Afrika Siyah Yönetim Forumu Direktörü Nicholas Maweni basına yaptığı açıklamada, “ BRİCS İş Konseyi üye ülkelerin karşılıklı ekonomik fırsatları daha iyi takip etmesini sağlayacak, karşılaştıkları zorlukları çözmede rehber olacaktır. Üyeler ticaretlerini birbirine açacaktır. Ayrıca ithalatı fazla olan Güney Afrika, dev BRİCS marketine kolaylıkla girecek ve ihracatla dış ticaretinin lehine çevirme fırsatı bulacaktır” dedi.

BRICS’e üye olan ülkelerin liderleri, bakanları ve iş delegasyonu bu sabah kahvaltıda biraraya geldi. Öğleye kadar basına kapalı görüşecek liderler, öğleden sonra katılımcıların karşısına çıkacak.Bu sabah iş konseyini kuran BRICS'ten asıl merak edilen adım ise "Kalkınma Bankası"nın hayata geçirilmesi. Dünya Bankası, IMF'ye alternatif olması beklenen ve gelişmekte olan ülkelerin merakla beklediği "yeni dünya bankası" konusunda açıklama öğleden sonra gelecek.