Okul Kantincilerine Zorunlu Hijyen Eğitimi Geliyor

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, "Okul Kantinler İçin Hijyen Klavuzu" hazırladıklarını belirterek, "Okul kantinlerinde çalışanların eğitiminden başlamak üzere -zorunlu bir eğitim olacak, Nisan ayında başlayacak- bütün kantin çalışanları hijyen eğitimi almış olacak.Bu eğitimi almayan olursa kesinlikle ceza alacak ve onların çalışmasına izin verilmeyecek" dedi

Okul Kantincilerine Zorunlu Hijyen Eğitimi Geliyor
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın öncülüğünde "Sağlıklı nesiller için hijyenik gıda" sloganıyla çıkarılan, "Okul Kantinlerine Dair özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği" ile okul kantinleri İçin üç önemli adım atıldı. Yeni uygulama ile hijyen standartlarının yükseltilmesi, çocukların daha hijyenik koşullarda güvenilir gıdaya ulaşması, eğitimsiz personel kalmaması hedefleniyor. Ankara Rixos Oteli'nde, düzenlenen toplantıda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ve Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, hazırlanan "Okul Kantinlerine Dair Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği" hakkında kamuoyunu bilgilendirdi.

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, projede emeği geçen herkese teşekkür etti. "Sağlıklı nesiller,için hijyenik gıda" sloganının önümüzdeki dönemde bakanlığının, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın ile Milli Eğitim Bakanlığı'nın üzerinde duracağı en önemli çalışma alanlarından biri olduğunu vurgulayan Bakan Müezzinoğlu, "Çünkü bizim için sağlıklı nesiller önemli bir hayal, sağlıklı beslenme ile sağlıklı bir yaşam felsefesine sahip olmaları bakış açımızın yine önemli bir boyutu. Yalnız sağlıklı beslenme değil yaşama sağlıklı bakabilme ve yaşam dinamiklerini sağlıklı bir hayat felsefesi üzerine oturtabilmeyi hem Milli Eğitim Bakanlığımız hem Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı olarak önemsiyoruz. O nedenle bir taraftan sağlıklı beslenirken, sağlıklı bir fiziksel yaşam, aktif bir yaşamı devreye koymak, bu anlamda hem aile içinde hem de okullarımızda, okul kantinlerinde sağlık beslenmeyi, hijyenik ortamları sağlamak, önümüzdeki süreçte çok daha dinamik, çok daha aktif olarak değerlendirmemiz gerekiyor" şeklinde konuştu.

BAKAN MÜEZZİNOĞLU: "KANTİNDEKİ GIDALARIN HİJYENLE SUNULMASI ÇOK ÖNEMLİ"

Sağlıklı beslenmede eksiklik veya hata olması durumunda olduğu zaman, ya obeziteyle ya da anemi gibi farklı hastalıklarla karşılaşıldığını belirten Müezzinoğlu, "O zaman çocuklarımızın ya algılamada sorunları oluyor ya da kendilerini o ortama adapte etmekte sorunları oluyor, devam veya devamsızlık sorunları, hayata dinamik veya aktif olarak katılmada yetersizlikleri oluşabiliyor. Bu nedenle beslenmenin sağlıklı olması, yaşam standardının diğer boyutlarıyla da sağlıklı olması, bu anlamda da çocukların kantinden beslenmeleri, kantindeki gıdaların hijyenle sunulması çok önemli. Önümüzdeki süreçte kantinlerde hizmet veren sunucuların eğitimden geçirilmesi ve sertifikasyonu en önemli stratejik alanlarımızdan bir tanesi olacak" ifadelerini kullandı. Bakan Müezzinoğlu'nun konuşmasını tamamlayarak yerine geçmesinin ardından programın sunucusu tarafından yanlışlıkla tekrar kürsüye davet edilmesi renkli anların yaşanmasına neden oldu. Gülüşmelerin üzerine hata yaptığının farkına varan sunucu şaşkınlığını gizleyemedi.

BAKAN AVCI'DAN "SOLAKLARI RAHAT BIRAKIN" ÇAĞRISI

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, konuşmasına, "Anlaşıldığına göre her bakanın iki konuşma hakkı var. Ben de bunun için iki konuşma yapacağım" diyerek başladı.

Yönetmelikle, eğitim ve öğretim kurumları bünyesinde faaliyet gösteren yemekhane, kantin, kafeterya, büfe ve çay ocağı gibi işletmelerin hijyen şartlarına, gıda güvenliğine ve resmi kontrolüne ilişkin kuralların denetlenmesinin amaçlandığını anlatan Bakan Avcı, "Bu yönetmeliğin getirdiği en önemli yeniliklerden birinin bu hususta temel standartlar koymuş olması, diğerinin ise gıda ve diğer işletmelerde çalışan personele ilişkin getirdiği düzenlemeler" olduğunu kaydetti.

AK Parti hükümetinin engellilerin her alanda karşılaştıkları zorlukları aşabilmek için, çok geniş kapsamlı projeleri yürürlüğe koyduğunu vurgulayan Avcı, "Benim üniversitede öğrencilere sorduğum ve cevabını pek alamadığım bir soru var. O da 'dünyanın en çok ihmal edilen, görmezlikten gelinen, mağdur edilen engellileri veya azınlıkları kimlerdir?' diye sorduğum zaman pek çok azınlık ve engelli grubundan söz edilir ama benim de içinde bulunduğum solakların sıkıntıları, dertleri nedense pek gündeme gelmez. O yüzden siz farkında olsanız da olmasanız da bütün ergonomi düzenlemeleri, kapı kollarından telefon tuşlarına kadar, otomobilin vites kollarına kadar, özellikle okullardaki kolçaklı sandalyelere kadar her şey sağ ellerini kullananlara göre düzenlenmiştir. Solaklar bu yüzden genellikle sakarlıkla suçlanırlar. Çünkü çevre onlara göre düzenlenmediği için yollarını bulmakta çok zorlanırlar" ifadelerini kullandı.

TANITIM PANOSUNDAKİ MİNİK KIZIN SOLAK OLMASI BAKAN AVCI'NIN DİKKATİNDEN KAÇMADI

Kürsünün arkasında bulunan tanıtım panosunu işaret eden Bakan Avcı, "Buraya oturduğum zaman arkamdaki güzel kızın sol eliyle yazmakta olduğunu görünce 'fırsat bu fırsat' diyerek, şu derdimizi de kamuoyuyla bu vesileyle paylaşalım. Bu da hijyenle ilgili bir sorun. Bu yüzden öğretmenlerimize özellikle sesimizi duyuruyorum. Sınıflarındaki solak öğrencilere ayrı önem göstermelerini rica ediyorum. Çünkü onlar gerçekten kendileri bir farkında olmadan birçok konuda çok zorlanırlar. Bu zorlanmalar genellikle hak etmedikleri sıfatlarla nitelendirilir, sakarlık gibi. Oysa solaklığın kendine göre başka avantajları vardır" ifadelerini kullandı.

Anlattıklarının hijyenle alası olmadığının farkında olduğunu dile getiren Bakan Avcı, "Eğer siz solak bir çocuğu zorla hele şiddet kullanarak sağ elini kullanmaya zorlarsanız beyindeki konuşma merkezinde karışıklıklara, sonuçta kekemeliğe yol açacağı kaydedilir. O yüzden bu anlamda çocuklarımızı rahat bırakalım. Solaklara anlayış gösterelim" diye konuştu.

BAKAN EKER'DEN, OKUL KANTİNLERİNDE ZORUNLU HİJYEN EĞİTİMİ UYARISI

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ise zamanının büyük bölümünü okulda geçiren çocukların, en az bir öğünlerini eğitim kurumlarının bünyesinde faaliyet gösteren yemekhane, büfe, kantin, kafeterya, çay ocağı gibi yerlerde sağladıklarına dikkat çekti. En önemli sorumluluklarının başında tüketici menfaatlerini ve çevrenin korunmasını baz alarak tarladan çatala gıda güvenilirliğini sağlamak olduğunu vurgulayan Eker, bu tür gıda işletmelerinin hijyen şartlarının çocuklar ve genç nesiller için son derece önemli olduğunu söyledi.

Eğitim alanlarında hijyenle ve sağlıklı beslenmeye ilişkin yüzün üzerinde düzenleme yapıldığını anlatan Bakan Eker, gıda maddelerinin içeriklerinin hazırlanmasından, ambalajlanması ve sunulmasına kadar her konunun her geçen gün düzenlendiğini dile getirdi. Özellikle toplu tüketim yerlerinde gıda maddelerinin sağlıklı ve hijyenik olmasının çok önemli olduğunu belirten Eker, yönetmeliğin Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı 12 bin 795 okul kantininde, 23 bin 314 kantin çalışanını doğrudan etkilediğine dikkat çekerek, bu durumun zorunlu eğitim ve sertifikasyon sistemini beraberinde getirdiğini söyledi.

"HİJYEN EĞİTİMİ ALMAYANLARA CEZA VERİLECEK"

İlk defa böyle bir düzenleme yapıldığını vurgulayan Eker, "Okul kantinlerine dönük, 'Okul Kantinleri İçin Hijyen Kılavuzu' hazırladık. Bu klavuzda, okul kantinlerinde uyulması gereken pratik bilgiler var. Okul Kantinlerine Dair özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği'ni yayınlamakla birlikte okul kantinlerinde çalışanların eğitiminden başlamak üzere -zorunlu bir eğitim olacak, Nisan ayında başlayacak- bütün kantin çalışanları hijyen eğitimi almış olacak. Bu eğitimi almayan olursa kesinlikle ceza alacak ve onların çalışmasına izin verilmeyecek. Bu sadece çocuklarımızın sağlıklı ve hijyenik gıdaya ulaşmasını temin açısından değil bir sağlık ve hijyen kültürünün ilköğretim yaşındaki çocuklarımıza gösterilmesi, yaşatılması ve öğretilmesi anlamında, bir manada bir irfan kültürünün gelişmesi açısından da son derece önemli" şeklinde konuştu.

"Okul Kantinleri İçin Hijyen Kılavuzu"nun hazırlanması konusunda Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı ile birlikte çalıştıklarını belirten Eker, bunun yanında Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu'nun (TGDF) da kendilerine katkı sağladığını kaydetti.

HİJYEN EĞİTİMİ NİSAN AYINDA BAŞLIYOR

Herkesin sorumluluğunun gereğini bir işbirliği anlayışı içerisinde hayata geçirmesi gerektiğini ve bunu uygulaması gerektiğini belirten Eker, "Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları her nerede çalışıyorsa çalışsın, ilköğretim çağındaki öğrencisinden tutun, erişkin bir seçiciye kadar nerede bir gıda maddesiyle karşı karşıya ise onun toplum sağlığı açısında belirli standartlarda, belirli bir kalitede gıdaya sağlıklı hijyen kuralları içerisinde erişmesi amaçlanıyor ve sisteminin kurulması amaçlanıyor. Bu sistem kurulurken sadece regülasyon çıkarmak değil, sadece düzenleme, mevzuat yapmak değil bunun takibi, kontrolü ve izlenmesi ve denetimi de birlikte yapılacak" diye konuştu.

Şubat ayının 11'inde "Okul Sütü Programı"nı başlattıklarını hatırlatan Eker, projenin sorunsuz olarak devam ettiğini ve sağlıklı nesilleri için bu tür projelerin gerekli olduğunu vurguladı.

Bu amaçla hazırlanan ilk mevzuat olma özelliğindeki "Okul Kantinlerine Dair özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği"nin uygulanmasında hijyen standartlarının yükseltilmesi, çocukların daha hijyenik koşullarda güvenilir gıdaya ulaşması, eğitimsiz personel kalmaması hedefleniyor. Yapılacak eğitim çalışması Nisan ve Mayıs ayını kapsayacak

Kaynak: İHA