Bso Mart Ayı Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi

Balıkesir Sanayi Odası (BSO) Mart ayı meclis toplantısı gerçekleştirildi.

Bso Mart Ayı Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi
Toplantıda konuşan BSO Meclis Başkanı Rona Yırcalı, Türkiye'nin 18 yıl sonra Uluslararası değerlendirme kuruluşları tarafından yatırım yapılabilir bir ülke olmasına vurgu yaptı. Yırcalı, çözüm sürecine de değinerek, Türkiye'nin terörü bitirecek kuvvette olduğunu söyledi.

BSO Mart ayı meclis toplantısı Sanayi Odası toplantı salonunda gerçekleştirildi.

Toplantıda konuşan DEİK İcra Kurulu Başkanı ve aynı zamanda BSO Meclis Başkanı olan Rona Yırcalı, küresel krize değindi. Yırcalı, "Son beş yıl içerisinde küresel ekonomi ve siyasi düzen, bir çok ekonomilerde bir çok önemli değişiklikler geçiriyor. Gelişmiş ülkelerde dahil olmak üzere, son 10 yıl da yol katetmiş olan Çin dahi mali kriz ile boğuşmaya devam ediyor. Bunların içinde yalnız bölgemizde değil, siyasi alanda ve ekonomik alanda Türkiye bir istikrar adası gibi kendisini muhafaza etmeye devam ediyor. İstikrarlı bir hükumetimiz ve devamlı büyüyen bir ekonomimiz olması önemli. Yunanistan'ın hali malum, Güney Kıbrıs'ın, İtalya'nın daha ileri giderseniz İspanya'nın ve Portekiz'in durumu belli olduğu gibi, komşularımız İran, Suriye hatta Mısır ve Kuzey Afrika ülkelerinin durumu belli. IMF Türkiye Direktörü Mark Lois, Türkiye'nin global ekonomide giderek daha büyük aktör olduğunu hepimiz daha yakından takip ediyoruz dedi

10 sene içinde Dünya yüzde 3,5 büyümüş, Türkiye ise 5,1 büyümüş. Biz devamlı olarak 12. çeyreği tamamlamış durumdayız. Bunun içinde önemli kriz yılları olduğunu da unutmamak lazım. 10 sene önce böyle konuları sizlerle paylaşacağımızı düşünmek bile zordu. 2013'e gelirsek, Avrupa Birliği'nin 17 ülkesinin 0,3 büyümesi bekleniyor, İngiltere'nin 0,2 büyümesi öngörülüyor. Bütçelerini yeni kabul ettiler ve büyük münakaşalarla kabul ettiler. Yunanistan'ın yüzüne bakan yok ama eksi 3 küçüleceği öngörülüyor. İhracata dayalı bir büyüme yaşıyoruz. Geçen yıl 149 milyar olarak öngörülmüştü 152 ile bağlandı, bu yıl 160 milyar dolar ihracat öngörülüyor. 2023'de bunun 500 milyar dolara varacağını söylerken, bu insana zor geliyor. Matematik hesabı yaparsanız her sene yüzde 13, 15 büyütebilirsek 500 milyar dolar seviyesine gelebileceğimiz hesaplanıyor. Burada Türk özel sektörünün esnekliğinin, yeni pazarlar bulmasının Afrika gibi, Güney Amerika gibi büyük pazarlar bulmasının büyük faydası olacağını da ifade etmek istiyorum" dedi.

KUR SAVAŞLARINA DİKKAT ÇEKTİ BSO Meclis Başkanı Yırcalı, Almanya'nın euro bölgesinden çıkabileceğinin görüşüldüğünü söyledi.

Yırcalı, "Turizmimiz büyüyor. Rusya'dan ve Arap ülkelerinden gelenlerin bize oldukça faydası oluyor. İşsizliğimiz 9,2 civarında bağlandı. Bu oranın büyük metropollerde daha yüksek olduğunu biliyoruz. Bugün Portekiz'in yüzde 24, Yunanistan'ın yüzde 30 ve AB ülkelerinin ortalamasının yüzde 15 olduğu düşünülürse bizim rakamlarımızın bizi çok fazla hırpalamayacağını düşünüyorum. Faiz düşürme eğilimi devam ediyor. 2012'nin ikinci yarısındaki hareketi düşürmek istediklerinden ve bunu biraz serbest bırakarak faizi düşürecekleri kanısındayım. Benim kanaatime göre bu senenin en önemlisi meselesi kur savaşları olacak. Bunun başlangıcı da yapıldı. 15-16 Şubat tarihlerinde Moskova'da (Biz kendi gürültülerimiz arasında bunları takip etmekte zorluk çekiyoruz. Bazı siyasilerimiz, sadece bu şehrin konularına konsantre oluyorlar ve dışarıya açılmıyorlar. Bunun hata olduğu kanaatindeyim) G-20 ülkelerinin Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları bir toplantı yaptı. Bu toplantıda kurların oynamasına mani olabilecek tedbirleri almak için başarılı olamadılar. Amerika Federal Bankası'nın para basmasını görüştüler hatta Almanya'nın euro bölgesinden çıkması dahi Almanlar tarafından konuşuldu" dedi.

TÜRKİYE'YE BÜYÜK AŞAMA KAYDETTİ Rona Yırcalı, Türkiye'nin kredi notunun arttığını söyledi.

Yırcalı, sözlerini şöyle sürdürdü: "Uluslararası değerlendirme kuruluşları 18 yıl sonra Türkiye'yi yatırım yapılabilir bir ülke ilan ettiler. Son 20 senede bu olmamıştı. Rekabette puan artışımız oldu ve daha yüksek bir seviyeye gelebildik. Kredi notumuz da da yükselme oldu ki İngiltere'de düşüş oldu. Yerli ve yabancı yatırımcıların ekonomimize olan güveninin arttığını görüyoruz. Bu ekonominin büyüdüğü görüldü.

Türk dizilerinin de bütün dünyada görüyoruz. Kimi Meksika lisanı, kimi arap lisanı konuşuyor. Türk filmleri uluslararası platformda ödül alıyor. Bir uluslararası platforma geldiğimizi ifade etmek istiyorum. Türkiye'de 35 milyon internet kullanıcısı var, 30 milyon facebook takipçisi var. Dünyada cep telefonu değişikliği 2 sene de bir oluyor, bizde 8 ayda bir oluyor. Bizim bu hovardalığımızı gösterir ama ekonomimizin iyi olduğunu da gösterir, sizlerle paylaşmak istedim." "TÜRKİYE TERÖRÜ BİTİRECEK KUVVETTE" Rona Yırcalı, Türkiye'nin terörü bitirecek kuvvette olduğunu söyledi.

Yırcalı, sözlerini şöyle tamamladı. "Bugün Türkiye, terörü bitirecek kuvvettedir. 2013'de bu süreç devam ettiği takdirde olursa herkesin kazancına, olmazsa da herkesin zararına olacağı kanaatindeyiz. Hükumetin cesaretle yaptığı girişimlere destek verilmesi lazım. Çünkü tüm toplumsal kesimler için olumlu olarak etkileyecektir. İç ve dış politikamızı da olumlu etkileyecektir. ülkemiz kanlı ve kara sayfasını geride bırakacaktır. Nihayet, barış ve huzur gelecek ülkemize. Ekonomik olarak bir platform ileriye çıkacağını, 30 senedir sırtında olan bu kamburu atacağını düşünüyorum. İlk gelişmeleri takip ettik, hızlı giden bir sürece girdik. İsrail konusuna da değinmek istiyorum. Bazı arkadaşlarımız Sayın Obama'nın da işin içinde olmasını tenkit ediyorlar ama Sayın Obama işin içindeyse ve bu onunda katkıları ile olduysa bu Türkiye'ye verdiği ehemmiyeti ve Türkiye'nin bu bölgede herkesle iyi olması lazım geldiğini gösteren bir işarettir. Bunun bizim içinde yerilecek bir şey değil, memnun olunacak bir şey olduğunu ifade etmek istiyorum." Toplantının sonunda Ziraat Bankası yetkilileri iş adamlarına bilgi verdi

Kaynak: İHA