'Japonlar Yılda 25 Kitap Okurken Bizim Ortalamamız 10 Yılda Bir Kitap'

Türk Kütüphaneciler Derneği Şube Başkanı ve Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Genel Sekreteri Ali Rıza Köroğlu, Türkiye’de yetişkin nüfusun günde 5 saat, çocukların 3 saat televizyon izlediğini ve bu kişilerin yılda ortalama 6 saatini kitap okumaya ayırdıklarını belirterek, "Japonlar yılda ortalama 25, İsviçreli 10, Fransızlar 7 kitap okurken ülkemizde bir kişi on yılda sadece bir kitap okuyor." dedi.

25-31 Mart tarihleri arasında kutlanan 49. Kütüphane Haftası ve Kitap Günleri etkinlikleri, İsmail Kahraman Kültür Merkezi’nde yapılan programla gerçekleştirildi.

Kutlama programına Rize Vali yardımcısı Bahattin Alp Arslanköylü, Rize Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Altay, RTEÜ Rektörü Prof. Dr. Arif Yılmaz, Cumhuriyet Başsavcısı Atilla Aslan, Türk Kütüphaneciler Derneği Rize Şube Başkanı ve Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Genel Sekreteri Ali Rıza Köroğlu, eğitimciler, kütüphaneciler ve öğrenciler katıldı.

Programın açılışında konuşan Ali Rıza Köroğlu, 1949 yılında kurulan Türk Kütüphaneciler Derneği’nin 24 ilde şubesi bulunduğunu ve 2 bin 100 üyesi olduğunu söyledi.

Derneklerinin asıl amacının çeşitli faaliyetlerle kütüphaneleri tanıtmak, kitap okuma oranını artırmak ve kütüphanelerin gelişmesine katkıda bulunmak olduğunu ifade eden Köroğlu, “Kitap için bir Norveçli 137, Alman 122, Belçikalı ve Avustralyalı 100, Güney Koreli 39 dolar harcarken ülkemizde bir kişi kitaba yılda ancak 0,45 dolar harcamaktadır. Ülkemizde toplam bin 112 halk kütüphanesi olmasına karşılık Almanya’da 10 bin 531, İspanya’da 5 bin 209 ve İngiltere’de ise 4 bin 620 kütüphane bulunmaktadır. Almanya’da 8 bin 337, Fransa’da 7 bin 88, İngiltere’de 6 bin 978, İspanya’da ise 3 bin 794 kütüphane çalışanına karşılık ülkemizdeki kütüphanelerde sadece 344 kişi çalışmaktadır. Japonya’da toplumun yüzde 14’ü, Amerika’da yüzde 12’si, İngiltere ve Fransa’da yüzde 21’i düzenli kitap okurken ülkemizde sadece 10 binde 1 kişi düzenli kitap okuyor.”“ÜLKEMİZDE BİR KİŞİ 10 YILDA SADECE BİR KİTAP OKUYOR” Köroğlu, Türkiye’de yetişkin nüfusun günde 5 saat, çocukların 3 saat televizyon izlediğini ve bu kişilerin yılda ortalama 6 saatini kitap okumaya ayırdıklarını söyledi.

Köroğlu, şöyle devam etti; “Japonlar yılda ortalama 25, İsviçreli 10, Fransızlar 7 kitap okurken ülkemizde bir kişi on yılda sadece bir kitap okuyor. İlimizde okuma kültürünü geliştirmek adına gece gündüz çalışıyoruz. Üniversitemiz merkez ve bağlı akademik birimlerimizdeki kütüphanelerin toplan kitap sayısı 69 bin, üye sayısı ise 10 bin 550’dir. Ödünç verilen kitap sayısı 15 bin 300’dür. İl, ilçe ve belde halk kütüphanelerinde ise toplamda 180 bin kitap ve 8 bin 550 kütüphane üyesi vardır. Buralarda ödünç verilen kitap sayısı ise 41 bindir. 49. Kütüphane Haftası etkinliklerimiz ilimizde hafta boyunca devam edecek. Bu yıl ikincisini düzenlediğimiz Rize Kitap Günleri etkinliklerimiz kapsamında da birçok etkinliğimiz olacak. 27 Mart’ta “Kitabını Alan Gelsin” sloganı kapsamında il merkezindeki Deniz Caddesi’nde 12.30-13.00 saatleri arasında kitap okuma etkinliğimize tüm Rizeliler, kitapseverler davetlidir.”
Program, Niğde Üniversitesi emekli Öğretim Üyesi-Yazar Prof. Dr. Şahin Uçar’ın “Kitaplar ve Düşünceler” konulu konferansı ile devam etti. Müzikli şiir dinletisi, skeçler ve halk oyunları ile devam eden program kitap ve fotoğraf sergilerinin açılışlarıyla son buldu.