Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan:

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, TURQUALITY® desteğinden faydalanan marka sayısının 101’e, danışmanlık hizmeti veren firma sayısının ise 5’e çıkarıldığını belirterek, “TURQUALITY® emin adımlarla yoluna devam ediyor” dedi.

Bakan Çağlayan, TURQUALITY® programının yeni firma ve markalarla büyümeye devam ettiğini belirterek, “Bugün itibariyle TURQUALITY® Programı’nda 89 firmanın 101 markası, TURQUALITY® programına hazırlık süreci olan Marka Programı kapsamında ise 37 firmanın 40 markası desteklenmektedir. ABDİ İBRAHİM, DEFACTO ve TAT markalarının katılımıyla TURQUALITY® Programı kapsamında desteklenen marka sayısı 101’e ulaştı” ifadesini kullandı.

Sürecin daha hızlı işlemesini sağlayacak önemli bir yeniliğin de danışman firma sayısının 5’e çıkarılması olduğunu belirten Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan şöyle devam etti: “TURQUALITY® Programına başvuran firmalara ön inceleme yapma ve TURQUALITY® Programı ile Marka Programına dahil olan firmalar için Markalaşma Gelişim Yol Haritası oluşturulmasına ilişkin danışmanlık hizmeti verme konusunda, 5 firma TURQUALITY® Programı Yönetim Danışmanı olarak yetkilendirildi. TURQUALITY® Programı’na başvuran firmalar artık dünyanın önde gelen danışmanlık şirketlerinden Deloitte, Ernst&Young, Price Water House Copers (PWC), Boston Consulting Group (BCG) ve Mc Kinsey’den hizmet alabilecek. Bu sayede süreçler daha hızlanacak ve TURQUALITY® Programı’na dahil olan firma ile marka sayısında artış olacaktır.” “Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100.yılı olan 2023 hedeflerine ulaşmamız için mal ihracatında yüksek katma değer, ileri teknoloji, ar-ge ve markalaşma önemli rol oynayacaktır. Bu hedefe ulaşmada önemli araçlardan biri TURQUALITY programıdır” diyen Bakan Çağlayan; desteklenen marka sayısının 101’e ulaşmasının programın doğru yolda emin adımlarla ilerlediğini gösterdiğini vurguladı. Bakan Çağlayan şunları dedi: “TURQUALITY Programı kapsamında yer alan firmalarımızın ürünlerinin kilogram ihraç fiyatları, genel ürün ihracatımızın üstündedir. 2012’de kilogram başına ortalama ihraç fiyatımız 1.56 dolar olurken, aynı yıl itibarıyla TURQUALITY programına dahil firmaların ihraç ürünlerinin ortalama kilogram fiyatı 2,34 dolar seviyesindedir. Bu da TURQUALITY® ve Marka Programları’nın katma değeri yüksek ürün ihraç etmede başarılı olduğunu ve doğru bir uygulama olduğunu göstermektedir. TURQUALITY programına katılan firma ve marka sayısının artması ile birlikte firmalarımızın kilogram başına ihraç ürün fiyatları daha da yükselecektir.”
Kaynak: İHA