Bakan Eker Diyarbakır’da

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Mehmet Mehdi Eker, tarihi İçkale’ye yaptığı ziyarette, çözüm süreciyle birlikte Diyarbakır’ın görkemli günlerine kavuşacağını ifade etti.

Bakan Eker Diyarbakır’da
Bir dizi incelemelerde bulunmak üzere Diyarbakır’a gelen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı M. Mehdi Eker, restorasyonu devam eden tarihi İçkale’de incelemelerde bulundu. Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak tarafından İçkale’deki restorasyon çalışmalarıyla ilgili verilen brifingin ardından konuşan Bakan Eker, Son 10 yılda Diyarbakır’ın tarihi eserlerinin restorasyonu için 50 milyon TL harcandığını ifade etti.

Eker, İçkale’nin çevre düzenlemeleriyle birlikte yıl Sonunda hizmete geçeceğini söyledi.

Eker, Diyarbakır'da 2002 yılından bu yana yoğun olarak başlatılan çalışmalar sayesinde şehrin tarihi dokusunun yeniden tekrar gün yüzüne çıkarıldığını belirterek, bu sayede Diyarbakır'ın hak ettiği şöhreti yeniden yakalayacağını söyledi.

Eker. “İçkale’nin fonksiyon kazanması ve işlevsellik kazanması ve bunların tekrar sivil mimari örneği olarak hem de şehrin bir kültürünün parçası olarak yaşatılması, sur içindeki mimari örnekleriyle, İçkale’deki yapılarının ihya edilmesiyle ilgili Son 10 yıldır yoğun projeler yürütüyor. Bu yıl içerisinde yaklaşık 20 milyon TL harcanacak parayla özellikle bu bölgedeki 9 tane binanın tamamlanmasıyla birlikte hem çevre düzeni hem de bütün yapı ve restorasyonuyla yıl Sonuna doğru hizmete açılacaktır. Şehrin bütün tarihi dokusu bir manada tekrar gün yüzüne çıkıyor. Diyarbakır’ın hak ettiği şöhretini tekrar yakalamasına imkan sağlayacak. Diyarbakır yeteri kadar tanınmıyor. Son çeyrek yüzyılda hep tek boyutlu bir meseleyle Diyarbakır anıldı. Buradaki gazeteciler de adata tek bir alanda uzmanlaştı. Herkes, terör ve saldırıları, molotof, panzer görüntülerini yayınlıyordu. Onların eşliğinde Diyarbakır anlatılıyordu”dedi.

“DİYARBAKIR ÇÖZÜM SÜRECİNİN NİMETLERİNDEN İSTİFADE EDECEK” Çözüm süreci ve yapılan çalışmalarla birlikte Diyarbakır’ın hak ettiği yere kavuşacağını aktaran Bakan Eker, çözüm sürecinden en fazla Diyarbakır’ın yararlanacağını ifade etti.

Eker, “Artık Diyarbakır medeniyetlere beşik olma vasfıyla, tarihe, edebiyata, tarıma ve sanata yaptığı katkılarıyla tanınacak. Diyarbakır'da peygamberlerin kabirleri var. Burada 27 tane sahabenin mezarı var, ama kimse pek bilmiyor. Kur'an-i Kerim’de ismi geçen Peygamberlerin kabirleri var burada. Diyarbakır'ın bir tarafı ön plana çıkarılmış, herkes sadece onu biliyor. Diğer bütün özellikler ve güzellikler kaybolmuş durumda. İnşallah çözüm süreciyle bunlar da tekrar gün yüzüne çıkacak, Diyarbakır tekrar görkemli günlerine kavuşacak. Sayın Başbakanımızın 2008 yılında Diyarbakır’da ilan ettiği GAP Eylem Planı ile 2002'den Sonra ki süreçte Diyarbakır'daki tarihi eserlerin restorasyonu için harcanan para yaklaşık 50 milyon liradır. Bu çok önemli bir miktardır. Bunların büyük bir kısmı bu yıl içinde tamamlanacaktır. Çözüm süreci, Diyarbakır'ın kalkınmasına çok çok büyük ivme kazandıracak. Çünkü bütün sorunlar bir sorunun gölgesinde kaldı. Kimsenin ne güzelliklere bakacak, ne diğer meseleleri çözecek takati yoktu. Diyarbakır, çözüm süreci nimetlerinden istifade edecek” şeklinde konuştu
Kaynak: İHA