Bakan Eker, Çözüm Sürecini Değerlendirdi

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, "Diyarbakırlılar olarak, Türkiye Kürtleri olarak bu sürece destek katkı sunmamız lazım” dedi.

Bakan Eker, Çözüm Sürecini Değerlendirdi
Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Kayapınar İlçe Başkanlığı Danışma Meclisi Toplantısına katılan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, çözüm süreciyle ilgili yaptığı konuşmasında, Türkiye’deki Kürtler olarak bu sürece destek verilmesi gerektiğini ifade etti.

Bu süreç içerisinde en çok acı çeken şehirlerden birisinin Diyarbakır olduğunu anlatan Bakan Eker, bir yandan çözüm süreciyle diğer yandan yatırımlarla Diyarbakır’ı kalkındırdıklarını belirtti.

“DÜNYANIN GÖZÜ BAŞBAKAN’DA”

Dünyanın gözünün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’da olduğunu ifade eden Eker, “Sayın Genel başkanımız, liderimiz, Başbakanımız gerçekten Türkiye ve dünyada herkesin gözünün üstünde olduğu önemli çığırlar açmakta ve önemli hizmetler gerçekleştirmektedir. Türkiye Cumhuriyetinin 75 milyon insanı, karşı karşıya kaldığı tarihsel meseleleri, tarihi sorunları bir bir çözme iradesinin kararlılığını ortaya koymaktadır. Siyasette AK Parti, yeni bir sayfa ve yeni bir dönem açmıştır. Dünyanın da dikkatini çekecek şekilde, Ortadoğu’daki meselenin çözümünde de aktif rol oynamıştır. Medeniyet tasavvuruyla bölge ülkelerine dönük uluslar arası siyasetiyle küresel meselelere ait, barışçıl, evrensel değerlere yaslanan siyaset modeliyle bütün dünyanın dikkatini çeken önemli bir lider olarak, Türkiye’nin de dünyanın da şuan gözünün kulağının üzerinde olduğu bir portre çizmiştir” dedi.

“AK PARTİ’NİN KARŞISINA BİR ÇOK ENGEL ÇIKARILDI”

Diyarbakır'un uzunca bir süre çok acılar çektiğini söyleyen Bakan Eker, “Bu bölgedeki insanlar başta olmak üzere bütün Türkiye gözyaşı döktü. Ocaklar söndü. Kan aktı. Bu akan kan, dökülen gözyaşı Türkiye’nindi. Türkiye’nin dört bir yanında annelerin yüreği dağlandı. Babaların gönlüne ateş düştü. Biz de önceki hükümetlerin, partilerin, büyüttüğü beslediği ortaya çıkardığı sorunu çözmek, gözyaşını dindirmek, akan kanı durdurmak bizim tarihi misyonumuz oldu. Karışımıza bir çok engel çıkarıldı, tuzaklar kuruldu, çeteler oluştu. Çeşitli örgütler eylemler yaptı. AK Parti’nin önüne sürekli tuzaklar konuldu. Ama AK Parti’nin başkanı Sayın Başbakanımız, sevgiye, barışa ve Türkiye’nin birlik ve beraberliğine olan inancıyla bu yolda yürümeye devam etti. Türkiye’de atılan adımlarla ve en son çözüm süreciyle tarihsel adımı Başbakanımız attı ve bütün varlığıyla riskse siyasi riski alarak Türkiye’de gözyaşı ve kan dinsin, çatışma değil, uzlaşı sağlansın, silahlar bırakılsın, Türkiye’de insanlar sorunları varsa, oturup konuşsun, birlik ve beraberlik ortamı oluşsun diye bu süreci başlattı. Bu süreç içerisinde en çok acı çeken şehirlerden birisi Diyarbakır oldu. Kendi iç meselesini 80 yıl büyütülen, açık kanamalı bir yaraya dönüştürülen bir meselesini, kendi irade ve gücüyle barış içerisinde bu yarasını tedavi edebilme kabiliyetini ortaya koyabilen bir Türkiye, dünyanın örnek ülkesi haline gelir. Diyarbakırlılar, Türkiye Kürtleri olarak hepimizin bunun değerini iyi anlamamız, iyi anlatmamız ve bu sürece destek katkı sunmamız lazım. Bir meseleyi çözerken, başka bir sorun çıkarmamamız lazım. Çözüm sürecinde herkesin soğukkanlılıkla, sabırla, metanetle ve şefkatle hareket etmesi gerekiyor . Bazen susarak, sadece susarak bu sürece hayırlı katkı sağlayabiliriz. Her ağzımıza geleni söylemek, her aklımıza geleni ifade etmek durumunda değiliz. Spekülasyona prim vermememiz lazım, provokasyona fırsat vermemiz lazım. Önümüze tuzaklar konabilir, daha önceden kondu, bundan sonra da konabilir. Uyanık olacağız. Herhangi bir sorunla karşı karşıya kaldığımızda, dirayetle ve soğukkanlılıkla bunu aşmanın yollarını arayacağız. Bütün meselelerimizin anası bir meseledir. Her şey onun gölgesinde kalıyordu, teşvik programları getiriyorduk, Diyarbakır istifade edemiyordu. Güvenlik ve terör işlerin bahanesi oluyordu. Allah'ın izniyle bu bahane ortadan kalkacak. Diyarbakır'ı kimse tutamaz, Diyarbakır Orta Doğu'nun yıldız şehri olacak” dedi.

“BAŞBAKAN MAZLUMLARIN SESİ OLDU”

Bakan Eker, İsrail’in Türkiye’den dilediği özür konusunda da değinerek, şunları ifade etti: ”AK Parti’nin uluslararası politikası barışçıldır. Dünyada nerede zulüm varsa AK Parti ona karşıdır. Ortadoğu’da yaşanan olaylara, Suriye’deki zulme AK Parti karşı durdu. Suriye’deki mazlumların yanında oldu. Onlara bütün gücüyle destek veriyor. Filistinlilerin Gazzelilerin karşı karşı kaldığı saldırılarda mazlumların sesi Sayın Recep Tayyip Erdoğan oldu. İsrail yaptığı zulüm sebebiyle Türkiye’nin tezine ram oldu, geldi özür diledi. Saldırılardan dolayı Türkiye’ye tazminat ödeyeceğini söyledi.

Türkiye hem kendi iç meselesini çözecek, barış ve huzur ortamını kardeşlik hukuku içerisinde Türkiye’deki yapılan yanlışları düzeltecek. Türkiye demokratikleşme, sivilleşme yoluyla attığı adımları bundan sonraki süreçte atmaya devam edecektir.”

“DİYARBAKIR’A YATIRIMLAR SÜRÜYOR”

Diyarbakır’a bir yandan çözüm süreci ve diğer yandan da yatırımlarla kalkındırdıklarını aktaran Bakan Eker, “Bir yandan da bu kadim ve güzel şehri kalkındırmaya çalışıyoruz. Başka şehirlerde belediyelerin yaptığı hizmetleri hükümet olarak biz yapıyoruz. Diyarbakır’da çevre yolu kavşakları için 300 milyon TL harcandı. Baraj, kanal ve diğer yatırımlarımız devam ediyor. Havaalanı çalışması devam ediyor. 10 tane uçak aynı anda inebilecek. Şanlıurfa yolu üzerinde yapılacak havaalanın bitimi yaklaşık 1,5 yıl sürecek. Tarıma dayalı 264 tane sanayi tesisini biz yaptık. Bunların her birine yüzde 50 hibe desteği verdik. Türkiye’nin ilk organize hayvancılık tesisi büyük bir hızla yapılıyor. 2012 yılında Diyarbakırlı çiftçi 261 milyon karşılıksız nakdi hibe destek aldı. Sorunumuz birlik ve beraberliktir. Bunu Allah’ın izniyle çözdüğümüzde kimse bizi tutamaz” dedi.

Türkiye’deki Kürt sorununu, CHP ve MHP zihniyetinin ortaya çıkardığına dikkat çeken Bakan Eker, “AK Parti’den önce insanlar annelerinden öğrendiği dili konuşamıyorlardı. Dillerini susturuyorlardı. Cezaevlerinden insanlar anneleriyle kendi anadillerinde konuşamıyorlardı. 3-4 yıl öne biz bunu değiştirdik. Biz yaptık. Çünkü böyle olması gerekiyordu. Hak, hukuk, insan hakları bunu gerektiriyordu. Bir kısmı varlık nedeni ortadan kalkacak diye, Başbakanı eleştiriyor. Onların varlık nedeni artık ortadan kalkacak. Kürt meselesini Türkiye'de çıkaran MHP ve CHP'nin zihniyetidir. Onlar 80 senede o zihniyeti çıkarıp, o sorunu büyüttüler, beslediler, kanamalı hale getirdiler ve yaraya dönüştürdüler. Şükür ki bu asil millet, kendi içinde AK Parti kadrolarını temsilci olarak seçip, bu sorunları çözmeye talip oldu” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA