Emine Erdoğan'dan Bağımlılıkla Mücadele Projesine Tam Destek

İstanbul’daki ilköğretim okullarında başlatılan madde bağımlılığı ile mücadele projesine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan da destek verdi.

Emine Erdoğan'dan Bağımlılıkla Mücadele Projesine Tam Destek
Projenin tanıtım toplantısında konuşan Erdoğan, kampanyanın sonuçlarını izleyeceğini ve bütün illere yayılması konusunda destek olacağını belirtti.

Türkiye Yeşilay Cemiyeti, İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) ve İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün katkıları ile hayata geçirilen ‘İstanbul’daki Resmi İlköğretim Okullarının Yeşilay Kulüpleri Aracılığıyla Madde Bağımlılığı Mücadelesi’ projesinin tanıtım toplantısı Eminönü’ndeki Sepetçiler Kasrı’nda gerçekleştirildi.

Buradaki toplantıya, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, İçişleri Bakanı Muammer Güler, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ve diğer yetkililer katıldı.

Toplantıda projenin ayrıntıları kamuoyu ile paylaşıldı. Toplantıda toplumsal farkındalığın artırılarak bağımlılıklar ile etkin mücadeleyi amaçlayan projenin detayları aktarıldı.Programda konuşma yapan Emine Erdoğan ise, madde bağımlılığı sorununa dikkat çekti. Madde bağımlılığının gençler başta olmak üzere bütün topluma gizlice yayılan bir tehlike olduğuna dikkat çeken Erdoğan, “Madde bağımlılığı sorunu başta gençler olmak üzere toplumun fertleri arasında gizlice yayılır. Sorun ortaya çıktığında maalesef çoğu zaman geç kalınmış olur. Nice anne ve baba çocuğu öldüğünde, çocuğu cezaevine düştüğünde ya da artık geri dönülemez bir yola girdiğinde sorunu fark etmiş, ne yazık ki sorun karşısında çaresiz kalmıştır. Madde bağımlığı sorunu hiç kimsenin kendisine yakıştırmadığı bir sorundur. ‘Benim çocuğum asla kullanmaz’ diyen bir anne baba gerçekten büyük yanılgı içindedir. Anne babalar çocuklarına en iyi terbiyeyi vermiş olabilirler ancak gençleri maddeye alıştırmak için kurulan tuzaklar, gençlerimizi hiç ummadığımız yerlere savurabilir. Çocuk yetiştirmek ona ihtiyacı olan her şeyi vermek ona istediğini yapmak değildir. Modern dünyada gelişmiş toplumlarda çocukların her istediklerine ulaştıklarını ancak huzura ve mutluluğa ulaşamadıklarını görüyoruz.” şeklinde konuştu.

Kampanyanın yayılması için destek olacağının altını çizen Erdoğan, “Üzerinde dikkatle durulursa bu kampanya umut verici sonuçlar doğuracaktır. Bu kampanyayı dikkatle takip edeceğim. Bu faaliyetin 81 ile yaygınlaştırılmasını gönülden destekleyeceğim.” ifadelerini kullandı.

BAKAN MÜEZZİNOĞLU'NDAN KIZILAY ESPRİSİ
Bu arada, toplantıda söz alan Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, konuşmasının başında Yeşilay yerine Kızılay ifadesini kullanınca salondan düzeltme geldi. Bunun üzerine Bakan Müezzinoğlu da Kızılay ifadesini Yeşilay olarak düzeltti. Müezzinoğlu, “Kızılay da bizim” diye espri yapınca salonda gülüşmeler oldu. Müzzinoğlu konuşmasında Sağlık Bakanlığı olarak Yeşilay’dan ruhen sağlıklı gençler, aileler ve sağlıklı toplumsal yapı istediklerini söyledi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin da, “İnanç değerlerimize göre bedenimiz bize bir emanet. Toplumumuzu korumakla görevliyiz. Yaşanan değişim ve gelişimde gençlerimizi bekleyen bağımlılıkla ilgili sorunlar çoğalıyor. Hepimizin üzerinde bu konuda çok büyük sorumluluk var. Yapılması gereken çok iş var.” ifadelerini kullandı.Eğitimde kızlar ve erkekleri eşit okullaştırmayı hedeflediklerini anlatan Şahin, “Temel eğitimde kızlar ve erkekleri eşit okullaştırmayı başardık. Buna rağmen evlerine gittiğimizde okuma yazma bilmeyen kadınlarımızın hala okulunu yarım bırakan kızlarımızın olduğunu gördük. Gittiğimiz zaman şiddet varsa, ensest varsa, alkolle mücadele varsa, bakın alkolle mücadele varsa evde mali destek verirseniz mücadeleyi küçültmüyorsunuz, büyütüyorsunuz. Tedavi edilmeden o parayı alınca orada evde şiddet de artıyor. Bizim koruyucu ve önleyici tedbir dediğimiz bu sistemi hayata geçirirken bakanlığımızı yeniden yapılandırıyoruz.” şeklinde konuştu.

ÇALIŞMAYA 4 BİN 915 ÖĞRENCİ KATILDI
11-14 yaşları arasında öğrenci gruplarının sigara ve internet bağımlılığıyla ilgili farkındalık ve bilgi düzeyinde artışı ölçmeye yönelik yapılan söz konusu çalışmalara 967 okuldan 4 bin 915 öğrenci ve 967 öğretmen katıldı.

3 bin 166 öğrenciye ön test ve son test uygulandı, 2 bin 947 öğrenciden alınan veri, istatistiki çözümlemeye alındı. İlk veriler doğrultusunda eğitim öncesinde ve sonrasında öğrencilerin, bağımlılık alanındaki bilgi düzeyinde yüzde 20, demokratik katılım ve liderlik alanındaki bilgi düzeyinde ise yüzde 10 artış görüldü.

Farklı yaş grup ve cinsiyetteki ve farklı sosyo-ekonomik düzeylerdeki çocuklarla gerçekleştirilen eğitim, belirtilen tüm göstergeler içindeki çocuklarda olumlu bir etki gösterdi. Eğitime katılan öğrencilerin yaklaşık yüzde 80’i eğitimde edindikleri bilgileri arkadaşları ile paylaşacaklarını ifade etti.

Eğitime katılan öğrencilerin yaklaşık yüzde 80’i benzer içerikteki eğitimlere katılmak istediklerini belirtti.

‘Yeşilay Gençlik Liderleri’ projesi kapsamında öğrenciler, bağımlılıklarla ilgili konuların yanı sıra liderlik ve motivasyon konusunda da eğitim aldı. Akran eğitimi ile devam etmesi planlanan projede; seminerlere katılan öğrencilerin kendi okullarında, bilgilerini diğer öğrencilere aktarması hedefleniyor. Bir yıl sürecek ‘Yeşilay Gençlik Liderlerini Arıyor’ projesi kapsamında; okullarda Yeşilay Kulüpleri aktif hale getirilerek ‘Genç Liderler’ yetiştirilmesi, Yeşilay öğrenci kulüpleri kurularak ve aktif hale getirilerek yapılan eğitimlerin hayatın içindeki örneklerle bütünleştirilmesi ve bu sayede il genelinde öğrenimine devam eden 2 buçuk milyon öğrenciye ulaşılması hedefleniyor. Gençleri en çok etkileyen sigara ve teknoloji bağımlılığının konu alacağı eğitimler çerçevesinde gençlerin bağımlılıkları tanımaları ve bağımlılıklara karşı mücadele hakkında bilinçlendirilmeleri amaçlanıyor.