TOKİ’ye Yabancı İlgisi Devam Ediyor

Ulaştığı 567 bin konut rakamı ve yerel yönetimlerle gerçekleştirdiği kentsel dönüşüm projeleriyle büyük beğeni toplayan Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), yabancıların da takdirini topluyor.

TOKİ’ye Yabancı İlgisi Devam Ediyor
Çalışma modeli ve projeleriyle Afganistan’dan Cezayir’e, İspanya’dan İran’a kadar birçok ülkeden ziyaretçi ağırlayan TOKİ’nin son misafiri Sudan oldu. Sudan Güney Darfur Eyaleti Valisi Abdlrahman Rahma Abdlrahman ve beraberindeki heyet TOKİ Başkanı Ahmet Haluk Karabel’i İdare’nin Bilkent’teki merkez binasında ziyaret ederek projeler ve İdare’nin çalışma modeli hakkında bilgi aldı.

TOKİ HAZİNEDEN KAYNAK ALMIYOR
Hazine’den kaynak almadan kendi kaynağını kendisi üreten TOKİ’ye yabancı ilgisi ise devam ediyor. Finansman modeliyle birçok ülkenin ilgisini toplayan TOKİ’nin son misafiri Sudan oldu. Sudan Güney Darfur Eyaleti Valisi Abdlrahman Rahma Abdlrahman ve beraberindeki heyet TOKİ Başkanı Ahmet Haluk Karabel’i ziyaret etti.

Ziyarette idare hakkında heyete bilgi veren TOKİ Başkanı Ahmet Haluk Karabel, TOKİ’nin 567 bin 310 konut rakamına ulaştığını ve projeleri için Hazine’den kaynak almadan kendi kendisini finanse ettiğini belirtti.

Karabel, kamuya ait sorunlu arsa veya arazileri TOKİ’nin proje üreterek veya satışa çıkararak değerlendirdiğini, bu şekilde elde edilen gelirle projelerin finanse edildiğini ifade etti.

TOKİ Başkanı Karabel, “81 il ve 800 ilçede 2 bin 576 şantiyede 567 bin 310 konut rakamına ulaştık. Bu rakam 100 bin nüfuslu 22 şehir demektir. Ürettiğimiz konutların yüzde 85’i sosyal konut niteliğinde. Sadece konut yapmıyoruz. Konutlarla birlikte sağlık ocağı, okul, cami, ticaret merkezi gibi sosyal donatıları da vatandaşlarımızın hizmetine sunuyoruz. Toplam 20 bin derslikli 897 okul, 925 spor salonu, 131 yurt ve pansiyon, 94 sağlık ocağı, 200 hastane yaptık” diye konuştu.

Karabel ayrıca, TOKİ’nin yerel yönetimlerle işbirliği içerisinde; 58 şehirde 127 belediyeyle, şehirleri çarpık yapılardan ve plansız yerleşmeden kurtaran 277 kentsel yenileme çalışması yaptığını açıkladı.

Yoksul ve alt gelir grubuna yönelik üretilen konutlarla ilgili de bilgi veren TOKİ Başkanı, yoksul grubu konutların peşinatsız, 20 yıl vadeli olarak satışa sunulduğunu, alt gelir grubu konutların ise düşük peşinatlı, taksit miktarı düşük ve 15 yıl vadeli olarak satıldığını dile getirdi.

Rize, Elazığ ve Van’da afetzedeler için konut yapan TOKİ, yurt dışında yaşanan afetlere de kayıtsız kalmadı. İdare, 2004 yılında meydana gelen deprem ve tsunamide hasar gören Endonezya ve Sri Lanka’da konut projeleri gerçekleştirmişti. 2005’te meydana gelen deprem sonrasında Pakistan’ın Muzafferabad bölgesinde 197 konutu sosyal donatılarıyla birlikte teslim eden TOKİ yine Pakistan’da 2010’da yaşanan sel felaketi sonrasında başlattığı 4 bin 620 konut ve sosyal donatılarda teslim aşamasına geldi .
Kaynak: İHA