Şanlıurfa’da Gazete Sayısı 16’ya Düştü

Şanlıurfa’da günlük yayınlanan gazetelerin sayısı, 26’dan 16’ya düştü.

Şanlıurfa’da Gazete Sayısı 16’ya Düştü
Basın İlan Kurumu (BİK) öncülüğünde bir araya gelen 22 gazete sahibi işbirliği yaptı. Oluşturulan havuz sistemi ile 6 gazete resmi ilan yayınlama hakkından feragat etti. Böylece 1 Aralık 2012’de 26’dan 22’ye düşen ildeki gazete sayısı, 4-5 Mart tarihlerinde gazete sahipleri ile yapılan toplantı Sonucunda alınan kararlar doğrultusunda 16’ya düştü

Şanlıurfa’daki gazete sayısının azaltılarak yayıncılık kalitesinin yükseltilmesi konusunda Basın İlan Kurumu Kontrol Hizmetleri Müdürü İbrahim Delibaş, İlan Hizmetleri Müdürü Nail Duran ve Şube Müdürü Şükrü Kılıç ile gazete sahiplerinin katıldığı toplantıda alınan kararlar uygulamaya konuldu. Bugün itibari ile Şanlıurfa’daki gazete sayısı 16’ya düştü. Şanlıurfa’da Basın İlan Kurumu Şubesi’nin açıldığı 16 Temmuz 2012 günü günlük 26 gazete yayınlanıyordu. Aralık ayında yapılan bir toplantının ardından bu gazetelerden 4’ü resmi ilan hakkından feragat etmiş, ardından da gazete sayısının daha da azaltılması için yoğun bir çalışma başlatılmıştı.

Son olarak Kontrol Hizmetleri Müdürü İbrahim Delibaş, İlan Hizmetleri Müdürü Nail Duran ve Şanlıurfa Şube Müdürü Şükrü Kılıç, ilde günlük yayınlanan 22 gazetenin sahipleri ile 2 gün süren bir toplantı yaptı. Toplantıda gazetelerin tirajlarının artırılması, mali yapılarının ve kadrolarının güçlendirilmesi için yapılması gerekenler ele alındı. BİK Şube Müdürü Şükrü Kılıç’ın 8 aylık sürece ilişkin verdiği bilgilerin ardından gazete sahipleri görüşlerini dile getirdi.

BİK Kontrol Hizmetleri Müdürü İbrahim Delibaş, Şanlıurfa’daki gazetelerin, 16 Temmuz 2012 tarihinden itibaren tanınan bir yıllık uyum süreci Sonucunda ulaşması gereken hedefleri yakalamasının mevcut şartlarda zor olduğuna işaret etti. Şanlıurfa basınının 22 gazete ile uyum süreci Sonucundaki kriterlere ulaşmasının güç olduğunu söyleyen Delibaş, böyle gitmesi halinde gazetelerin büyük sıkıntılar yaşayabileceklerini hatırlattı. Mevcut sorunların aşılması için öncelikle gazete sayısının azaltılması gerektiğini vurgulayan Delibaş, bunun örneklerinin daha önce başka illerde de yaşandığını, en Son Sivas’ta ciddi bir birleşme ile gazete sayısının 3’e düştüğünü kaydetti.

BİK İlan Hizmetleri Müdürü Nail Duran da uzun zamandır kurum adına Urfa basınını yakından takip ettiğini, en Son 30 Ağustos 2012 günü de gazete sahipleri ile yine bir toplantı yaparak bu sorunları konuştuklarını hatırlattı. Gazetelerin içerik konusunda ciddi sorunları olduğunu, tüm gazetelerin birbirlerinin benzeri olduğundan yakınan Duran, yerel basının en önemli ayrıcalığının kendilerine ait özel haberlerinin olması gerektiği üzerinde durdu. Duran, gelinen noktada Şanlıurfa’daki 22 gazetenin hayatiyetlerini sürdürebilmelerinin yolunun birleşmeden geçtiğine dikkat çekti ve herkesin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesini istedi. GAZETELER ÖNCE 16’YA SonRA 8’E İNECEK Toplantıya katılan Şanlıurfa Gazeteciler Birliği Başkanı Veysel Polat, Şanlıurfa Gazeteciler Derneği Başkanı Kamil Güler ve gazete sahipleri de görüşlerini dile getirerek gazete sayısının azaltılması ve etkin bir yerel basının oluşması için ellerinden geleni yapmaya hazır olduklarını ifade etti.

Toplantı, 22 gazeteden 6’sının satın alınması ve birleşmeler yolu ile ilan hakkından feragat ettiklerine ilişkin protokolün imzalanması ve 20 Mart 2013’ten Sonra ikinci aşamanın ele alınması için toplantı yapılması kararlaştırılarak Son buldu.

2 haftalık sürenin ardından toplantıda alınan kararlar hayata geçirildi. Bugün itibari ile Şanlıurfa’da 6 gazete resmi ilan hakkından feragat etti. Yeni duruma ilişkin bir açıklama yapan Basın İlan Kurumu Şanlıurfa Şube Müdürü Şükrü Kılıç, gazete sahipleri ile yaptıkları görüşmelerde nihai hedef olarak 36 aylık bekleme süresini öngören bir gazete sayısına ulaşmayı arzuladıklarını bu konuda gazete sahiplerinin de istekli ve arzulu olduklarını söyledi.

Gazete sayısının azalmasının ildeki yayıncılık kalitesine katkı sunacağını, yayınını sürdürecek olan gazetelerin ilan gelirlerini artıracağını ve çalışanların da mesleklerini dahi iyi şartlarda yapmalarına zemin oluşturacağını söyledi.

Kılıç, “Amacımız kamu yararına faaliyet gösteren gazetelerin kendi ayakları üzerinde durabilmesini sağlamak. Bunun için atılan her türlü adıma destek veriyoruz” dedi.

Kaynak: İHA