Ahlat’ta Kutupları Aratmayan Manzara

Bitlis’in Ahlat ilçesine bağlı Ovakışla beldesinde 30 kilometrekarelik alana sahip Nazik Gölü’nde buz katmanlarının yavaş yavaş erimesiyle birlikte buzulları aratmayan muhteşem görüntüler oluştu.

Ahlat’ta Kutupları Aratmayan Manzara
Ahlat'a bağlı Ovakışla beldesindeki Nazik Gölü'nde rüzgarın ve ısınan havanın etkisiyle parçalara ayrılan buzların görüntüsü Antarktika’yı aratmazken, Selçuklu Fotoğrafçılık Kulübü üyeleri bu eşsiz manzarayı ölümsüzleştirdi. Bazı balık severler ise buz kütlelerinin arasından oltasını sarkıtarak gün boyu balık avlamayı sürdürdü. Balıkçılar, kıyılarda buzların çözülmesine rağmen göldeki buzların nisan ayı ortalarına kadar ancak çözülebileceğini belirtti

Belde sakinleri, Nazik Gölü'nün ocak ayının sonundan mayıs ayının ortalarına kadar donduğunu belirtirken, buz kalınlığının yaklaşık 30 santimetreyi bulduğunu, göl kıyılarından itibaren çözülmelerin başladığını ifade etti.

Nazik Gölü’ndeki manzarayı gören çocuklar ise, kıyıda eriyen buzlarla bol bol oynayarak günün keyfini çıkardı. Çocuklar, kitaplarda gördükleri buzulların bire bir aynısını görmenin şaşkınlığını yaşadıklarını belirtirken, herkesin bu güzelliği görmesini önerdi.

Gölün kısmen çözülmesine rağmen buzların kırılma tehlikesi olduğunu vurgulayan yetkililer, vatandaşları göl üzerinde gezmemeleri konusunda uyardı.

Bol miktarda aynalı sazan balığı olan Nazik Gölü, 30 kilometrekare alanıyla denizden bin 876 metre yüksekte bulunuyor. 40-50 metre derinliğe sahip olan göl; akarsu kaynaklarının ilkbaharda eriyen kar suları ve yağmur suları ile besleniyor. Gölün en önemli özelliklerinden birisi, kış mevsiminde üzerinden araç geçecek şekilde donmasıdır. Yaklaşık 80 ila 100 balıkçı aile, kışın donan göl üzerindeki buzları kırarak avladıkları aynalı sazan balığı ile geçimini sağlıyor .
Kaynak: İHA