Perakende Sektörünün 2023 Ciro Hedefi 201 Milyar Dolar

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Hüseyin Doğan, gıda dışı perakende sektörünün 2023 hedefinin 201 milyar dolar ciro olduğunu bildirdi.

Perakende Sektörünün 2023 Ciro Hedefi 201 Milyar Dolar
Doğan, sektörün bu hedefini yakalama adına markalı ekonomiye, katma değerli ürünlere eğileceğini vurguladı. BMD Başkanı Hüseyin Doğan, basın toplantısı ile derneğin 2023 hedeflerini açıkladı.

Toplantıda perakendede önemli merhaleler alındığını belirten Doğan, sektörün 280 milyar dolar ciro ile pek çok ülkenin milli gelirini aştığına işaret etti. Dernek başkanı, perakendeye uyumlu olarak BMD üyelerinin önemli oranda büyüyerek, 10 sene evvel 2 bin 500 olan mağaza sayısını 55 bine, 40 bin olan eleman sayısını ise 315 bine çıkardığını ifade etti.

Derneğin cirosunun 33 milyar dolara dayandığını aktaran Doğan, "Markalarımız, 33 milyar dolarlık bir yıldızlar topluluğu. 5 kıtada 3 bine varan mağaza sayısı ile etkinler. Artık dünyaya ürünün yanında marka da taşıyoruz. Tabii marka ile kültürümüzü ve ruhumuzu da taşıyoruz." dedi.

Gelecek projeksiyonlarını da paylaşan BMD Başkanı Doğan, 10 sene sonra markalı ihracatlarının 20 milyar dolara varacağını, üyelerinin mağazalarının 157 bini, istihdamının da 715 bini göreceğini bildirdi. Şu an perakende sektörünün istihdamının 3,8 milyon olduğunu vurgulayan Hüseyin Doğan, şöyle devam etti:"Bu rakam 2023’te 9 milyonu görecek. Sektör olarak, tasarım, satış ve mağaza alanlarında elemana ihtiyacımız olacak. Bu bakımdan eğitimin sektörün ilerlemesine katkı sunması adına ilgili mercilerle bir araya gelecek, bu konuda projeler ortaya koyacağız. Öte yandan BMD’nin geçen senelerde ifade ettiği marka ekonomisi kavramının ardında devlet de duruyor. Kalkınma Bakanlığı’nın 2014-2018 Kalkınma Planı içinde markalarımızın dışarıda mağazalaşmaları ve markalı ihracat hedefleri de bulunuyor." Doğan, İstanbul’un moda ve markada odak olmasını, dünyada da böyle anılmasını planladıklarını da aktardı. İstanbul Shopping Fast ve İstanbul Fashion Week gibi etkinliklerin şehri moda alanında güçlü kılacağından söz etti. Toplantıda gazetecilerin gıda dışı perakende hedefleri ile ilgili soruları üzerine Doğan, şu cevabı verdi:"Gıda dışı modern perakende de 2023 hedefimiz 201 milyar dolar ciro. Bence bu, Türkiye ve bölgesi için çok önemli bir hedef. BMD markalarının toplamının hedefi ise 114 milyar dolar. Belki ileri memleketlerde rakamlar bundan fazla olabilir ama bizim yaptığımız sıçrama ve büyüme etkileyicidir. Bizi 20 sene evvel heyecanlandıran unsur, Türkiye’den yabancı bir ülkeye ürün ihraç etmekti. Bundan 10 sene evvel ise ‘made in Turkey’ olmasıydı. Artık bunlar bizi heyecanlandırmıyor. Bizi markalı ekonomide katma değeri fazla, ürettiğinin hakkını alabilen, daha fazla markamızın dünya nezdinde itibarlı yer bulması artık heyecanlandırıyor." Türkiye’nin tekstil ve ayakkabı firmalarına olan ilgilerini sorulmasına karşılık da Doğan, “Hakikaten markalarımız hem ülkemizde hem Avrupa’da ününe ün katıyor. Tabii uluslar arası yatırımcılardan da ilgi görüyor.” ifadelerini kullandı.