Bdp'li Kışanak ve Tuğluk İrak'ta

BDP Eş Genel Başkanı Gülten Kışanak, çözümün müzakereye dayalı olarak başarıya ulaşabileceğine dikkat çekti.

Irak'ın Erbil kentinde bulunan BDP Eş Genel Başkanı Gülten Kışanak ve BDP Van milletvekili Aysel Tuğluk, barış sürecini değerlendirdi. Kışanak, “Yıllarca Türkiye’deki demokratik çevrelerin, yine Kürt sorununu yakından takip eden herkesin ifade ettiği bir gerçek vardı. Kürt sorunu, diyalog ve müzakere yöntemiyle çözülebilir. Bu gerçek şimdi hayat bulmaya başlıyor. Diyalog ve müzakere yöntemini adım adım ilerletmek, bunun mekanizmalarını kurmak ve sonuç alıcı bir şekilde bu çalışmayı yürütmek gerekiyor. Bizler bu konuda çabalarımızı bundan sonra da daha aktif ve daha yoğun bir şekilde sürdüreceğiz. Temennimiz, beklentimiz ve çabamız bu sürecin akamete uğramadan bir barışla noktalanabileceği, özgürlüklerin temin edilebileceği aşamaya kadar ilerletilmesidir. Bu konuda değerli basın mensuplarını da katkı yapmaya, bu çabalarımıza destek olmaya, olumlu pozitif haberler yaparak sürecin ilerletilmesi konusunda basının da katkısını bekliyoruz.” Öcalan ile Kandil arasındaki temasları değerlendiren BDP Van milletvekili Aysel Tuğluk ise, Kandil’deki görüşmelerinde çözüm için iyi neticelerin alınabileceğine dair umutlarının arttığını kaydetti.

Tuğluk şöyle konuştu: “Tarihi günler yaşadığımız bu zamanlarda dün itibariyle Kandil’de KCK yetkilileriyle bir görüşme gerçekleştirdik. Biz bu görüşmeyi son derece önemli ve anlamlı buluyoruz. Sayın Öcalan’ın biliyorsunuz Kandil’e hitaben gönderdiği bir mektup vardı. Bu mektup kendilerine iletilmişti. Bizler bu mektubun, Sayın Öcalan’ın başlattığı sürecin arkasında olduğumuzu, destek vereceğimiz kendilerine ifade ettik. Ve KCK yetkililerinin de Sayın Öcalan’ın bu çabasına destek sunmalarını ve bu sürecin hep arkalarında durmasına dair temennilerimizi de ifade ettik.

Bizler Kandil’de bir barış iradesi bir çözüm iradesi görmekten son derce memnunuz. Biliyorsunuz bundan iki gün önce Kandil çok yoğun bombardıman altındaydı. Ve ona rağmen Kandil’de barışa dair, birlikte yaşama dair, çözüme dair iradenin bu kadar güçlü ifade edilmiş olması gerçekten Türkiye açısından büyük bir şans olarak değerlendirilmeli. Biz orada barış iradesini görmekten dolayı umutlarımızın biraz daha arttığını ifade etmek istiyoruz. Söylenen tek şey şudur: evet barış olsun, evet çözüm olsun, evet kardeşçe yaşam olsun, ancak bu onurluca olsun, özgürlük temelinde olsun denmiştir. Bu noktada herkes biraz ciddi yaklaşırsa ve bu konuda karşılıklı kararalı iradeler ortaya konabilirse ben inanıyorum ki halklarımızın çok bekledikleri çok özledikleri barışı hep birlikte getirebileceğiz. Kısacası Kandil ziyaretimizin bizlerde barış umudunu, çözüm umudunu daha da büyüttüğünü ifade etmek istiyorum.”
Kaynak: İHA