Başbakan Erdoğan: Bor Üretimini Üç Kat Arttırdık

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Balıkesir’de Kuvayi Milliye meydanında halka hitap etmesinin ardından karayoluyla yine toplu açılış için Bigadiç ilçesine geçti.

İlçe meydanında toplanan halka seslenen Erdoğan, şere yönelik yatırım ve hizmetleri anlattı.Ülkenin en önemli yer altı zenginliklerinden biri olan bor madeninin Balıkesir için öneminin bilincinde olduklarını ifade eden Başbakna Erdoğan, “Bor, dünyada stratejik bir maden olarak görülür. Yüzde 72’si bu topraklarda. Belki birilerinin petrolü var ama bizim de bor madenimiz, termalimiz, genç insanımız var.” dedi.

Sadece Balıkesir’de borla ilgili 115 milyon liralık yatırım yaptıklarını kaydeden Erdoğan, şimdi bunun meyvelerini almaya başladıklarını dile getirdi. ETİ'nin şehir ekonomisine katkısının 2012 yılında 100 milyon lirayı bulduğuna dikkat çeken Başbakan Erdoğan, “Bor üretiminde ciro 3, kâr ise 26 kat arttı. Hortumları kestik. Geçmişte hortumcular işbaşındaydı, onun için buradan kent merkezine yol yoktu. Şimdi çifte yol yapılıyor. Bunlar durup dururken olmadı. Hortumları keserseniz her şey olur. Bor zenginliğimizi değerlendirmeye yönelik tesisimizi de bugün açıyoruz. Balıkesirli kardeşlerimiz için yeni bir ekmek kapısı. Sizlerin hayır duasına ihtiyacımız var.” şeklinde konuştu.

Başbakan Erdoğan, konuşmasında teröre de değindi: “Şu terör meselesini de çözelim, kardeşliğimizi yükseltelim. Bir beraber olup diri olacağız. Kardeş olarak geleceğe daha emin adımlarla yürüyeceğiz. AK Parti, batıda ne söylüyorsa doğu da onu söyler. Kuzey de güney de aynı, çünkü hak hakikat dört mevsim değişmez, aynıdır. Gece gündüz farklı olmaz. O her yerde, her zeminde aynıdır. Biz etnik, dinsel, bölgesel milliyetçilik yapmayacağız dedik. Türk, Kürt, Laz, Çerkeziyle biriz. Bizde ayrım yok. 81 vilayette tüm insanları kucaklıyoruz. Tüm insanlara eşit mesafedeyiz. İster simsiyah, ister bembeyaz olsun Allah için severiz, ayırt edemeyiz. Biz bu millete efendi olmaya değil, hizmetkâar olmaya geldik.”

‘TERÖRÜ BİTİRELİM, KAN DURSUN, ANALAR AĞLAMASIN’

Toplu açılışların yanında çözüm sürecine de odaklandıklarını anlatan Başbakan Erdoğan, “Bu terörü bitirelim, kan dursun, analar ağlamasın, biz bunu istiyoruz, samimi istiyoruz. Biz bu millete sevdalıyız. Biz dertliyiz, dertli. Bizim aşkımız var bu millete. Ferhat ile Şirin gibi biz de millete âşığız. Bizim yolculuğumuzda çoğu gitti, azı kaldı. Bu millet, tarihte olduğu gibi anlı şanlı yerini yeniden kazanacak. Biz birilerinin hayal edemediğini hayata geçiriyoruz, farkımız bu. 780 bin kilometrekare vatan toprağını, modern dünyanın yakaladığı seviyelere çıkaracağız. 26 noktada havalimanı vardı, şimdi 50 ve artarak devam edecek. Benim vatandaşım artık uçağa biniyor. Eskiden bu hayaldi.” dedi.

Balıkesir Havalimanı’nı yenileyip hizmete açacakları müjdesini de veren Erdoğan, şehir hastanesi için önümüzdeki hafta ihale açacaklarını duyurdu. Şehir hastanelerinin tıpta en ileri teknolojiye sahip olduğunu vurulayarak şunları kaydetti: “Artık kapı kapı eczane dolaşmak yok, çünkü biz Kanuni'lerin torunuyuz. Kanuni'de, sağlıklı bir nefese devleti feda etmeyi bedel düşünen zihniyet var. O ancak bizim liderimiz olur. Bizim medeniyetimizde var. Bizim araçlara, aracılara ihtiyacımız yok. Medya üzerinden dedikodu, söylenti üzerinden irtibat kuran bir hükümet değiliz. Başlıklara inanmayın. Ana, yavru muhalefet çıkar, bir şey söyler. Kötü söz, sahibine aittir bizim şiarımızda ama biz işimize bakıyor, yolumuza devam ediyoruz. Kervan yürüyor. Sizin desteğiniz, hayır duanızla bugünlere geldik. Milletimizin çizdiği bu rotada ilerlemeye, değerlerimizi çiğnemeden ülkemizi büyütmeye devam edeceğiz.”Başbakan Erdoğan, konuşmasının ardından toplam 45 milyon liraya mal olan Bigadiç Anadolu Lisesi, Bigadiç Atatürk İlköğretim Okulu, Bigadiç Anaokulu, Çayüstü Köprüsü ve Bor İşletmeleri Öğütme Tesisi’nin toplu açılış kurdelesini kesti. Daha sonra yürüyerek hükümet binasına gitti. Halkın yoğun sevgi gösterileriyle karşılaşan Erdoğan, çocuklara oyuncak hediye etti. İlçe ziyaretinin ardından, partilileriyle toplantı yapmak için şehre dönmek üzere yola çıktı .