Öğrencileri Başarıya Hazırlama Projsi

Adıyaman’ın Kahta İlçesinde İmam Hatip Ortaokul Müdürü Lütfi Başlıo, hayata geçirilen projeyle öğrencilere başarı aşılandığını söyledi.

Öğrencileri Başarıya  Hazırlama Projsi
Başlı, Kahta İmam-Hatip Ortaokulu hayata geçirdiği projeyle öğrencilerinin başarısını yükseltmeye çalıştıklarını belirterek, "Okulumuzun iki ay önce başlattığı ‘Rehberimle Gelişiyorum Projesi’, öğrencilerin hem ders başarılarının artmasına hem kitap okuma alışkanlıklarının gelişmesine hem de ahlaki değerler konusunda gelişmelerine katkı sağlıyor. Her hafta 8-10 kişilik gruplarla görüşen öğretmenler, öğrencilerin haftalık hedef belirlemelerine yardımcı olup yaptıkları değerlendirmelerle potansiyellerini daha verimli bir şekilde kullanmalarına yardımcı oluyorlar. Bu değerlendirmeler neticesinde en çok gelişen öğrenci, en çok gelişen grup ve en çok geliştiren öğretmen belirlenerek ödüllendiriliyor" dedi

En zeki öğrencilerin bile etkin bir rehberlik ve güdüleme olmadan yeteneklerini ve başarılarını ortaya çıkaramadıklarına dikkat çeken İmam Hatip Ortaokul Müdürü Lütfi Başlı, "Eğitim üzerine çalışmalar yapan Rus psikolog Vygotsky, kişinin yalnız başına yapamadığı fakat akranı veya yetişkinin yardımıyla yapabildiği becerilerin öğrenmeye katkılarının büyük olduğundan bahsetmektedir. Bu ve buna benzer bilimsel araştırmalar ve yaşanılan deneyimler göstermiştir ki en zeki öğrenciler dahi etkin bir rehberlik ve güdüleme olmadan yeteneklerini ve başarılarını ortaya çıkaramamışlardır. Bazen öğrencilerimiz çalıştığı halde nerede ne zaman ne yapacağını bilmediği için istenilen başarıyı ortaya koyamamaktadır" dedi

Okulun veli profiline bakıldığında da, ilçenin değişik yerlerinde yaşayan, düşük ekonomik düzeye ve genelde düşük eğitim seviyesine sahip ailelerden oluştuğunu kaydeden Başlı şunları söyledi: "Dolayısıyla yukarıda da değindiğimiz gibi zeki ve çalıştıkları halde kendisine yardım edecek, rehberlik edecek kimse olmadığından istenilen başarıyı elde edemeyen öğrenciler bulunmaktadır. Okulumuzdaki bu dezavantajlı durumu avantaja dönüştürmek için öğretmen arkadaşlarımızla istişare ederek öğrencilerimize her noktada rehberlik etme kararı aldık. Bu karar doğrultusunda öğrenciyi devamsızlık, ödevlerini yapma, verilen sorumlukları yerine getirme, ahlaki davranışları, psikolojik durumu, ders başarısı, deneme sınavlarındaki başarı vb. durumlarda izleme ve olumsuzluklar halinde müdahale etme kararı alındı. Yine bu çalışmalara ek olarak öğrenciye iyi bir rehberlik yapabilmek, onu daha iyi tanıyabilmek ve onun yeteneklerinin tümünün ortaya çıkarılmasını sağlamak için velilerle sıkı bir iletişim bağının kurulması gerektiğini düşündük. Bu düşüncelerimiz ve yaptığımız çalışmalardan yola çıkarak her öğretmen arkadaşa on kişilik öğrenci grubunun sorumluluğu verilerek ‘Rehberimle Gelişiyorum’ adlı projemizi şekillendirdik. İlçemizde de bu ve buna benzer projeler yürütülmekte olabilir ancak ilçede uygulanan projelerde sadece öğrencilerin akademik başarısını arttırmak hedeflenmişken bizim projemizde öğrencinin her alanda ve tüm yönleriyle gelişmesi hedeflenmiştir. Bunun için biz projemize değerler eğitimini de ekleyerek çocukların bu değerler etrafında hayatlarını şekillendirmelerini sağlamaya çalışmaktayız. Yaklaşık olarak projemizi iki aydır uygulamaktayız. Geçen süre zarfı içerisinde, deneme sonuçlarının ve grup rehber öğretmenlerden gelen raporların incelenmesi, yapılan gözlemler, öğretmen arkadaşlar, öğrenci ve velilerle yapılan görüşmelerde sonucunda projenin belirlenen hedefler doğrultusunda hızla ilerlediği görüldü.

Okul müdürü olarak işin mutfağında çalışıp projemizde belirlediğimiz hedeflere hızla ulaşmamızı sağlayan fedakar ve cefakar öğretmen arkadaşlarıma teşekkür ederim" dedi.

Kaynak: İHA