Sırbistan'da Görüşmelere Karşı Çıkan Aşırı Sağcı Bir Grup, Müzakerelerin Referanduma Götürülmesi Talebiyle Yürüyüş Düzenledi

Sırbistan ve Kosova arasında Avrupa Birliği aracılığıyla sürdürülen müzakerelere karşı çıkan aşırı sağcı grup, Sırbistan'da müzakerelerin referanduma götürülmesini istedi.

Müzakerelere "hayır" diyen "Zavetnici" adlı sivil toplum kuruluşu, başkent Belgrad'ın merkezinde protesto yürüyüşü düzenledi.

Belgrad'daki hükümet binasını önünde başlayan yürüyüşe, farklı sağcı gruplara bağlı binin üzerinde protestocu katıldı.

Kosova ile müzakerelere onay veren Sırbistan Cumhurbaşkanı Tomislav Nikoliç'e ve hükümete tepki gösteren grup üyeleri iktidarı, "ülkeyi satmakla" suçladı. Protestocular, "Catherne Ashton ve Hilary Clinton sizin hafızanızı silmiş" diyerek Nikoliç ve Başbakan İvitsa Daçiç'e tepki gösterdi.

Başkentteki Cumhuriyet Meydanı'ndan yola çıkan grup, yürüyüş sırasında Sırbistan bayrakları ve "Kutsal toprak, özgürlüğe kadar seninleyiz, teslimiyet asla", "Kosova'yı savunmak, Aziz Sava'dan bize kalan bir taahhüttür" yazılı pankartlar taşıdı.

Grup daha sonra Belgrad'daki Vraçar semtinde bulunan Aziz Sava anıtında, 2004 yılında Kosova'daki olaylarda hayatını kaybeden Sırbistan vatandaşları için mum yaktı.

Kosova'nın kuzeyindeki Mitrovitsa kentinde 2004 yılında, 17 Mart'ta başlayan ve iki gün süren şiddet olaylarında 19 kişi ölmüş, aralarında 100 civarında uluslararası polis memuru ve Uluslararası Kosova Gücü askerinin de yer aldığı binden fazla kişi yaralanmıştı.

Muhabir: Medin Haliloviç - Kemal Zorlak

Yayıncı: Serkan Fidan
Kaynak: AA