Macaristan'ın Ankara Büyükelçisi Hovari'nin Açıklaması

Macaristan'ın Ankara Büyükelçisi Janos Hovari, ''Macaristan'daki ihtilal ve özgürlük savaşı, Türkler ile aramızdaki tarihsel bağlarda büyük öneme sahiptir'' dedi.

Hovari, Macar Özgürlük Savaşı'nın 165'inci yıl dönümü dolayısıyla Dumlupınar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nde düzenlenen etkinlikte yaptığı konuşmada, Macaristan'ın, Orta Avrupa'nın en önemli ülkelerinden biri olduğunu söyledi.

Macaristan coğrafyasının 1800'lü yılların başlarında merkezi Avusturya'nın başkenti Viyana'da yer alan ve Habsburg Hanedanı tarafından yönetilen imparatorluğa bağlı olduğunu hatırlatan Hovari, şöyle konuştu:

''O yıllarda Macaristan'ın özerk bir anayasası ve meclisi vardı. Viyana'daki merkez tarafından idare edilen Macarları yönetmek öyle kolay değildi. Halkımız, bağımsız bir Macaristan ülkesinde yaşamak istiyordu. Dolayısıyla 19'uncu yüzyılda tüm Avrupa'da olduğu gibi Macaristan topraklarında da halkımızın haklarının artırılması, anayasa ve mevzuatın değiştirilmesi için çalışmalar başladı.

Viyana'daki Habsburg Hanedanlığı, özgürlük hareketimizi kabul etmedi. Özgürlük fikrimizin liderlerinden Lajos Kossuth, özgürlükle ilgili düşüncelerini çıkardığı gazetelerde yaydı.

Bundan dolayı Viyana'daki yöneticiler, Kossuth'u hapsetti. Kossuth, 3 yıl kaldığı cezaevinden 1841'de çıktı ve Macaristan'ın milli kahramanı oldu.''

-''Kütahya, Macarlar'a merkez oldu''-

Hovari, 1848 yılının ilkbahar aylarında Avrupa'da başlayan inkılapların Macarları da etkilediğini, bunun sonucu olarak imparatorluk bünyesinde Macar hükümeti kurulduğunu anlattı.

Kossuth'un hükümette Maliye Bakanlığı görevini üstlendiği bilgisini veren Hovari, şunları kaydetti:

''Yeni Macaristan organize edilmeye başlandıktan sonra Viyana'daki yöneticiler buna karşı çıktı. Haklarımızı kısıtlamak için 1848 yılının sonbaharında bir ordu gönderdiler. Kossuth, Avrupa'daki bütün Macarları toplayıp büyük bir ordu organize etti. Kossuth idaresindeki ordu, 1849'da Habsburg Hanedanı'nın ordusunu yendi. Bundan sonra Habsburgların yardım istediği Rusların gönderdiği 200 bin kişilik ordu, Macaristan'da ordumuzu mağlup etti. En önemli adamlarımız başka ülkelere iltica etmeye başladı.

1848-1849'daki Özgürlük Savaşımızın ardından Osmanlı Devleti'ne sığınan Macaristan Özgürlük Savaşı lideri Lajos Kossuth ve onun maiyetindeki Macarlar, Kütahya'da 1,5 yıl kaldı.

Kütahya, Macarlar'a merkez oldu. Bundan dolayı Macarlar biraz da Kütahyalıdır.''

Hovari, Kossuth'un Amerika'ya gittiğini ve daha sonra geçtiği İtalya'da vefat ettiğini belirterek, ''O zaman Türkler, Kütahyalılar bize ev verdi, bizi kabul etti. Onlarla aramızda büyük bir dayanışma vardı. Macaristan'daki ihtilal ve Özgürlük Savaşı, Türkler ile aramızdaki tarihsel bağlarda büyük öneme sahiptir'' ifadesini kullandı.

Hovari, aradan 165 yıl geçmesine rağmen Kossuth ve arkadaşlarının konuk edildiği Kütahya'da anma törenleri yapılmasının kendisini duygulandırdığını sözlerine ekledi.

Macar Halk Dansları Topluluğu'nun sunduğu gösteriyle sona eren etkinliğe Kütahya Valisi Kenan Çiftçi, İl Emniyet Müdürü Kadir Akbıyık, DPÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kaan Erarslan, Macaristan'ın Kütahya Fahri Konsolosu İsmet Güral, büyükelçilik yetkilileri ve akademisyenler katıldı.

Muhabir: Hadi Şengül / Sedat Gök / Deniz Açık

Yayıncı: Kemal Kaymak
Kaynak: AA