Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Açıklama Yaptı

Hasan Öymez - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 19-21 Mart tarihlerini kapsayan Danimarka ve Hollanda ziyaretlerinde, her iki ülkenin kraliçelerinin yanı sıra Başbakanlarıyla ve işadamlarıyla bir araya gelecek.

Avrupa gezisine 19 Mart'ta Kopenhag ziyaretiyle başlayacak Erdoğan, başta Danimarka Kraliçesi II. Margrethe ve Başbakan Helle Thorning Schmidt ile bir araya gelecek.

Mevkidaşı Schmidt'le ortak basın toplantısı düzenleyecek Erdoğan, daha sonra Danimarka'nın önde gelen firmalarının temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilecek yuvarlak masa toplantısına katılacak.

-Danimarka'yla yeni dönem-

Söz konusu ziyaretin Danimarka ile Türkiye arasındaki ilişkiler için yeni bir dönemin başlangıcı olacağı ifade ediliyor. Başbakan Erdoğan, 2005 yılında Danimarka'ya yaptığı ziyarette, terör örgütü propagandası yapan Roj TV'nin basın toplantısı salonuna alınması sebebiyle diplomatik kriz yaşanmıştı. Başbakan Erdoğan, dönemin Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen ile gerçekleştireceği basın toplantısına, salondaki Roj TV, muhabiri çıkarılmadığı için tepki göstererek katılmamış ve Türkiye'ye geri dönmüştü.

Olay uzun süre iki ülke gündemini meşgul etmiş, Danimarka ile Türkiye arasındaki diplomatik ilişkiler tarihin en zor dönemine girmişti.

-Kraliçe Beatrix tahtı 30 Nisan'da bırakıyor-

Başbakan Erdoğan, 20 Mart günü Kopenag'dan Hollanda'nın başkenti Amsterdam'a geçecek. Erdoğan, ilk olarak tahtı 30 Nisan'da oğlu Prens Willem-Alexander'a bırakacağını açıklayan Kraliçe Beatrix'le görüşecek. 21 Mart günü Hollanda Başbakanı Mark Rutte'yle Başbakanlık'ta bir araya gelecek. Başbaşa ve heyetler arası görüşmelerin ardından iki lider, ortak basın toplantısı düzenleyecek.

Başbakan Erdoğan, ayrıca Rotterdam'da Hollandalı işadamlarıyla Türk işadamlarının buluşacağı iş forumuna katılacak. İş forumu toplantısında, Türkiye'deki yatırım fırsatlarının yanı sıra Türk firmalarının Hollanda'ya ihracatını artırmaya yönelik adımlar tartışılacak.

Öte yandan Başbakan Erdoğan'ın Danimarka ve Hollanda ziyaretlerinin bir diğer önemli başlığı, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne tam üyelik süreci olacak.

Müzakere sürecinin hızlandırılması konusunda liderlerden destek isteyecek olan Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin demokratikleşme, insan hakları ve ekonomide geldiği noktayı ilk ağızdan muhataplarına aktaracak.

Hollanda Başbakanı Rutte, geçtiğimiz Kasım ayında Türkiye'ye yaptığı ziyarette, Türk ekonomisinden övgüyle söz ederek, ''Türkiye son yıllarda çok başarılı bir gelişme kaydediyor. Türkiye dünyadaki en hızlı büyüyen ekonomilerden biri oldu. Buraya 90'ların sonunda ve 2000'lerin başında geldim. O günden bugüne çok şey değişti. Aslında büyüme rakamlarına bakacak olursak, biraz sizi kıskanıyorum. Büyüme potansiyeliniz inanılmaz'' değerlendirmesinde bulunmuştu.

Yayıncı: Selçuk Aval
Kaynak: AA