Ankara’da Muğla Lobisi

AK Parti Muğla Milletvekilleri Ali Boğa ve Yüksel Özden Ankara’daki Muğlalı üst düzey bürokratlarla kahvaltıda bir araya geldi.

Ankara’da Muğla Lobisi
100. Yıla 100 Proje çalışmasıyla ilgili bilgilendirme amaçlı düzenlenen kahvaltıya çeşitli bakanlık ve kamu kurumlarında görevli 50 civarında üst düzey bürokrat ve MEÇEV yönetimi katıldı.

TBMM Bahçe Restaurant’ta yapılan kahvaltıda, kahvaltı sonrası konuşan Ak Parti Muğla Milletvekili Ali Boğa; ‘’Her ne kadar biz, bir partinin milletvekilleri ve temsilcileri isek de, bu toplantı sadece bir hemşehri toplantısıdır. Muğla’yı ve geleceğini birlikte tartışmak için buradayız. Bu toplantı, 100. Yıl dolayısıyla başlattığımız projelerle ilgili bilgilendirme toplantısıdır’’ dedi.

MUĞLA’YA BENİM NE KATKIM OLABİLİR? Bu toplantıların başlangıcının yine bir MEÇEV üyesi olan bir araştırmacının ortaya çıkardığı, Muğla’nın Aydın Sancağından ayrılarak müstakil liva olması ve il oluş macerasının başlaması araştırmasına dayandığını ifade eden Ali Boğa; ‘’İl midir, değil midir, 90. Yıl mı, 100. yıl mı gibi tartışmalar ne kadar gereksiz ve basitse bunu bir hareket noktası kabul edip Muğla’ya yeni biz vizyon kazandırmak ve geleceğe hazırlamak o kadar önemlidir. Yüzüncü yıl çalıştayının ve “Muğla’nın İl Oluşunun Yüzüncü Yılı Stratejisi”nin kitap olarak Valilik tarafından bastırılışından 5 yıl sonra bu anlamsız tartışmanın başlatılması gündemi saptırmaktan başka bir şey değildir. Zira bizim derdimiz bir kutlama yapmak değildir, bizim derdimiz bu vesile ile Muğla’ya birşeyler kazandırmaktır’’ diye konuştu.

Toplantıya Muğlalı üst düzey bürokratları çağırdıklarını belirterek “ Birbirlerini daha kolay anlayabilecek bir kuşak var burada. Buradaki her arkadaş Muğla’ya benim ne katkım olabilir diye sormalıdır. Kayserili çocuk babasından aldığı harçlıkla kaç simit alıp satabilirim diye düşünürken, Muğlalı çocuk bu parayla kaç simit yiyebilirim diye düşünmektedir. Bu algıdan kurtulmanın zamanıdır. Proje algısı oluşturmak zorundayız. Bu konuyu bakkalda, berberde, takside konuşulur hale getirmek zorundayız. Başka türlü Muğlalılık bilinci oluşturamayız ve Muğla’ya kalıcı şeyler kazandıramayız. “Yüzdeyüz Muğla” sloganımıza uygun olarak Muğla’nın bütün kesimlerinde Ankara’da yaşayan hemşehrilerimiz de dahil bu konu yüzdeyüz her yerde konuşulmalıdır” ifadelerini kullandı.

BİRİLERİ TARTIŞSIN BİZ İŞ YAPIYORUZ Toplantının ev sahiplerinden Ak Parti Muğla Milletvekili Prof. Dr. Yüksel Özden de; ’90. Yıl olsa ne olur, 100. Yıl olsa ne olur? Aydın’dan ayrılarak il oluşa ilk adımın atılmasının 100. İl oluşun 90. Yılı dersin olur biter. Bütün dert bu mudur? Biz bu vesile ile bir ivme kazandırdık. İki milletvekili el ele verip kurum kurum geziyoruz. Birileri bu tartışmalarla vakit kaybederken biz en azından planlanmış çalışmaları hızlandırıyoruz, yeni projeler ekletiyoruz. Yöneticiler araya başka ne işler sıkıştırabiliriz hesabı yapıyorlar. ‘’ dedi.

TELEKOM örneğini veren Özden; ‘’Mesela Telekom normalde Muğla’nın yüzde 50’sini bakım onarım planlamasına almıştı ama bizim bu görüşmelerimiz ve 100. Yıl söylemlerimiz karşısında onlar da heyecanlandılar ve çalışmamıza saygı duyarak 100 de 100 dediler ve Muğla’nın tamamını bakım onarım kapsamına aldılar. Fiberkent çalışmalarını 100. Yılda bitirme planları yapıyorlar. Yine Orman Genel Müdürlüğümüzle yaptığımız görüşme sonucu 100. Yılda tüm orman köy yollarının rehabilite edilmesi ve elden geçirilmesi sözünü aldık”’ dedi.

Yüzüncü yıl dolayısıyla Muğla’daki tüm tarihi mirasın restorasyon çalışmalarını da başlattıklarını ifade eden Özden, “Bizim anlayışımız bu, biz Muğla’yı altındakilerle üstündekileri tanıştırarak geleceğe taşıyacağız” dedi.

“YÜZDE YÜZ MUĞLA” Çalışmalara başladıklarında bir gazeteci arkadaşın bu işe yüzde yüz Muğla dediğini hatırlatan Ali Boğa, “Aslında bu çalışma herkesin Muğla için bir araya geldiği ve iştirak ettiği bir çalışmadır ve Yüzde Yüz Muğla tam da bunu ifade etmektedir” ifadelerini kullandı.

Toplantıya katılan Eski Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Risk Yönetimi ve Kontrol Genel Müdürü Haydar Göçer, “6 yıl önce Muğla’nın yağmur sularında çamurda biriken suları toplayıp hayvanlara içiren köylerini gördüğümde Muğla’yı yeterince tanımadığımı anlamıştım. Hakkari Çukurca’da öğretmenlik yaptım. Oradaki şartlar o köylerden daha iyiydi. Şimdi artık Muğla değişiyor. Ama bu yeterli değil, Muğla için daha çok çalışılmalı” dedi.

Toplantıda konuşan Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Merdan Tufan ise; “Eğitimcilikte Fırsat Eğitimi dediğimiz bir olgu vardır. Bir konu anlatılırken mesela o sırada kar yağarsa, konu hemen bırakılır ve kar konusu anlatılmaya başlanır. 100. Yıl da böyle bir fırsat eğitimi konusudur. 100. Yıl diye bir olgu ortaya konmuştur ve bu tutmuştur. Halk bunu kabul etmiştir. Muğlalı bunu konuşmaya başlamıştır. Artık yapılması gereken bu çerçevede Muğla’nın somut kültürel değerleriyle birlikte somut olmayan kültürel değerlerini de masaya yatırmak, geliştirmek ve gündeme getirmektir” dedi.

Katılımcıların tek tek kendini tanıttığı, yöreleriyle ilgili düşünce ve önerilerini dile getirdiği toplantı bitiminde bir de hatıra fotoğrafı çekildi .
Kaynak: İHA