Orgeneral Özel: Çanakkale Zaferi, Türk Tarihinde Ayrı Bir Öneme Sahip

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, "Türk tarihi, şüphesiz pek çok zaferlerle bezenmiştir.

Bu zaferler içinde "Çanakkale Zaferi" ayrı bir öneme sahiptir." dedi.

Genelkurmay Başkanı Özel, Şehitler Günü nedeniyle yayımladığı mesajda, "Bugün, Türk harp tarihine altın harflerle yazılan Çanakkale Deniz Zaferi'nin 98'inci yıl dönümünü kutlamanın büyük sevincini ve üzerinde huzur ve güvenle yaşadığımız kutsal vatanımız için canlarını feda eden şehitlerimizi andığımız Şehitler Günü'nü birlikte yaşamaktayız." dedi.

Türk tarihinin şüphesiz pek çok zaferlerle bezendiğine dikkat çeken Necdet Özel, "Bu zaferler içinde ‘Çanakkale Zaferi’ ayrı bir öneme sahiptir. Çanakkale Muharebeleri; hem Türk tarihi hem de dünya tarihi için dönüm noktası olmanın yanı sıra, katılan ülkeler ve milletler açısından da son derece ilginç bir tablo sergilemiştir. 1915 yılı ilkbaharında Gelibolu Yarımadası yüz binlerce insanın vücuduyla kucaklaşmış, ilkbahar yağmurları yerine; şehitlerimizin ve dünyanın beş kıtasından gelen her renk ve ırktan insanın kanıyla sulanmıştır.
Yalnız insan gücü bakımından değil, teknik açıdan da son derece donanımlı olan İtilaf devletleri karşısında, ümitlerin tükenmek üzere olduğu bir zamanda kazanılan Çanakkale Zaferi; yalnız Türk Milletinin kaderinde değil, Birinci Dünya Savaşı'nın kaderinde de belirleyici bir rol oynamıştır. Bu zafer; kahramanlık ve fedakârlığın doruk noktasına ulaştığı inanç ve azmin mücadelesinin bir göstergesi olarak tarihte ve Türk Milletinin kalbinde haklı yerini almıştır." ifadelerini dile getirdi."DÜNYA TARİHİNDE ÖNEMLİ YERE SAHİPTİR"Özel, diğer taraftar Çanakkale Muharebeleri’nin farklı bir yönüyle de dünya tarihinde önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, şunları kaydetti: "Çanakkale Savaşı, sadece tarafların birbiri ile kanlı mücadelesi olmayıp, farklı kültür ve dünya görüşlerine sahip devletlerin birbirlerini tanımasına vesile olmuştur. Bu nedenle, muharebelerin yapıldığı Gelibolu Yarımadası, dost ve düşman her iki tarafın genç evlatlarının kıyasıya mücadele ettiği, savaşın acımasızlığına rağmen, yardımlaşma duygusunun da ön plana çıktığı, kalıcı dostlukların kurulduğu bir yer olmuştur. Dostlukların kurulmasında, Türk Milletinin iftiharı, askerlik mesleğinin dünyadaki en büyük timsali Mehmetçiğin ve onun Ebedî Başkomutanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün çok büyük payı vardır. Şüphesiz vatan toprağımızı paha biçilmez kılan ve onu kutsallaştıran, her karış toprağın diyetini kanıyla ve canıyla ödeyen şehitlerimizdir. Onlar, aynı zamanda millet olarak var oluşumuzun, birlik ve beraberliğimizin ve vatan sevgimizin de ölümsüz kahramanlarıdır.Bugün; Türk tarihinin her döneminde bizlere sonsuza kadar yaşayacağımız özgür ve bağımsız bir yurt armağan etmek amacıyla gözünü kırpmadan canını feda eden aziz şehitlerimizi saygıyla andığımız gündür. Bugünün anlamı içinde, bu güzel vatanı büyük fedakârlıklarla bizlere armağan eden, başta Ebedî Başkomutanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, kutsal vatan toprağı için canlarını feda eden aziz şehitlerimizi rahmet, minnet ve saygıyla anar; hayatta olan kahraman gazilerimize, şehitlerimizin ve gazilerimizin değerli ailelerine şükranlarımı sunar ve bu tarihî günün yıl dönümünde bütün General-Amiral, Subay, Astsubay, Uzman Erbaş ve kahraman Mehmetçiklerimle, Köy Korucularıma ve Sivil Memurlarıma esenlikler dilerim. "