Ciwan Haco'dan Barış Sürecine Destek

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) tarafından Van'da düzenlenen Nevruz kutlamaları, çeşitli etkinliklerle gerçekleştirildi.

Yağmur altında yapılan kutlamada, Van Bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk, tarihi günlerin yaşandığını ve barışı arzuladıklarını söyledi.

Kutlamada konser veren Kürt Sanatçı Ciwan Haco da barış sürecini ve kürt sorununun bir an önce çözülmesini istediğini ifade etti.

BDP'nin, 17 ilde düzenlemeyi planladığı Nevruz kutlamalarından biri de Van'da yapıldı. Van Kalesi arkasındaki Kültür Park'taki kutlamalara; yağmura rağmen yaklaşık 25 bin kişi katıldı.

Kutlamalara; Van Bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk, BDP Van milletvekilleri Nazmi Gür, Özdal Üçer, BDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane, Van Belediye Başkan Vekili Sabri Abi, BDP'li ilçe ve belde belediye başkanları katıldı.

Kutlama alanına katılanlar, sık sık terör örgütü PKK ve Öcalan lehine slogan atarken, program, Abdullah Öcalan'ın önceki nevruzlardaki mesajı sesli olarak verildi.

Daha sonra platforma Bağımsız Van Milletvekili Aysel Tuğluk çıktı. Bu yılki nevruzun tarihi bir nevruz olduğunu belirten Tuğluk, Kürt halkının her zaman barışın yanında olduğunu söyledi.

Barış sürecinde devlet ile Öcalan'ın görüşmelerini de tarihi anlar olduğuna dikkat çeken Tuğluk, konuşmasına şöyle devam etti: "Biz barış için çok mücadele ettik. Kendi gücümüz ve direnişimizle onurlu bir barışı getireceğiz. Halkımızın direnişi barışın umudu olmuştur. Şimdi kimse karşımızda barış havarisi kesilmesin. Bizler direndik. Sayın Öcalan direndi, Kürt gerillası direndi. Onun için şimdi barışı konuşuyoruz. Özgürlüğe çok yakınız." Kürtlerin barış içinde yaşamak istediğine dikkat çeken Tuğluk, "Siz de buna bir anlam biçin. Biz fazla bir şey istemedik. Allah, bizi nasıl yaratmışsa öyle yaşamak istedik. Dilimize, kültürümüze saygı duyulmasını istedik. Ancak asimilasyon inkar karşısında isyan ettik. Zulümlerden geçtik. Buna rağmen barış diyorsak bunun kıymetini bilin. Biz savaşa açık halk değiliz. Meşru haklarımız sayılmadığı için kültürümüz inkar edildiği için silaha başvurduk. Kürt gençleri buna karşı isyan etti. Dağlara çıktı. Dağdan inmeler ise ancak inkar ve imhanın kalkması, Kürt halkının statüsü ve demokratik haklarının tanınmasıyla mümkündür." dedi.

Barış konusunda samimi olduklarını belirten Bağımsız Milletvekili Tuğluk, hükümetin de samimi olduğunu göstermesi için somut adımlar atmasını istediklerini aktardı. Tuğluk, "Sayın Öcalan, tarihi adımlar atıyor. 21 Martt'ta Diyarbakır'da yapılacak nevruzda da tarihi mesajla bir adım daha atacak. Bu tarihi mesajı selamlıyoruz. Hükümetin bu sorunu nasıl çözeceğini öğrenmek istiyoruz. Sadece silahların bırakılmasına yönelik bir yaklaşım var. Böyle barış olmaz. Boş laflara karnımız tok. Umuyoruz ki kandırma, oyalama gibi boş şeylere yönelmezler. Bu tren kaçarsa bir daha barışı konuşmak zor olabilir. Eğer hükümet devlet samimi olmazsa Kürt halkı kendi yolunu çizer." diye konuştu.

"KARAYILAN ÖCALAN'A SONUNA KADAR DESTEK VERECEK"Öcalan'dan aldıkları mektubu Kandil'e götürdüklerini belirten Tuğluk, konuşmasına şöyle devam etti: "Sayın Karayılan'la görüşmeler yaptık. Sayın Karayılan, bize 2013 yılı için kapsamlı bir hazırlık yaptıklarını söyledi.

'Kendi öz gücümüzle kazanacağımıza inanıyorum' dedi.

Direnişle sonuç alınacağını söyledi.

Ancak Sayın Öcalan'ın devletle birlikte bir süreç başlattığını ve bu konuda Öcalan'a sonuna kadar destek vereceklerini söyledi.

İşte Kürt halkının samimiyeti budur. Bütün halkların birlikte yaşaması için haklarından feragat ediyorlar. Biz Öcalan'ı bu meydanlarda selamlayana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Umarım bu isteklerimizi sayın Başbakan da duyuyor."HACO: HERKES SAĞDUYULU OLSUNNevruz programı; Kürt sanatçılar Aynur Doğan ve Ciwan Haco'nu konseriyle devam etti. Sahneye büyük bir alkış eşliğinde çıkan Haco, sorunların çözülmesiyle ilgili sağ duyulu olunması çağrısında bulundu. Annlerin gözyaşlarının artık dökülmemesi gerekli olduğunu ifade eden Haco, "Yıllarca sorunlar devam etti. Şu anda bir sürece girmiş bulunuyoruz. Bir an önce bu sorunun sonlanmasını istiyorum. Barış sürecine destek veriyorum. Sağduyunun elden bırakılmaması gerekiyor."