Ayvalık’ın Evler Darphane Olmaya Aday

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde, ‘İkincil Konutların Turizme Kazandırılması Ortak Akıl Toplantısı’ adını taşıyan bir toplantı gerçekleştirildi.

Ayvalık’ın Evler Darphane Olmaya Aday
Turizmde dünyanın hızla çekim noktası haline gelen Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde ikincil konutların değerlendirilmesi, turizme ve ülke ekonomisine kazandırılması amacıyla Balıkesir Üniversitesi Ayvalık Meslek Yüksek Okulu’nun akademik çalışmaları, AYTUGEB’in (Ayvalık Turizm Geliştirme ve Hizmet Birliği) girişimleri ve Güney Marmara Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle finanse edilip projelendirilmesi için düğmeye basıldı. Bu kapsamda Ayvalık’ta Haliç Park Otel’de Ortak Akıl toplantısı gerçekleştirildi.

Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) tarafından düzenlenen toplantıya; Balıkesir Valisi Ahmet Turhan, Ayvalık Kaymakam Nihat Nalbant, Burhaniye Kaymakamı Ali Uslanmaz, Gömeç Kaymakamı Naif Yavuz, Ayvalık Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen, Altınova Belediye Başkanı Asım Sürer, Küçükköy Belediye Başkanı Mesut Ergin, Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Rahmi Gençer, İl Kültür Turizm Müdürü Abdullah Soykan, GMKA Genel Sekreteri Mustafa Gündoğan, Ayvalık Turizm Alt Yapı Geliştirme ve Hizmet Birliği (AYTUGEB) yöneticileri ve turizm sektörü temsilcileri katıldı.

Cumartesi günü saat 10.00’da başlayan toplantıda, Ayvalık merkez başta olmak üzere Altınova ve Küçükköy beldelerinde boş duran binlerce ikincil konutun bulunduğuna dikkat çekilerek, bu konutların turizm sektörüne verimli bir şekilde kazandırılması ve bölgedeki turizm faaliyetlerine katma değer sağlaması için Ayvalık Kaymakamı Nihat Nalbant’ın Başkanlığını yürüttüğü AYTUGEB, Balıkesir İl Kültür Müdürlüğü ve GMKA tarafından ortak çalışmaların yapıldığı vurgulandı.

‘İkincil Konutların Turizme Kazandırılması Ortak Akıl Toplantısı’ adını taşıyan GMKA organizasyonunda, GMKA Genel Sekreteri Mustafa Gündoğan’ın ardından konuşan Ayvalık Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen, 70’li yıllarda henüz güneydeki beldeler keşfedilmeden Ayvalık’ın Erdek’ten sonra Türkiye’nin ikincil turizm kenti olduğunu anımsattı. Doğal ve tarihi zenginliğine karşın sonraki yıllarda Ayvalık’ın ikinci konut ve kamu kampları arasına sıkıştığını belirten Türközen, “Değişen dünya düzeninde artık insanlar kendi kentlerinin farkına varmaya başladılar. Biz yöneticiler, sektör temsilcileri ve halkla birlikte yeni bir kavramı içselleştirmiş bulunuyoruz. Konuklarımıza kentlerimizi tüm doğal ve kültür değerleriyle sunuyoruz. Buna da, ‘kültür turizmi’ diyoruz. Çalışmalarımızın sonucunda ortaya çıkan rekabet seçeneklerimiz olan doğa güzellikleri, kentsel tarihi miras, zeytin kültürü, özel sualtı faunası, gastronomi özellikleri, bol oksijen, rüzgar sporları, kültür sanat birikimi Ayvalık’ı farklı kılmıştır ve bu özelliklerinden dolayı Ayvalık batıda kültür turizmine en yakın kentlerden biri haline gelmiştir” dedi.

Ayvalık’a olan talebin gün geçtikçe arttığına dikkat çeken Türközen, ikinci konutların turizme kazandırılmasıyla yatak sayısının artacağını söyledi.

Yılın 11 ayı boş kaldığını vurgulayan Ayvalık Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen, “Bu evler turizme kazandırılırsa Ayvalık’a hem daha fazla turist gelecek hem de ekonomik katkı sağlayacaktır. İkinci konut turizminin önündeki en büyük sorun konut sahiplerinin tedirginliğidir. Çünkü bu anlamda çalışan bir sistem yoktur. Konut sahiplerinin kafasındaki tedirginliği sadece AYTUGEB giderebilir” diye konuştu.

“AYVALIKTA 26 BİN İKİNCİL KONUT VAR” Son yıllarda Ayvalık nüfusunun doğurganlıkla izah edilemeyecek biçimde artış gösterdiğini ifade eden Ayvalık Kaymakamı ve AYTUGEB Başkanı Nihat Nalbant, Balıkesir turizmi deyince ilk akla Ayvalık’ın geldiğini belirtti.

Nalbant, geçen yıl yabancı geceleme sayısının 500 bini bulduğunu, hedeflerinin yılda 1 milyon yabancı turist olduğunu dile getirdi.

Ayvalık’ta devre mülk sisteminin yaygınlaştırılmasının da mümkün olabileceğine dikkat çeken Nalbant, “Ayvalık’ta 26 bin ikincil konut var. Bu konutların sahiplerinin kaçta kaçı bu projemize sıcak bakacak? Bilemiyoruz. Ama 80’li yıllarda İstanbul’da Arap turistlere evlerini kiralayarak binlerce lira gelirlerin elde edildiğini, ilçemizdeki ikincil konut sahiplerine sık sık hatırlatılmasında yarar görüyorum” ifadelerini kullandı.

Turizm konusunda çok detaylı bilgiye sahip olmadığını ama bölgenin geleceğinin ve ekonomik refahının turizmden geçtiğini çok iyi gözlemleyebildiğini kaydeden Balıkesir Valisi Ahmet Turhan, “Körfez Bölgesinin iki önemli dinamiği var. Bunlarda zeytin ve turizmdir. Bu yüzden de Ayvalık ve çevresinin en çokta turizmden kazanç sağlamaktan başka seçeneği yoktur. Bölgemizde ilgisiz bir sanayi kuruluşunun faal gösterebilmesine tahammül edemeyiz. Bölgede ekonomik canlanmayı sağlayabilmek için 12 ay nasıl yararlanabileceğinin yollarını bulmak zorundayız” dedi.

İkincil konutların turizme kazandırılması için yapılacak çalışmalarda en önemli unsurun; yıllarca çalışıp, biriktirdikleriyle bir yazlık alan ancak bu yazlıkta yılın birkaç ay kalıp, senenin çok büyük bir bölümünü memleketinde geçiren vatandaşlara güven ortamı oluşturmak olduğunu kaydeden Vali Turhan, “Bu yüzdende projeyi hayata geçirinceye kadar oldukça zor bir süreçtir. Ancak, ikincil konut sahipleri para kazanmaya başlayınca bu projeye ilgi daha da artacaktır” diye konuştu.

Balıkesir Valisi Ahmet Turhan’ın konuşmasının ardından, Balıkesir İl Kültür Turizm Müdürü Abdullah Soykan, ‘İkincil Konut Kavramı; Balıkesir’de Potansiyel ve Örnekler’ adını taşıyan, BAÜ Ayvalık MYO Müdürü Yakup Dinç ise; ‘Ayvalık’ta İkincil Konutların Pazarlanması İçin Bir Model Önerisi’ adını taşıyan birer sunum yaptı.

Öğle yemeği molasının verilmesinin ardından, Ortak Akıl toplantıları ve toplantı sunumlarının ardından organizasyon sona erdi .
Kaynak: İHA