Chp'li Türeli, Ödemiş’te Üreticileri Dinledi

CHP İzmir Milletvekili ve Meclis Plan-Bütçe Komisyonu üyesi Rahmi Aşkın Türeli dün Ödemiş’e gelerek odalara ve ilçe protokolüne ziyaretler gerçekleştirdi.

Chp'li Türeli, Ödemiş’te Üreticileri Dinledi
Ticaret Borsası, Ticaret Odası, Ziraat Odası ve Süt Birliği’nde üreticilerin sorunlarını dinleyen Türeli, Türkiye’nin AK Parti iktidarıyla karanlığa doğru sürüklendiğini iddia etti.

CHP’li Türeli, ilk olarak CHP Ödemiş İlçe Örgütü’nde partililerle buluştu. Burada gündeme ilişkin değerlendirmeler yapan Türeli, Türkiye Cumhuriyeti’nin hukuk devleti olmaktan çıktığını öne sürdü. AK Parti’nin demokrasi adı altında demokrasiyle ilgisi olmayan baskıcı bir rejime doğru Türkiye’yi sürüklediğini savunan Türeli, “AKP halkı ikiye bölüyor. Benden olanlar, bir de benden olmayanlar diye. Bunu nerde görüyoruz YGS, KPSS skandallarında görüyoruz. Kendisinden olanları sınavlarda bile kayıran bir iktidar var. Bu skandal dünyanın neresinde olursa olsun o ülkenin hükümeti düşerdi” dedi.

Yerel seçimlerin CHP adına iktidarın anahtarı olduğunu ifade eden Türeli, tüm partililerin AK Parti’nin çizdiği pembe tablolara karşı gerçekleri tüm vatandaşlara anlatması gerektiğini dile getirdi.

Türeli daha sonra CHP İlçe Başkanı Mehmet Eriş ve ilçe yönetim kurulu üyeleriyle birlikte Ödemiş Ticaret Borsası’na konuk oldu. Meclis Başkanı Hasan Doğan ve yönetim kurulu üyeleriyle görüşen Türeli, hükümetin üreticiyi düşünmediğini ve tamamen ithale, tüketime dayalı bir toplum oluşturmaya çalıştığını kaydetti.

Türkiye’nin üretimi ve üreticiyi teşvik eden bir tarım modeline ihtiyaç duyduğunu kaydeden Rahmi Aşkın Türeli, “Türkiye’nin dış borç stoğu 2002 yılında 130 milyar dolar iken şu anda 326 milyar dolar. Türkiye’nin 80 senelik dış borcunu AKP, 10 yılda neredeyse üçe katladı. Üstelik tüm bu dış borç artarken AKP iktidarı 38 milyar dolarlık özelleştirme yapıp, devletin neyi varsa sattı. 120 milyar dolar döviz rezervi ile övünen bir Başbakan var. O para da bizim paramız değil ki, elimizdeki döviz rezervi bizim kısa vadeli dış borçlarımızı bile karşılamıyor. Pembe tablolar çiziyorlar, ama sokaktaki vatandaşın durumu başka” diye konuştu.

“ÇEK VE SENET ARTIK BİR ANLAM TAŞIMIYOR” Ticaret Borsası Meclis Başkanı Hasan Doğan, karşılıksız çek ve senetlerle ilgili cezai yaptırımın kaldırılmasının kendilerini vurduğunu belirterek, “Artık piyasada çek ve senedin hiçbir değeri, hiçbir anlamı yok. Piyasa çökmüş durumda. Kimse çeke, senede itibar etmiyor. Adi kağıt parçası haline geldi. Cezaların kalkması güveni de ortadan kaldırdı. Sayın vekilimizden Ankara’da bu konuyu dile getirmesini, buna göre bir düzenleme yapılmasını istiyoruz” dedi.

Daha sonra Ödemiş tarımının sorunlarına da değinen Doğan, “Geçen yıl patateste tam bir facia yaşandı. Yüzlerce ton patates yok pahasına hayvan yemi oldu. Üretici maliyeti bile karşılayamadı. Üretici üretimden vazgeçer hale geldi. Tüketici bir ülke olduk. CHP’nin daha sert muhalefet yapması lazım. Üreticinin vatandaşın sıkıntısını dile getirmesi lazım. Suni gündemlere kapılmaması lazım” diye konuştu.

Milletvekili Türeli, CHP ile ilgili eleştirileri anlayışla karşıladıklarını kaydederek, partisinin yeni dönemde halkla birlikte halk için hareket ettiğini söyledi.

Borsa’nın ardından Türeli ve beraberindekiler, Ödemiş Ticaret Odası Başkanı Kasım Sevin’i ziyaret etti. Renkli anlara sahne olan ziyarette Ödemiş Ticaret Odası Başkanı Kasım Sevin ve Genel Sekreter Mehmet Soyer, Türeli’ye bir sürpriz yaptı.

Sevin ve Soyer, aslen Ödemişli olan Türeli’ye babaannesi Cazibe Türeli’nin çerçevelenmiş portresini armağan ettiler. Ödemiş Ticaret Odası üyesi olan Cazibe Türeli’nin fotoğrafını görünce duygulu anlar yaşayan Türeli, Sevin ve Soyer’e teşekkür etti. Ticaret Odası Başkanı Sevin, “Biz Rahmi beyi de ailemizin bir parçası olarak görüyoruz” diye konuştu.

“GIDA ARTIK PETROLDEN DAHA DEĞERLİ” Burada da değerlendirmelerde bulunan Türeli, “Gıda artık petrolden daha değerli duruma geldi. Zira kaynaklar tükeniyor, tarımla uğraşan ülke sayısı azalıyor. Bunun karşısında dünya nüfusu artıyor. Yarın dünyada söz sahibi olmak istiyorsak mutlaka tarımda var olmamız lazım. Gıda çok stratejik bir durumda. Biz ise bu iktidarla açık denizde pusulasız gemi gibiyiz” dedi.

Türeli ve CHP heyetinin bir sonraki adresi Ödemiş Ziraat Odası oldu. Ödemiş Ziraat Odası Başkanı Ahmet Kocaağa ve yönetim kurulu üyeleriyle saman ithalatını görüşen Türeli, oda yetkililerinden bilgi aldı.

Kocaağa burada yaptığı açıklamada, “Yeni üretim sezonu öncesi üreticiyi bekleyen en büyük sıkıntı elektrik borçları. Ovadaki birçok pompanın elektrik saati borç yüzünden söküldü. Yarın sıcaklar başlayıp sulama gerektiğinde üreticimiz çok zorlanacak. 1800 kadar elektrik saatinin söküldüğü söyleniyor. Bu konuda muhalefet üreticinin sesini Ankara’da duyurmalı” şeklinde konuştu.

“TARIM PLANLAMASI ŞART” Türkiye’nin son 10 yılda izlediği yanlış tarım politikalarının faturasını üreticinin ödediğine dikkati çeken Türeli, şunları söyledi: “Üretici kar edemediğinden faturasını bile yatıramıyor. Daha önce ette, şimdi de samanda ithalatçı konuma geldik. Diğer ithalat kalemlerini saymıyorum bile. Ziraat Bankası kâr etti diye övünüyorlar. Ziraat Bankası niye kâr etsin? Ziraat Bankası üreticiye sahip çıksın, destek versin diye kurulmuş bir banka. Ama bugün bakıyorsun üreticiye desteği özel bankalar veriyor, üreticinin Ziraat Bankası’ndan kredi alması neredeyse imkansız. Üretici özel bankalara borcunu ödeyemeyince de araziler birer birer gidiyor. Türkiye’nin kendine bir tarım planlaması yapması acilen şart. Öncelikle arz açığı ve arz fazlası belirlenmeli. Buna göre bir plan hazırlanarak üreticilerin neyi ekeceği neyi biçeceği belirlenmeli.” DÖLEK VE KESKİN’İ DE ZİYARET ETTİ Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, Ödemiş Süt Üreticileri Birliği’nde de üreticilerin sorunlarını dinledikten sonra Ödemiş Kaymakamı Abdullah Dölek’i makamında ziyaret etti. Mülkiye mezunu olan Türeli, Dölek’le Mülkiye üzerine bir sohbet gerçekleştirdi. Ziyaretten büyük mutluluk duyduğunu ifade eden Dölek, Türeli’ye Ankara’da bölge ile ilgili yapacağı çalışmalarda başarılar diledi.

CHP’li vekil, ziyaret maratonunu Ödemiş Belediyesi’nde noktaladı. Türeli, Eriş ve beraberindekiler Ödemiş Belediye Başkanı Bekir Keskin ile bir görüşme gerçekleştirdi. Bütünşehir başta olmak üzere hükümetin bölgedeki projelerinin görüşüldüğü toplantıda Keskin, belediyenin projeleriyle ilgili de Türeli’ye bilgiler verdi.

Türeli, daha sonra Ödemiş’in Bıçakçı köyüne giderek vatandaşlarla kahve toplantısı yaptı .
Kaynak: İHA