Chp'li Toptaş’tan Soru Önergesi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM), Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker tarafından yazılı cevaplandırılması için bir soru önergesi verdi.

Toptaş, soru önergesinde, Hayvancılık Genel Müdürlüğü (HAYGEM) tarafından vatandaşın koyunlarının keçi olarak kayıt altına alınması' iddialarıyla alakalı bilgi istedi.

CHP Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş, Türkiye’deki et sektöründe önemli yere sahip iller arasında olan Afyonkarahisar'da 2011 yılı verilerine göre, 289 bin sığır, 667 bin koyun, 86 bin keçi bulunduğunu hatırlatarak, HAYGEM’in kentteki hayvanların sınıflarını belirlemek için yaptırmış olduğu kayıtlarda hayvan sahiplerinin isimleri karıştırılarak koyunların keçi, keçilerin koyun olarak kaydedildiği iddiaları olduğunu söyledi.

Toptaş, bu yanlışın devletin besicilere verdiği destek primlerini etkilediğini kaydetti.

Bu iddiaların araştırılması için Toptaş, TBMM’ye, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker tarafından yazılı olarak cevaplandırılması için verdiği soru önergesinde şu ifadeleri kullandı: “Afyonkarahisar’da Son 5 yılda yıllara göre kaç sığır, kaç koyun, kaç manda, kaç keçi ve kaç kümes hayvanı bulunmaktadır? Bugün itibariyle Afyonkarahisar’da kaç sığır, kaç koyun ve kaç adet keçi bulunmaktadır? HAYGEM kayıtları yapılırken özel veterinerlerce koyunların keçi olarak kaydedildiği doğru mudur? Doğru ise bu yanlışlığı düzeltmeyi düşünüyor musunuz? Özel veterinerlerce kayıt yapılan ve HAYGEM tarafından kontrol edilen bu uygulamada Afyonkarahisar’da kaç koyun hayvanı keçi olarak, kaç keçi hayvanı koyun olarak kaydedilmiştir? Kayıt yapılan ve HAYGEM tarafından kontrol edilen bu uygulamada Afyonkarahisar’da kaç koyun hayvanı sığır olarak, kaç sığır hayvanı koyun olarak kaydedilmiştir?”
Kaynak: İHA