İznik 'Müze Kent' Olacak

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından İznik´te yapımı tamamlanan BAL-GÖÇ hizmet binası törenle faaliyete başladı.

İznik 'Müze Kent' Olacak
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, dünya medeniyetlerine başkentlik yapmış İznik´in ‘müze kent´ haline getirileceğini söyledi.

Bursa Mehter Takımı´nın renk kattığı açılışa Başkan Altepe´nin yanı sıra AK Parti İl Başkanı Sedat Yalçın, BAL-GÖÇ Genel Başkanı Yüksel Özkan, İznik Kaymakamı Nurettin Kakillioğlu, İznik Belediye Başkanı Kadri Eryılmaz, BAL-GÖÇ İlçe Temsilcisi Serkan Acar ve vatandaşlar katıldı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, son yapılan düzenlemelerle büyükşehir sınırlarına dahil edilen İznik´in yakın zamanda başlayacak restorasyon çalışmalarıyla ‘müze kent’ haline geleceğini kaydetti.

İlçenin geçmişi itibariyle çok önemli özelliklere sahip olduğunu, kültür ve medeniyetlerin yatağı olan şehirlere örnek konumunda bulunduğunu kaydeden Başkan Altepe, altı ve üstü ayrı değerlere sahip olan bölgenin birikimlerinin mutlaka değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Büyükşehir Belediyesi mücavir alanının genişletilmesiyle İznik´in de Büyükşehir’in sorumluluk alanına girdiğini kaydeden Başkan Altepe, ilçenin gerçek bir turizm kenti olması yolundaki adımları çok yakın bir zamanda başlatacaklarını ifade etti.

Bölge sakinlerine yatırımlar konusunda müjdeler veren Başkan Altepe, “Artık yanınızda Büyükşehir var. İnşallah İznikimizin gelişmesi, kalkınması ve gerçek bir müze kenti olması, uzak olmayan bir zaman dilimi içerisinde gerçekleşecektir.” dedi.

İznik’e yapılacak yatırımların tarihi eserlerin restore edilip turizm hizmetine dahil edilmesiyle sınırlı olmadığını, başta İznik Gölü´nün kurtarılmasının, arıtma tesisleri ve kanalizasyon çalışmalarıyla birlikte ilçeye yeniden bir düzen getirilmesinin de yatırımlar kapsamında değerlendirilebileceğini ifade eden Başkan Altepe, “İlçenin merkezinde ve köylerde yapılacak daha çok iş var. Burada büyük bir birikim var. Bu birikim ayağa kalkacak. Bunun için İznik Belediyesi´nin gücü yeterli olmaz. Bu ağırlığı kaldıracak, gerçekten büyük bütçe lazım. Bunu, İznik Belediyesi ile birlikte gerçekleştireceğiz. El ele, İznik´in hak ettiği noktaya gelmesi için elimizden geleni yapacağız.” diye konuştu.

ÜSKÜP'TEKİ TEFEYYÜZ OKULU AÇILACAK

Balkanlar'ın ve orada yaşayan soydaşların Bursa açısından çok önemli olduğunu, akrabalık ilişkilerinin yanında stratejik konumun da bölgeyi ön plana ittiğini belirten Başkan Altepe, BAL-GÖÇ İznik Şubesi’nin hem Bursa´nın hem de Türkiye’nin Balkanlar’daki varlığını daha da güçlendireceğini kaydetti.

200 metrekarelik alana 2 katlı inşa edilen ve İznik´teki Balkan göçmenlerini tek çatı altında toplayacak merkezin ilçenin buluşma noktası olacağını belirten Başkan Altepe, “Bu açıdan baktığımızda, Balkanlar da Büyükşehir´in mücavir alanı içinde diyebiliriz. Şu anda orada 20´nin üzerinde şantiyemiz var. 2 -3 ay içerisinde 11 açılış gerçekleştireceğiz. Önümüzdeki Pazartesi günü Üsküp’te restore ettirdiğimiz 150 yıllık Tefeyyüz Okulu’nu hizmete açacağız. Kumanova´da Kur´an kursunun temelini atacağız. İznik’te hizmete açtığımız bu merkezimiz de ecdadın emanetine sahip çıkmak adına yürüttüğümüz faaliyetlere güç katacak.” şeklinde konuştu.

BAL-GÖÇ Genel Başkanı Doç. Dr. Yüksel Özkan da Balkanlar´da ne kadar mescit, okul ve sivil toplum örgütü varsa Bursa´dan destek aldığını vurguladı. İznik Belediye Başkanı Kadri Eryılmaz ise bölgenin tarihi zenginliklerine dikkat çekti .