Amasya’da Doktorlardan Atatürk Anıtı'na Çelenk

Amasya’da sağlık kuruluşları ile Amasya Tabip Odası yöneticileri tarafından 14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle Atatürk Anıtı’na çelenk sunuldu.

Yavuz Selim Meydanı’ndaki anıta çelenk koyan Amasya Tabip Odası (ATO) Başkanı Dursun Ali Kodat, “Her konuda olduğu gibi tıp alanında da biz Türklerin önemli başarıları vardır. Ancak tarih yapmaktan tarih yazmaya fırsatımız olmadığı için birçok buluş ve gelişmeyi kaydetmemiş ve bunları daha sonraki yıllarda yabancı bilim adamlarının buluşuymuş gibi kabul etmişiz” dedi

Kodat, çiçek aşısının uygulamalı olarak yapılması ile yoğurt bakterilerinin üretilmesinin bunlara örnek olduğunu söyledi.

İlk tıp bayramının 14 Mart 1919’da işgal altındaki İstanbul’da tıp öğrencileri tarafından kutlandığını anımsatan Kodat, “Bu işgal hareketine tepki vermek için bu yolu seçen ve işgali kınayan öğrencilerin bu törenine Dr. Fevzi Paşa, Dr. Besim Ömer Paşa, Dr. Akil Muhtar gibi dönemin ünlü hocaları da katılmışlardır. 1919 yılında tıbbiyelilerin yurt savunmasındaki hassasiyetini gösteren bu önemli hareket daha sonraki yıllarda Türk bilim adamlarının tıp bilimine yaptıkları katkıların teşvik edildiği, buluş ve çalışmaların ödüllendirildiği, tıbbi hizmet verenlerin meselelerinin araştırıldığı bir gün olarak her yıl 14 Mart’ta düzenli bir şekilde 1976’dan bu yana kutlanmaya devam edilmiştir” diye konuştu.

Tabip Odası Başkanı Kodat, “6 yıl gibi uzun ve çok zor bir eğitimden geçerek bilgi ve becerilerini insan sağlığının korunması ve hastaların iyileştirilmesine adayan, bu amaçla zaman ve mesafe kavramı olmadan özveriyle çalışan, Atatürk’ün kendisini emanet ettiği meslektaşlarımın 14 Mart Tıp Bayramı’nı kutluyor, başta 1915 yılında Çanakkale Savaşı’na gönüllü olarak katılıp şehit düşen ve böylece 1921 yılında İstanbul Tıp Fakültesi’nin mezun veremediği meslektaşlarımızı, hastalarıyla ilgilenirken kendisi hastalanıp görev şehidi olan diğer meslektaşlarımızı rahmet ve minnetle anıyorum” şeklinde konuştu.

Çelenk törenine, Amasya İl Sağlık Müdürü Dr. Ömer Deniz, Halk Sağlığı Müdürü Dr. Öner Nergiz, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri M. Rüştü Ertosun, Sabuncuoğlu Şerefeddin Eğitim ve Araştırma Hastanesi hastane yöneticisi Dr. Fikret Kaya ile başhekimi Dr. Mustafa Erdoğan ve diğer sağlık yöneticileri katıldı.

Kaynak: İHA