Chp’den Tıp Bayramı Açıklaması

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İl Başkanı Enver Kiraz, “Sağlığımızı emanet ettiğimiz sağlık personelleri kendileri sağlıklı bir ortamda ve nitelikte çalışamamaktadır” dedi.

Chp’den Tıp Bayramı Açıklaması
14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle basın açıklaması yapan CHP İl Başkanı Enver Kiraz, “AK Parti’nin 2003 yılından bu yana yürütmekte olduğu Sağlıkta Dönüşüm Programının vatandaşlar üzerindeki olumsuz etkileri artık gün yüzüne çıkmaktadır. “Herkes istediği hastaneye gidebilecek” ya da istediği doktoru seçip muayene olabilecek şeklindeki aldatmacı söylem artık inandırıcılığını yitirmiştir" dedi.

Sağlıkta Dönüşüm Programının vatandaşa getirdiği mali yükün arttığını ve sağlık hizmetlerinin niteliği azaldığını söyleyen Kiraz, "Personel olan yerde ambulans yok. Ambulans olan yerde personel. Devlet hastaneleri hala yeterli donanımdan yoksun. Doktoru olmayan hastanelerde sağlık hizmeti veriliyor. Örneğin, Malatya Beydağı Devlet Hastanesi Kadın Doğum servisinin doktor yokluğundan dolayı kapandığı, vatandaşların devlet hastanesine yönlendirildiği söylenmektedir. Bu bir bakış açısının göstergesidir. Her gün yüzlerce hastanın tedavi gördüğü servise doktor takviyesi yapamayanlar, hasta vatandaşları şehrin bir ucundan diğer ucuna yollayanların sağlıklı düşündükleri söylenebilir mi? Uyguladığı yanlış politikalar sonucu sağlık sistemini yürütmekte zorlanan hükümet çıkış yolunu vatandaşın cebine el atmakta bulmuştur. Paran kadar sağlık anlayışı her geçen gün etkisini daha da ciddi hissettirmektedir” dedi.

Kiraz da sonra şunları söyledi: “Sözüm ona parasız sağlık hizmeti veriyoruz diyen AKP Hükümeti, sağlık hizmeti almak isteyen herkes için genel sağlık sigortasını zorunlu kıldığı gibi vatandaşlardan, muayene katılım payı, İlaç katılım payı, tetkik fark ücreti, reçete ücreti gibi pek çok isim altında fark ücretleri almaktadır. Sadece bu uygulamalar bile vatandaşın belini bükmekte, AKP’nin halkı kandırdığını göstermektedir. AKP’nin sağlık depreminden sadece vatandaşlar değil sağlık çalışanları da paylarını almaktadır. Gün geçmiyor ki yurdun bir yerinden doktora, hemşireye, sağlık çalışanına şiddet haberi gelmesin. Büyük özveriler ile çalışan sağlık çalışanlarının can güvenliğinden yoksun bir halde çalışmaya zorlanmaları kabul edilemez. Sağlık emekçileri düşük ücretle çalışmaya zorlanmakta, taşeron firmalar eliyle köle gibi çalıştırılmak istenmekte, bir çok sağlık görevlisi hastanelerde temizlik işçisi sıfatı ile çalıştırılmaktadır. Dünyada eşi benzeri olmayan bu uygulamaları kabul etmek mümkün değildir. Sağlığımızı emanet ettiğimiz sağlık personelleri kendileri sağlıklı bir ortamda ve nitelikte çalışamamaktadır. Yine aynı anlayış vatandaşın tepkisinden korktuğu için, katılım paylarını eczacılar eliyle alınmasını sağlamakta, böylece eczacıları vatandaşla karşı karşıya getirmektedir. Tüm bu sıkıntılara, göğüs germeye çalışan sağlık emekçilerinin 14 Mart Tıp Bayramını kutluyoruz.” Kiraz, “Cumhuriyet Halk Partisi olarak, sosyal demokrat bir bakış açısıyla, sağlık hizmetlerinin herkes için eşit, vazgeçilmez bir hak olduğunu düşünüyoruz. Ve bu hakkın vatandaşlara ihtiyaç duydukları ölçüde tamamen ücretsiz olarak sunulması gerektiğini savunuyoruz. Sağlık çalışanlarının da hak ettikleri ücret ve şartlarda çalışabilecekleri ortamın sağlanmasını istiyoruz” dedi.

Kaynak: İHA