Bakan Ergün: Her Yıl 10 Arkadaşımızı Silikon Vadisi’ne Gönderiyoruz

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, “Her yıl 10 arkadaşımızı Silikon Vadisi’ne gönderiyoruz.

Oradaki şirketlerle görüştürmek ve uluslararası fırsatları kendilerine sunmak istiyoruz.” dedi.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın, ‘Teknogirişim Sermaye Desteği Programı’ kapsamında Silikon Vadisi’nde yazılım geliştirip dünya pazarına açılma fırsatı yakalayan 10 teknogirişimci, projelerini tanıttı. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, tanıtımda yaptığı konuşmada, Türkiye’nin, hedeflerine ilerleyen yıllarda ulaşması açısından en önemli ve en etkili yollardan birinin girişimcilik olduğunu vurguladı. Sanayinin ve üretimin rekabet gücünün girişimcilikte olduğunu söyleyen Ergün, ucuz iş gücü, hammadde sebebiyle rekabet etmenin mümkün olmadığını ifade etti.

Ergün, 500 milyar dolarlık ihracat bedelinin ve 2 trilyon dolarlık bir üretim bedelini yakalamak için daha kaliteli üretim yapmak zorunluluğu olduğunu ifade etti.

Bakan Ergün, okullarda girişimcilikle ilgili konuları yaygınlaştırmak ve daha yetişirken girişimciliğe yönlendirilmek zorunda olduklarını belirterek, “2009’dan bu zaman kadar 740 arkadaşımız bu desteklerden yararlandı. 100 kişi ile başladık. Daha sonra 330’a çıkardık. Hedefimizi 500'e çıkardık. Bin 539 proje geldi ve bunlardan 307 tanesi desteklemeye değer bulundu. TÜBİTAK desteği ile de 100 kişi alındı.” diye konuştu.

KİŞİ BAŞINA 21 BİN DOLAR DESTEK VERİLDİ Bu yıl ilk defa uygulanan programa 2009, 2010 ve 2011 yılında Enformasyon ve Elektromekanik/Elektrik alanlarında Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ‘Teknogirişim Sermaye Desteği Programı’ndan yararlananlar katıldı.

TÜBİTAK’ın, kişi başına 21 bin dolar ile desteklediği girişimciler, bir aylık eğitim boyunca Silikon Vadisi’ndeki şirketlerle görüştü. Girişimciler, program kapsamında diğer ülkelerden gelen girişimciler ve yatırımcılarla bir araya geldi. HER YIL 10 KİŞİ SİLİKON VADİSİ’NE GİDİYORSilikon Vadisi’ne giden girişimciler ve proje isimleri ise şöyle: Ahmet Ergin Bayrak 'Beyin-Bilgisayar Etkileşimli Oyun Sistemleri', Ahmet Hidayet Kiraz 'Otonom Taşıma Aracı Kontrol Sistemi', Çağrı Karahan 'AVM Cepte', Hacer Yalım Keleş 'Simülasyon Ortak Yaratım Aracı', Kubilay Kaan Aydın 'Her Şeyi Gören Göz', Mert Küçük 'Vizi', Salih Kükrek 'Mobil Boru Hattı Muayene Robotu', Serdar Raşit Alemdar 'Sanal Koçluk Sistemi', Umut Gültepe 'Woutique', Veli Burak Çelen 'Genelleştirilmiş Bir İnsansız Hava Aracı' .