2 Aydır Arazilerine Giremiyorlar

Ödemiş’in Seyrekli köyündeki üreticiler her şiddetli yağış sonrası Küçük Menderes nehrinin taşması nedeniyle tarım arazilerinin sular altında kaldığını belirterek, yağmurların ardından arazilerine giremediklerini söylediler.

2 Aydır Arazilerine Giremiyorlar
Yağışların azalmasına karşın arazilerinin hala çamur deryası halinde olduğunu belirten üreticiler, sıkıntının Ödemiş Belediyesi atıksu hattı ve Rahmanlar çayının, Küçük Menderes nehri ile birleştiği noktadan kaynaklandığını öne sürdüler.

Tarım arazilerinin her yıl su altında kalması nedeniyle toprağın tava gelmesinin vakit aldığını belirten Seyreklili üreticilerden Erol Kocabıyık (38), “Her yağışta Küçük Menderes nehri kabına sığmıyor. Sıkıntı Rahmanlar çayı ile Ödemiş’in atık su hattının Küçük Menderes’le birleştiği noktada başlıyor. Burada nehir yatağının dar oluşu nedeniyle su yükseliyor ve olduğu gibi bizim arazilerimize taşıyor. Balçık nedeniyle şu an arazilerimize girmemiz imkansız. Bizim 12 dönüm arazimiz var 2 aydır giremiyoruz. Ocak-Şubat aylarında Ödemiş’e güzel yağış düştü, şimdi yağışlar o kadar fazla değil ama toprak bir türlü kurumadığından arazilerimizde ekim, dikim yapmamız imkansız” diye konuştu.

Küçük Menderes nehrindeki ıslah çalışmalarının bu olumsuzlukların önüne geçmesini umut ettiklerini kaydeden Kocabıyık, “Her yağmurda arazilerimizin göle dönmesi yüzünden yılda sadece bir kez ekim yapabiliyoruz. Ovanın genelinde bilindiği üzere iki kez ekim yapılıp ürün alınabiliyor. Biz ise sadece yaz mevsiminde arazimize girebildiğimizden bir kez üretim yapıyoruz. Bu da birçok üreticiyi olumsuz etkiliyor. Her yağıştan sonra bu birleşme noktasında oluşan taşkın nedeniyle bazı üreticilerimiz pirinç ekmeyi bile düşünüyor. Çünkü araziler yılın büyük bölümü çeltik tarlası gibi. Üretim yollarımız da su altında kaldığından çamurun içinden geçip arazimize gitmeye çalışıyoruz. Küçük Menderes nehrindeki ıslah çalışmalarının bir an evvel bitmesini istiyoruz. Toprak güzel, verim yüksek ama arazimize giremiyoruz. Yetkililerden bu konuda çözüm bekliyoruz” dedi.

Kaynak: İHA